Sonbahar, denizcilik sektörü için yeniden hareketin başladığı dönem. 9–14 Eylül tarihleri arasında Fransa Rivierası’nda düzenlenecek Cannes Yachting Festival, bu yıl da dünyanın en prestijli sahnesi olmaya hazırlanıyor. Yüzlerce tekne, dünya prömiyerleri, yenilikçi tasarımlar ve sürdürülebilirlik odaklı çözümlerle sektörün geleceğine yön verecek. Biz de bu sayıda, Cannes’da sergilenecek 30 yeni modeli kapsayan özel bir lansman dosyası hazırladık; yepyeni teknolojiler, sıra dışı tasarımlar ve iddialı performanslarla dolu bir seçki sizi bekliyor.
Bu yıl Cannes’da dünya prömiyerleri de bir hayli dikkat çekici: Sanlorenzo’nun SX120 modeli; Bluegame’in foiling teknolojili BGF45’i; Nautor Swan’ın Swan 51’i; Beneteau’nun Gran Turismo serisi, Swift Trawler ve Oceanis modelleri; ayrıca Absolute’un Navetta 62 ve 70 Fly’ı gibi pek çok yeni tekne ziyaretçileri bekliyor.
Global üreticilerin yanı sıra, Türkiye’yi temsil eden markalar da Cannes’da dikkat çekiyor. Sirena Yachts, yenilenen Sirena 60 modeliyle; Numarine ise Explorer serisindeki yeni modeli 27XP ile fuarda sahne alacak. Bir diğer öne çıkan isimse VisionF Yachts: markanın performans odağındaki yeni modeli Superfast 46, karbon fiber gövdesi ve 80 knot’a ulaşan hızıyla ilk kez Cannes’da tekne tutukunlarıyla buluşacak. Bu sayıda test seyrini gerçekleştirdiğimiz Aiata Boats’a ait Wayfinder 38 modeli de Cabin ve Suntop versiyonlarıyla yerini alacak.
Bu fuar, Türk üreticileri için yalnızca ürünlerini tanıtacakları bir platform değil; aynı zamanda Türkiye’nin denizcilik endüstrisindeki tasarım gücünü, mühendislik başarısını ve küresel pazardaki rekabetçi duruşunu da gösteriyor. Herkes şimdiden verimli bir fuar dilerim.
Cannes’ta yıllardır Türkiye’yi temsil eden markalardan biri de Mazu Yachts’tı. Markanın kurucusu Halit Yukay maalesef tatsız bir kazayla aramızdan ayrıldı. Suya indirdiği ilk teknesinden beri tanıdığım Halit, işine tutkuyla bağlı, titiz biriydi. Teknesini müşterisine teslim etmeden önce mutlaka kendi kullanmak, denizde ilk testini bizzat yapmak isterdi. İyi bir denizciydi, böyle bir kazada yaşamını yitirmesi herkesi üzdü. Onu tanıyan, birlikte çalışan ve denizde yolları kesişen herkesin başı sağ olsun.
İyi seyirler, iyi okumalar.