Mad X Yelken Takımı

Mad X Yelken Takımı

Mad X Yelken TakımıBodrum sularının iddialı ekiplerinden MAD X’in başarısı, disiplinli takımından; uğuru ise tekneden.

Yazı ve Fotoğraflar: Osman Uğur
BAYK yarışlarının IRC1 sınıfında iddialı ekiplerden biri Mad X. Teknenin kaptanı Barış Merzeci’nin yelken macerası küçük yaşlarda başlıyor. Çünkü babası camiada bir yelken gurusu olarak görülen Bilhan Merzeci. Ailenin yıllarca charter alanında iş yapması dolayısıyla Merzeci, denizde büyüyor. Yarışçılıkla gerçek anlamda tanışması ise 2000’li yılların başında eğitim için gittiği Amerika’da oluyor. Boston’daki Charles nehrinde ‘mercury’ ve ‘keel’ adı verilen centerboard tipi 1-2 kişilik tekneler sayesinde profesyonel yelken hayatına da adım atıyor. Harvard, MIT ve dünya çapında ünlü daha birçok okulun çevrelediği Charles nehri tam bir yelken cenneti. Amerika’da ehliyet alınmadan yelken yapılamadığı için ilk yelken eğitim ve ehliyetini de burada alıyor. Sekiz sene sonra İstanbul’a döndüğünde de yelken tutkusunu da beraberinde getiriyor.

Önce Grand Soleil, sonra da halen yarıştığı X-Yacht X41 ile birçok yarışa katılıyor. Bu yarışların çoğunda beraber olduğu babası Bilhan Merzeci ve Orhan Tüker’in deneyimleriyle kendini geliştiren Merzeci, bir süre sonra kendi teknesinin dümenini tutmaya karar veriyor. Mad-X teknesinin hikayesi de bu kararla başlıyor.

Copa Del Ray ve Audi Med Cup’ı kazanmış şampiyon tekneyi Barselona’dan alıyor. Teknenin oradaki adı Madrid. Üzerindeki uğuru bozmamak için Mad’i tutuyor ve bir X-Yacht olması sebebiyle sonuna bir x ekliyor.

2011 yılında kurulan ekip bugüne dek çok değişim geçiriyor. Barış Merzeci bu durumu şöyle açıklıyor. “Yelken sporunda en zor iş, iyi ve devamlı bir ekip kurmak. Bu kadroyu kurmak tam altı senemizi aldı ve şu ana kadar en az 15-20 kişi katılıp çeşitli sebeplerle ayrıldı. Deniz şaka kaldırmaz, dolayısıyla yarışta ciddiyet ve disiplin olmazsa olmazımız.” Şu anki takım yedeklerle birlikte 12 kişiden oluşuyor.

Gayrimenkul danışmanı, mühendis, uzun yol gemi kaptanı, bilgisayar öğretmeni, satış sorumlusu gibi geniş bir meslek grubunu bünyesinde barındıran Mad X ekibi en iyi performansını Ege denizinde ve hakim olan 8-17 knot havalarda gösteriyor.

BAYK yarışlarında IRC-1 sınıfındaki bütün rakiplerini oldukça iyi ve donanımlı bulan Merzeci “Her biri bu sene zorlu bir rakip olmaya aday. Söz konusu Bodrum Açıkdeniz Yarış Kulübü olunca her yarış kurtlar sofrası” demeyi de ihmal etmiyor. Kendi şirketi YB Gayrimenkul Danışmanlık’ın sponsorluğuyla yarışlara katılan Mad X ekibinin hayalleri de oldukça oldukça heyecan verici. Merzeci, “Bugün için bir TP-52 güzel olurdu. Gelecek ne getirir bilinmez ama çok tutkuluyuz ve daha büyük hedefler için çalışacağız” diyor.

Mad x Yelken Takımı

Mad X Yelken Takımı – Ekip Üyeleri:

Barış Merzeci – Skipper/Dümenci
Denizle içiçe bir çocukluk geçiren Barış Merzeci 2011 yılından beri kendi teknesinde dümen tutuyor. Bir TP52’nin hayalini kuran Merzeci’nin ileride büyük hedefleri olduğu çok açık.

Özgür Yılmaz – Anayelken
20 seneden uzun zamandır spor yapan Yılmaz, basketboldan sualtı hokeyine kadar birçok alanda kendini denemiş. Son altı senedir yelken yapıyor ve sonsuz değişkenleri sebebiyle en zor spor dallarından biri olduğunu söylüyor.

Nusret Bayrakdar – Trim
Yelkenin bir disiplin dahilinde yapılabileceğini düşünen Bayrakdar ekibin trimcisi. Denizde olduğu anlarda hem iş hem de özel hayatındaki stresten uzaklaşıp gerçekten yaşadığını hissettiğini söylüyor.

Ayşe Aytuna – Balon trim
Sekiz senedir yelken yapan Aytuna, bu zaman içinde takım çalışmasını, ekipçe bir olabilmeyi ve yarışlarda hırslı olmayı öğrendiğini söylüyor. Ekibin balon triminden sorumlu.
Pınar Coşkuner Genç – Trim-Eğitimci
Cadet, pirat ve olimpik 470 sınıflarında çeşitli ulusal ve uluslararası yarışlarda yer alan Genç, ikinci derece antrenörlük ve uluslararası yelken hakemliği yapıyor, Merkez Hakem Komitesi Başkanlığı’nı yürütüyor.

Serkan Doğançay – Bowman
Daha önce direkdibi pozisyonunda olan Doğançay şimdi teknenin bowman’i. Yaklaşık 12 sene Sualtı Sporları Federasyonu’nun değişik branşlarında spor yapan genç yelkenci, başarılara alışkın bir bünyesi olduğunu söylüyor.

Hüseyin Oğuz – Direkdibi
Yelkenle birlikte doğaya karşı nasıl mücadele edebileceğini ve ekip çalışmasıyla en zor yarışların bile üstesinden gelinebileceğini öğrendiğini söyleyen Oğuz, bu deneyimlerin hayatın her alanında kendisine başarı getirdiğini düşünüyor.

Seçkin Gül – Piyano
Tekneyle yaptığı tatillerden sonra işin içine adrenalini de katmak isteyen Gül, MAD X ekibiyle tanışıyor ve yelkene bu sayede başlıyor. Bu sporun en önemli artılarının stres yönetimi, koordinasyon ve konsantrasyon artışı olduğunu söylüyor.

Melih Özkurt – Trim
İş hayatında yaşadığı yoğun ve stresli günlerin arasında yelkenin kendisine yeni bir nefes olduğunu düşünüyor. Her antrenman ve yarış sonrasında yenilendiğini düşünüyor. Bir takımın parçası olmanın hayata büyük bir anlam kattığını söylüyor.

Gökhan Can Yılmaz- Trim – Anayelken
Bir basketbol tutkunu olan Yılmaz, yelkene başladığından beri en sevdiği branş konusunda kafasının karıştığını söylüyor. Yelken yapmanın kişiye ayrıcalık ve prestij kazandırdığını düşünüyor.

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.