Denizden gökyüzüne

Denizden gökyüzüne

Waszp, Doğa Arıbaş ile Türkiye'de.

Tasarımı, kolay ulaşılabilir olması ve yeni tarzıyla foil sınıfında yeni bir çığır açan WASZP’ı ülkemize getiren Doğa Arıbaş, bu özel tekneyi anlattı.

Röportaj: Buğda Giritlioğlu

Laser, radial sınıflarının yanı sıra yat yarışlarında da mücadele eden, yurt içinde aldığı başarılarla beraber, milli formayla da ülkemizi uluslararası alanda temsil eden Doğa Arıbaş, distribütörlüğünü üstlendiğini WASZP’la ilgili bilgilerini bizlerle paylaştı. Belirli bir hıza ulaştıktan sonra hydrofoil kanat sistemi sayesinde gövdenin su kesiminden ayrıldığı teknenin popülerliği her geçen gün artmakta.

Hydrofoil teknolojisiyle ne zaman tanıştınız?

2016 yılında Redbull’un düzenlediği Foiling Generation World Final yarışlarında kullanılan tekneler sayesinde bu teknolojisiyle tanıştım. Bu yarışta ben ve ekip arkadaşım İbrahim Balanlı birincilik elde ettik. Bu sonucun ardından ABD’deki Dünya Şampiyonası’na gitme hakkı kazandık. Şampiyona öncesinde Abu Dabi’de bir hafta süresince kamp yaptık. Ardından da ABD’de yarıştık. Hydrofoilin çok güzel bir tekneoloji olduğunu bu sürecin sonrasında anladım. 2017 yılında laser sınıfında yarışmadım. Daha çok yat yarışlarıyla geçen bir dönem oldu. Ancak içimden daha ufak teknelerde yarışmak da geliyordu. Kısıtlı bir tecrübeye sahip olmama rağmen ülkemizde hydrofoille ilgili deneyime sahip fazla insan olmaması sebebiyle bir anlamda bu konuda en tecrübeli insan haline geldim. Daha sonra bu tip bir tekne alsak diye düşünmeye başladık.

WASZP teknesini nasıl keşfettiniz?

Geçtiğimiz yıl Monaco’da Youth America’s Cup seçmelerine katıldık. Seçilemedik ama bir haftalık süreçte foilingi yine tecrübelemiş olduk. Ardından WASZP diye bir şeyin çıktığını fark ettik. Alsak mı diye düşünürken antrenörlerim WASZP üzerine incelemelerde bulunmuşlar. “Ya sen ilk alıp Türkiye’deki en tecrübeli kişi olacaksın ya da biri senden önce alırsa bir sınıf doğacak ve bu sınıfın lideri olacaksın” dediler. Önüme böyle bir fırsat geldi. Antrenörlerim Fatih Özmen, Nejdet Gürsel, Tolga Rengavis ve babam da “hadi yapalım bu işi” deyince teknelerimi sattım. Bir anda sipariş verdik ve tekne beş hafta sonra geldi. Zaten donattığımız anda tekneye yelken camiasının merakı başladı. Yapılması son derece basit bir tekne. Ayrıca çok hızlı gidiyor. Eğitim nedeniyle yelkenden kopan, tekrar başlamak isteyip de geri dönemeyen veya yelkeni sadece hobi olarak yapmak isteyenler bizimle iletişime geçtiler. İsteyen tekneyi gelip deneyebiliyor.

WASZP – Doğa Arıbaş röportajının devamını Şubat 2018 sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.