MIYC Kış Trofesi II. Ayak, Vendee Globe, Volvo Ocean Race, Wings Kış Trofesi’nin detayları...
MIYC Kış Trofesi II. Ayak
35 KNOT VE HEYECAN
MIYC Kış Trofesi II. Ayak Yarışları adına yakışır biçimde kış şartlarında gerçekleşti.
Ziya SALTIK
Fotoğraflar: Ahmet KARATÜN
Bir süre önce göreve başlayan Marmaris Uluslararası Yat Kulübü Yönetimi 2009 yılı etkinlik takvimini geçmiş yıllara oranla zenginleştirdi. Bu kapsamda kış ayları için Marmaris’te ilk olarak düzenlenen yarışlar Kış Trofesi adı altında bir araya getirildi. İlki geçen ay yapılan yarışların ikinci ayağı 7-8 Şubat tarihlerinde, şehir dışından da birçok ekibin katılımıyla eşsiz Marmaris koyunu renklerle süsledi.
Martılar ve yelkenler
Kış sezonunun tenha suları, sabah Yat Kulübü’nde yapılan brifingden kısa bir süre sonra hareketleniyor. Üç sınıfta toplam 18 tekne saat 11.00’de verilecek start öncesi erken başlayan rüzgarla ısınma turları atıyor. Trofe talimatı IRC sertifikası olmayan teknelerin bir takvim yılını aşmamak üzere, destek sınıfında yarışmasına olanak tanıyor. Bu şekilde gerek trofenin bütününde gerek belli yarışlarında yer almak isteyenler kış aylarına özel fiyatlar sunabilen charter firmalarından kiralayacakları teknelerle yarış keyfini yaşayabiliyor. Bu ayakta Boğaziçi Üniversitesi’nden dinamik ekipler dört eş tekne ile destek sınıfında yarışa katılıyor. İzmir, İstanbul ve Eskişehir’den ekipler ise sayıları her yarışta artarak katılımlarını sürdürüyor. İkinci ayağın katılımcı sayısı, Marmarisli yelkencilerin uzun süredir görmek istediği etkinliklerin doğru yönde ilerlediğini gösteriyor.

WINGS KIŞ TROFESİ
DÖRT MEVSİM BODRUM
Bodrum’da yaz kış demeden yelken yarışları/trofeler düzenlenirken, yelkenciler Wings Kış Trofesi ikinci ayağında, iki günde dört mevsimi yaşadılar. Yazı ve Fotoğraflar: Saner GÜLSÖKEN Wings ana sponsorluğunda; BAYK, Bodrum Açıkdeniz Yelken Kulübü ve Milta Bodrum Marina işbirliği ile gerçekleşen 2009 Wings Kış Trofesi ikinci ayak yarışlarının ilk günü zorlu koşullarda gerçekleşirken, ertesi gün yapılması planlanan offshore yarış rüzgarsızlık nedeniyle ertelendi.
IRC Inshore ve IRC Offshore sınıflarından toplam 42 teknenin katıldığı yarışların ilk günündeki birinci yarışta rüzgar; kuzeybatı ve güneybatı yönleri arasında 15-27 knot hızla kararsızca esti durdu. Günün ikinci yarışında güneybatı yönüne oturan rüzgar hızını da biraz kaybederek 15-20 knot arasında esti.
İkinci gün, kapkara gökyüzüne uyanan yelkenciler, önce şiddetli yağmur, ardından ortalığı beyaza boyayan doluyla ıslandı. Dolu dindiğinde ise açan güneş, yarışçıların önce yüzünü güldürdü ama bir türlü istenilen kıvama gelmeyen rüzgar, ekipleri start alamadan Milta Bodrum Marina pontonlarındaki yerlerine döndürdü. Her iki grup için de verilmesi planlanan offshore startı önce saat 10.46’ya tehir edildi. Ardından saat 12.00’de hakem komitesi, yarışan teknelere; karaya dönebileceklerini ve yarış için verilecek kararları karada bekleyebileceklerini anons etti. Son olarak saat 13.30’da, kimi ekipler tarafından protesto edilen anons gelerek, yarışın rüzgarsızlık nedeniyle ileriki bir tarihe ertelendiği bildirildi. Bu anons sonrasında halen denizde kalan 10 kadar ekip ise kendi aralarında ufak bir yarış düzenledi.
VENDEE GLOBE

Maceranın sonu
Aralık sayısından beri her detayını aktarmaya çalıştığımız Vendee Globe, geride hikayeler bırakarak bitti. Foncia teknesiyle yarışa katılan Michel Desjoyeaux, en yakınındaki Brit Air’e 1350 mil fark atarak yarışı tamamladı.
Hazırlayan: Samet Özçelik
9 Kasım’da Les Sables d’Olonne’dan 30 tekne start almış, limanı, plajları ve hatta deniz araçlarını dolduran 300 bin kişi 30 cesur yelkenciyi alkışlarla uğurlamıştı. Start verilirken yarışın yaklaşık üç buçuk ay süreceği tahmin ediliyordu; oysa Desjoyeaux, 84 gün 3 saat 9 dakika 8 saniye ile yeni bir rekora imza attı.
Dünyanın en zorlu yelkenli yarışı olma unvanına sahip, 1989’dan beri düzenlenen Vendée Globe’a katılan toplam 117 kişiden sadece 67’si yarışı tamamlayabildi. 2008/2009 yarışı için ise bu oran 30’a 11. Yarış, ilk dört gününde yaşanan dört terk ve dokuz limana dönüş ile tarihe geçti. Yarış sonu notlarına ise, start alan teknelerin yarısından fazlasını zorlu mücadeleyi bırakmak zorunda kaldığı yazıldı .
Bu yılki Vendee Globe, terk etme hikayelerinin yanısıra, 2000/2001 yılının da birincisi olan Michel Desjoyeaux’un başarısıyla hatırlanacak. Daha önceki sayılarda da bahsettiğimiz gibi Foncia teknesi arıza sebebiyle yarışa ara vermiş, tekrar yarışa katılması neredeyse 40 saat sürmüştü. Tekrar yarışa döndüğünde, filonun başıyla sonu arasında 670 mil gibi bir mesafe vardı. Bu açık araya rağmen Desjoyeaux tam bir zafer kazandı. Ona boşuna “profesör” lakabı verilmemişti, fakat bir artısı daha vardı; start sonrası yaşadığı arıza dışında, neredeyse hiç problem yaşamadı. Her tekne ciddi sorunlarla boğuşurken, şans hep Focia’nın yanında oldu. Sonuçta filonun sonundan gelip 1350 mil fark atmaktan bahsediyorsak, şansın olmazsa olmaz bir faktör olduğunu da eklemek lazım.
Desjoyeaux’ten beş gün sonra finişe ulaşansa Armel Le Cleach (Brit Air) oldu. 89 gün 9 saat 39 dakika ve 35 saniyeyle ikinciliğin sahibi olan yarışçının “kahramanlığı” bu yılki yarışta hatırlanacak önemli notlardan biri. VM Materiaux teknesiyle yarışan Le Cam, Horn Burnu’na yaklaşırken salma torpilinin kopması sonucu alabora olmuş ve Vincent Riou ile Armel Le Cleach Le Cam’ı kurtarmak için yönlerini kaza alanına doğru çevirmişlerdi. Yarış komitesi, bu durumu göz önüne alarak Brit Air’e 11 saatlik bir zaman düzeltmesi verdi.
Haberi hazırladığımız sırada yarışı bitirmeye çalışan dokuz tekne daha vardı. Üçüncülüğü elde edecek gibi görünen ise Marc Guillemot’un Safran’ıydı; finişe yaklaşık 1000 mil uzaklıkta seyrediyordu. Fakat ne yazık ki, ne olduğunu bilemediği bir şeye çarptı ve salma problemi yaşadı. Bu yüzden üçüncülük sırası yarışın iki kadın yelkencisinden biri olan İngiliz Samantha Davies’in (Roxy) oldu.
Diğer teknelerse sırasıyla şu şekilde: Bahrain Team Pindar (Brian Thompson), Aviva (Dee Caffari), Akena Verandas (Arnaud Boissieres), Toe in the Water (Steve White), Great American III (Rich Wilson), Foundation Ocean Vital (Raphael Dinelli), Nauticsport-Kapsch (Norbert Sedlacek).

VOLVO OCEAN RACE
VOR, Güney Okyanusu’nda!
Volvo Ocean Race’te dördüncü etabın bitimiyle yarışın üçte ikisi tamamlandı. Beşinci etap ise, Telefonica Blue’nun, start’tan birkaç dakika sonra gerçekleşen kazasıyla başladı.
Dördüncü etapta Qingdao’ya ulaşan ilk tekne Bouwe Bekking yönetimindeki Telefonica Blue oldu. Ardından Puma (Ken Read) ikinci ve Ericsson 4 (Torben Grael) üçüncülüğe yerleşti. Genel sıralamaya baktığımızda ise 49 puanlı Ericsson 4 birinciliğini koruyor. İkinci Telefonica Blue 42 puanla, 41 puana sahip Puma’nın önünde.
Ekiplerin en zorlandığı etap olan Singapur – Qingdao arasındaki 2 bin 500 millik dördüncü ayakta, maalesef hasarlar ön plana çıktı. Delta Lloyd ve Telefonica Black hasardan ötürü yarışın beşinci etabından çekilme durumunda kaldı. Bölgenin hava koşulları ve denizin zorlu şartları (kanallar, dar boğazlar, vs...) teknelerin hasar görmesine neden oldu. Tekneler beşinci ayağa başlamadan önce hasarlarını gidermek için hangarlara çekildi ve bütün bakımları yapıldı. Delta Lloyd ve Telefonica Black tekneleri de gemiyle Rio de Janerio’ya taşınıyor.
Qingdao – Rio de Janerio
Yarışın en uzun mesafesi olan 12 bin 300 millik beşinci ayak ise 14 Şubat’ta start aldı. Delta Lloyd ve Telefonica Black bu etaba katılmadı. Ekonomik dar boğazdaki Team Russia da henüz sorununu çözemedi; hâlâ sponsor arayışında. Eğer bulurlarsa yarışa Rio’dan katılabilecekler.
Beşinci etap, talihsiz bir olayla başladı; start verileli birkaç dakika olmuştu ki Telefonica Blue haritada görünmeyen bir kayaya çarptı. Teknenin torpil bağlantısında büyük bir hasar meydana geldi. Ekip yarışa, start’tan 19 saat sonra dönebildi.
Qingdao – Rio de Janerio arası, bütün yarışın en zorlu ve en yorucu etabı olacak. Heyecan en üst seviyede, çünkü önlerinde Güney Okyanusu var. Takımlar, Rio’ya ulaştıktan sonra VOR ekibi Boston (ABD), Galway (İskoçya) ve Mastrand - Stokholm’e (İsveç) uğrayacak, ardından St. Petersburg’da (Rusya) yarış sona erecek. VOR heyecanını her ay MBY’den takip edebilirsiniz. http://www.volvooceanrace.org
Devamını Motor Boat & Yachting Mart sayısında okuyabilirsiniz...
|