Yeni evimiz MARS

Yeni evimiz MARS
Yeni evimiz MARS
Yeni evimiz MARS

Bilim insanları, insanın yeni evinin Mars olacağı konusunda hemfikir. Mars’a gitmek birçok riski de beraberinde getirecek ancak SpaceX ve Boeing firmaları roket teknolojisi konusunda oldukça iddialı.

Yazı: Eray Emin Aydemir

Bir önceki sayımızda küresel ısınmanın sonuçlarını sayfalara taşımış ve artık kapıya dayanan felaketi bilimsel veriler yardımıyla ortaya koymuştuk. Çevreyle ilgili gelen korkutucu veriler duyarlı insanları dehşete düşürürken bilim insanları bir yandan yenilenebilir enerji kaynakları üzerine çalışmalarını yapıyor bir yandan da şirketler aracılığıyla yaşanabilir yeni dünyalar arayışına devam ediyor.

Tarihin ilk dönemlerinden beri insanlık hep uzayı merak etti. Güneşin hayat için çok önemli olduğunu kısa sürede kavradı ve onu ilahlaştırdı. Yıldızları kullanarak gece yolunu buldu. İlerleyen teknoloji sayesinde yakın zamanda göklere uzandı ve evren karşısında ne kadar ufak olduğumuzu fark etti. Merak, artık evrim geçirmeliydi. Çok kısa sürede bu da oldu. Uzaya giden insan için yeni bir hayal vardı artık. Yaşanabilir yeni bir dünya bulmak.

Yeni dünya arayışının arkasında iki temel düşünce var. İlk düşünce biraz bilim kurgu filmini andırıyor. Yeni bir dünya bulup kolonileşmek ve hayatı başka bir gezegende sürdürüp uzayı daha iyi tanımak. İkinci düşünce ise korku filmi tarzında. Gezegenin yaşam süresi her geçen gün azalıyor ve insanlığın hayatını sürdürmesi için yeni bir eve ihtiyacı var. Bilim insanlarının aday gezegeni ise Mars… Filmlere sık sık konu olan bu kızıl gezegenle ilgili iki önemli iş adamının yaptığı açıklamalar Mars programı için şirketler arası savaşın başladığını ortaya koyuyor.

NASA’NIN ÜÇ AŞAMALI PLANI
Şirket temsilcilerinin yaptığı açıklamalara bakmadan önce uzay konusunda öncü kurum niteliğinde olan NASA’nın Mars planına bakmakta fayda var. NASA, Mars için üç aşamalı bir program hazırladı. İlk aşama Mars’ta değil Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirilecek ve uzaydaki bilim insanları uzun süreli görevlerden başarıyla çıkabilecek başka bir ifadeyle kolay bozulmayacak materyaller üzerinde araştırma yapacak. Bu tip bir derin araştırmanın arkasında yatan en büyük gerçek, yaşanacak en ufak talihsizliğin veya hatanın Mars’ta ölümle eş anlamda olması. İkinci aşama ise uygun materyallerle kullanılan teknolojinin geliştirilmesi ve geliştirilen yeni araçların test edilmesi şeklinde olacak. Burada amaç Mars’a gidecek kişilerin bu aletleri kullanarak yaşamaları ve çalışmalarını sağlamak. Son aşama ise koloniler halinde Mars’a yayılmak…
Eğer teknoloji izin verirse NASA bu konuyla ilgili olarak tarihini belirledi. Uzay ajansı 2030 yılında insanların kızıl gezegende nefes almasını planlıyor.

OBAMA ÇOK İSTİYOR

ABD’nin eski başkanı Obama, Mars göreviyle yakından ilgilenen bir lider ve CNN için bu görevle ilgili bir makale yayınladı. Obama, taşıma ve yeni yaşam alanlarının inşa edilmesi için özel şirketlerle beraber hareket edeceklerinin altını çizerken bu açıklamaları Mars programının ABD’nin en önemli politik hamlelerinden biri olduğu gerçeğini ortaya çıkardı.

FELAKETLERE HAZIR OLUN
SpaceX’in kurucu ve CEO’su Elon Musk, Mars görevinin öne çıkan simalarından biri. SpaceX roketleriyle yaklaşık olarak 80 günlük bir yolculuğun ardından insanlığın Mars’a ulaşacağını belirten genç iş adamı görevle ilgili riskleri de açıkça söylemeyi ihmal etmiyor. Musk, gidecek öncülerin ölüm riskiyle karşı karşıya kalabileceklerini ifade ederken insanlığın mutlaka kendisine yeni bir dünya bulması gerektiğini aksi halde dünya üzerinde büyük felaketlere göğüs germesi gerektiğini belirtiyor. Elon Musk ve SpaceX’in Mars görevinde ciddi bir rakibi de var. Uzay teknolojileri ve hava ulaşımının önemli firmalarından biri olan Boeing’in CEO’su Dennis Muilengburg’in , “Mars’a ayak basan ilk kişinin Boeing roketlerinden ineceğine eminim.” sözü Mars programının şirketler için ne kadar büyük bir rekabet alanı olduğunu ortaya koydu.

NEDEN MARS?
Seçilen gezegenin Mars olmasının birkaç nedeni var. Ay bize en yakın gök cismi ancak atmosferi yok. Venüs yoğun basınca ve yüksek sıcaklığa sahip, Merkür ise Güneş’e çok yakın. Mars ise hem ince atmosferi hem de karbondioksit bakımından zengin olması nedeniyle yeni evimiz olma açısından kızıl gezegeni öne çıkartıyor.

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.