Tsunaminin bilançosu açıklandı

Tsunaminin bilançosu açıklandı

İzmir’de meydana gelen depremin ardından Seferihisar ilçesinde oluşan tsunaminin bilançosu, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından açıklandı.

Geçen hafta meydana gelen merkez üssü Seferihisar açıkları olan 6,6 şiddetindeki depremin ardından Sığacık mevkiinde oluşan tsunaminin etkilediği tekneler için çalışmalar devam ediyor. Tsunami balıkçı barınağı ve Teos Marina’da bağlı irili ufaklı pek çok teknenin denize sürüklenmesine veya karaya oturmasına sebep oldu.

Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan açıklama

Sahil Güvenlik Komutanlığı, ilçede meydana gelen tsunaminin bilançosunu açıkladı.

Yapılan açıklamada, “Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan alınan bilgiye göre meydana gelen deprem sonrası 26 tekne batmış, 23 tekne ve 1 kara aracı Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarılmış, 43 tekne karaya oturmuştur. Yapılan çalışmalar neticesinde batan 26 tekneden 19’unun su altından çıkarılması, karaya oturan 43 tekneden 40’ının kurtarılması sağlanmıştır. Sahil Güvenlik Komutanlığı 186 personel, 15 sahil güvenlik botu ile çalışmalarına devam etmektedir” sözlerine yer verildi.

Tekneler çıkarıldı

Karadaki enkaz kaldırmayla eş zamanlı olarak deniz altında da devam eden çalışmada yerleri tespit edilen batıklar, dalgıçlar yardımıyla önce su yüzüne çıkarıldı daha sonra limana çekildi.Batan otomobillerin tamamı, teknelerin ise 14’ü deniz altından çıkarılarak karaya getirildi.

Çalışmalara katılan su altı teknolojileri dalgıcı Hakan Aykanat, yaptığı açıklamada yaşanan felakette marina ve limanda büyük oranda hasar oluştuğunu söyledi. Deprem sonrası, su altındakileri kurtarmak için hızlı bir çalışma yürütüldüğünü dile getiren Aykanat, “Liman içinde ve açığa çıkarak batan teknelerin çoğunu çıkardık. Dalarak balonlama tekniğiyle tekneyi önce su yüzüne, daha sonra ise kıyıya çekiyoruz.” dedi.

Batıklardaki yakıtların denize sızmasını engellemek ve deniz trafiği risklerini ortadan kaldırmak için çalışmayı hızla tamamlamayı planladıklarını aktaran Aykanat, henüz yeri tespit edilemeyen yedi teknenin daha bulunduğunu ifade etti.

Kısmi tsunami sonrası taşkın nedeniyle sudaki bulanıklığın arttığını, görüş mesafesinin düştüğünü de vurgulayan Aykanat, “Denizin dibini göremiyoruz. Şu anda bazı teknelerin botları da kayıp fakat görüş mesafesi kısıtlı.” diye konuştu.