Çanlar denizlerimiz için çalıyor

Çanlar denizlerimiz için çalıyor

Çanlar denizlerimiz için çalıyor - Balon Balığı

Deniz kirliliği, amatörce ve geleceği düşünmeden yapılan balıkçılık, küresel ısınmanın etkileri yetmezmiş gibi şimdi de denizlerimizde balon balığı gibi görülmeye başlayan yabancı türler acil önlemler almamız için bizleri uyarıyor.

Haber: Eray Emin Aydemir

Denizlerde yaşanan kirlilik çağımızın en büyük problemlerinden biri durumunda… İşin ironik kısmı ise bu problem sadece denize kıyısı olan ülkeleri değil ekonomik ve yaşanabilir şartlar itibariyle tüm dünyayı ve insanlığı etkiliyor.

Küresel ısınma sonucunda özellikle kutuplarda yaşanan felaketin ardından su seviyesinin yükselmesi, bunun yanı sıra plastikler yüzünden okyanus bölgelerinde bu maddelerden adaların oluşması deniz ekosisteminin ne kadar kötü durumda olduğunu gösterirken, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, yaşanan bu olumsuz tablonun doğal olarak en kötü sonuçlarıyla karşı karşıya kalıyor.

ÜRKÜTEN YÜZDE

2018 yılı daha ilk aylarında deniz tutkunlarına ürküten matematiksel ifadeleri sundu. Karadeniz ve Akdeniz gibi balıkçılık açısından oldukça verimli iki denizde balık türlerinin yüzde 50 oranında azaldığı bizzat bilim çevreleri tarafından dile getirilirken, popülasyonda böyle uç oranlarda azalmaların yaşanmasının ardında yatan nedenlerin başında deniz kirliliği ve kontrolsüz avlanma geliyor. Balıkların bu kadar az olması, tezgahtaki balık fiyatlarının yükselmesine neden olurken, balıkçılık sektöründe çalışan insanların yakında işlerini kaybetme ihtimali de ortaya çıkmış durumda.
Murat-Bilecenoglu

YABANCI GERİLİM

Yaşanan bu olumsuzluk zaten yeteri kadar kötüyken bir de önce Akdeniz’de, şimdi de Ege denizinde görülmeye başlanan yabancı türler, korku filmini daha da ürkütücü bir hale getirmeye başladı. Ocak ayının son gününde özellikle Bodrum’daki balıkçıların ağlarına zehirli bir tür olan balon balığı takılırken, sularımızda son yıllarda görülen ve “katil balık” olarak da adlandırılan bu balıklar denizdeki diğer balıklar için de tehlike oluşturuyor.

Peki nasıl oldu da bu türler sularımızda görülmeye başladı. Deniz ekosistemimizi bozacak bu canlılar misafirler mi yoksa sularımızda yaşamaya devam edecekler mi? Bu soruların yanıtlarını ülkemizde nesli tükenen deniz canlıları ve yabancı türlerle ilgili yaptığı çalışmalarla tanınan ve deniz yaşamını laboratuvarda değil de dalış yaparak aktif bir şekilde sualtında gözlemleyen Prof. Dr. Murat Bilecenoğlu’na sorduk.

Balon balığı ve inceleme yazısının devamını Mart 2018 sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.