Halil Paşa’nın ışığında Boğaziçi ve deniz kültürü Pera Müzesi’nde yeni atölye serisi

Halil Paşa’nın ışığında Boğaziçi ve deniz kültürü Pera Müzesi’nde yeni atölye serisi

Pera Müzesi, Halil Paşa’nın deniz ve kıyı peyzajlarını merkezine alan “Kıyıda Buluşmalar” programıyla yetişkinleri farklı disiplinler üzerinden üretim yapmaya davet ediyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Türk resim sanatının en önemli figürlerinden Halil Paşa’nın mirasını, “Suyun Kıyısında: Halil Paşa’nın Yaşamı ve Sanatı” sergisiyle onurlandırıyor. Bu sergiye eşlik eden “Kıyıda Buluşmalar: Yetişkinler için Atölyeler” programı ise 17 Nisan – 22 Mayıs tarihleri arasında deniz, ışık ve mekan kavramlarını farklı disiplinlerle yeniden yorumlamaya hazırlanıyor.

Sanat ve denizcilik estetiğinin ustası Halil Paşa

Denizcilik dünyası için Boğaziçi, sadece bir su yolu değil; ışığın, akıntının ve kıyı mimarisinin bitmek bilmeyen bir oyun alanıdır. Türk resminin batılılaşma dönemindeki en güçlü kalemlerinden biri olan Halil Paşa da bu oyunun en sadık gözlemcilerinden biriydi. Onun fırçasından çıkan deniz peyzajları, sadece birer manzara değil, suyun o anki ruh halini yansıtan teknik birer başarıdır. Pera Müzesi Öğrenme Programları tarafından kurgulanan atölye serisi, tam da bu teknik derinlikten beslenerek katılımcıları sanatın mutfağına davet ediyor.

17 Nisan’da başlayacak olan program, çizimden makete, nakıştan dijital üretime kadar uzanan çok katmanlı bir üretim süreci vaat ediyor. Denizsever sanat tutkunları için bu süreç, bir tablodaki yelkenin ya da dalganın nasıl inşa edildiğini anlama fırsatı sunuyor.

Halil Paşa’nın ışığında Boğaziçi ve deniz kültürü Pera Müzesi’nde yeni atölye serisi
Halil Paşa’nın ışığında Boğaziçi ve deniz kültürü Pera Müzesi’nde yeni atölye serisi

Dijital dönüşüm ve hareket odaklı yaklaşımlar

Atölye serisi, geleneksel teknikleri modern teknolojilerle birleştiriyor. Programın ilk buluşması olan “Rüya Çizimi ve Artırılmış Gerçeklik Atölyesi”, 17 Nisan’da Emre Tanrıverdi yürütücülüğünde gerçekleşecek. Katılımcıların sergi turundan edindikleri izlenimler, WebAR teknolojisi kullanılarak dijital kompozisyonlara dönüştürülecek. sanatçının klasik ışık anlayışını günümüzün dijital diliyle eşleştirmesi bakımından dikkat çekiyor.

19 Nisan’daki “İçimizde Çiçeklenenler: Beden-Hareket Odaklı Deneyim” atölyesinde ise Sevin Seda Güney, Halil Paşa’nın resimlerindeki atmosferi bedensel bir farkındalıkla ele alacak. Katılımcılar, sanat malzemeleri ve canlı çiçeklerle kolaj çalışmaları yaparak görsel atmosferi fiziksel bir dışavuruma taşıyacak.

Halil Paşa’nın ışığında Boğaziçi ve deniz kültürü Pera Müzesi’nde yeni atölye serisi
Halil Paşa’nın ışığında Boğaziçi ve deniz kültürü Pera Müzesi’nde yeni atölye serisi

Boğaziçi peyzajlarını üç boyutlu kurgulamak

24 Nisan’da OyunMu yürütücülüğünde düzenlenecek “Boğaz Bahçeleri: Peyzaj Maketi” atölyesi, Halil Paşa’nın Boğaziçi kıyılarını betimlediği eserlerinden ilham alıyor. Bu çalışmada katılımcılar ağaçları, yolları ve bitki katmanlarını tasarlayarak üç boyutlu maketler üretecek. Bir teknenin güvertesinden izlenen o karakteristik Boğaz peyzajı, bu kez mimari ve plastik bir üretim nesnesine dönüşecek.

Halil Paşa’nın ışığında Boğaziçi ve deniz kültürü Pera Müzesi’nde yeni atölye serisi
Halil Paşa’nın ışığında Boğaziçi ve deniz kültürü Pera Müzesi’nde yeni atölye serisi

Görsel okuryazarlık

8 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan “Yaratıcı Farkındalık ile Resmi Okumak, Manzarayı Dinlemek” atölyesi, bakmak ve görmek arasındaki farkı irdeleyerek katılımcıların görsel okuryazarlık yetilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Umut Nur Sungur yönetimindeki bu oturum, bir eserin kompozisyonunu çözümlemek ve sanatçının perspektifini anlamak isteyenler için teorik bir derinlik sağlıyor.

Sanatın el işçiliği ile buluştuğu 15 Mayıs tarihli “İğne ve İplikle Manzarayı İşlemek” atölyesinde ise usta ressamın portre ve manzara kompozisyonları, temel nakış teknikleriyle kumaş üzerine yeniden aktarılacak.

Halil Paşa’nın ışığında Boğaziçi ve deniz kültürü Pera Müzesi’nde yeni atölye serisi
Halil Paşa’nın ışığında Boğaziçi ve deniz kültürü Pera Müzesi’nde yeni atölye serisi

Su, kent ve hafıza

Programın kapanışı, 22 Mayıs’ta Duygu Aşık yürütücülüğünde yapılacak olan “Su ve Kent Kesişiminde Kompozisyonlar” ile gerçekleşecek. Halil Paşa’nın İstanbul kıyılarına dair gözlemlerinden yola çıkan atölye kum, taş ve deniz suyu gibi doğal malzemelerin kullanımıyla kişisel hafıza ve kent arasındaki bağı sorgulatacak.

Pera Müzesi’nin bu kapsamlı programı, sanatla kurulan ilişkiyi bir seyirlik olmaktan çıkarıp aktif bir üretim sürecine dönüştürerek katılımcılara disiplinlerarası bir perspektif kazandırıyor.

Etkinlik Takvimi

17 Nisan: Rüya Çizimi ve Artırılmış Gerçeklik

19 Nisan: Beden-Hareket Odaklı Deneyim

24 Nisan: Boğaz Bahçeleri: Peyzaj Maketi

8 Mayıs: Yaratıcı Farkındalık ile Resmi Okumak

15 Mayıs: İğne ve İplikle Manzarayı İşlemek

22 Mayıs: Su ve Kent Kesişiminde Kompozisyonlar

📱 Dergimizi dijital olarak okumak isteyenler için farklı platformlarda da erişim mevcut.
PressReader ve Magzter üzerinden okuyabilir veya iOS uygulamamızdan abone olabilirsiniz.
📖 Hâlâ elinize dergi alıp sayfaları çevirmek sizin için ayrı bir keyifse, dergimizi Shopier üzerinden satın alabilir ya da abonelik başlatabilirsiniz.