Doğru tekne seçimi

Doğru tekne seçimi

Çocukla seyirde doğru tekne seçimi

Amatör denizci Caspar Craven, “Çocuklarla Seyir” isimli yazı dizisinin üçüncü bölümünde tekne seçimine değiniyor.

Eşiniz hevesli. Çocuklarla seyre çıkmaya hazırsınız ve parayı da denkleştirdiniz. İlan sayfalarını gezerken çok sayıda satılık tekneyle karşılaşıyorsunuz. Bunca alternatif arasından sizin için doğru olan tekneyi nasıl seçeceksiniz?

Oldukça çok seçenekle karşılaşacağınız ve mükemmel tekne diye bir şey olmadığı gerçeğini en baştan kabul etmenizde fayda var. Şunu da söylemeliyiz ki bu yazı kapsamlı bir rehber değil, bütçeniz ve ideal olarak sahip olmak istediğiniz tekne arasındaki dengeyi kurmak için dikkate alabileceğiniz birkaç öneriden oluşuyor.

Hedefinizi belirleyin

İşe hedefinizi düşünerek başlayın. Seyir planınız nedir? Akdeniz’in sakin sularında, kıyısal bir seyir mi yoksa açıkdeniz ya da okyanus geçişi mi yapacaksınız? Seyriniz daha çok orsa mı, pupa mı olacak?

Dikkate almanız gereken ikinci konu teknede kimlerin olacağı. Siz, eşiniz ve birkaç çocuk mu, yoksa arkadaşlarınız da mı olacak? Kaç yatağa ihtiyacınız var, denizde ne kadar kalacaksınız ve tekneyi nerede tutmak isteyeceksiniz?
Tüm bu önemli noktaları dikkate alırsanız kendiniz için doğru tekneyi seçebilirsiniz. Akdeniz’de kullanmak üzere ya da yılda bir ay seyir yapmak için bir tekne arıyorsanız ihtiyaçlarınız iki yıllık bir dünya gezisi için aradığınız tekneninkinden farklı olacaktır.

Bazı kestirme yollara başvurmayı ihmal etmeyin. Yapmak istediğiniz seyri halihazırda yapan birilerini tanıyorsanız onlarla konuşun. Hangi tekneyi seçmişler? Neden seçmişler? Seçimlerinden memnun kalmışlar mı?

tekne seçimi, açıkdeniz tekne seçimi, aile tekne seçimiBir dahaki sefere neyi farklı yapacaklarını sorun. Deneyimlerini paylaşmak isteyen insanları bulun, bu şekilde ihtiyacınız olan bilgiye daha hızlı ulaşırsınız.
Eşim Nichola ve ben, üç çocuğumuzla yaptığımız dünya turundan kısa bir süre önce döndük. Seyre başlamadan önce üç sene World Cruising Club’ın organizasyonlarına katılıp, tekne seçimi konusunda insanlarla konuştuk. Bir süre sonra tekne, tekne yaşı, ekipmanı ve boyutları konusunda seçeneklerimizi eledik. Böylece ne istediğimiz konusunda kesin bir karar verebilecektik.

Şimdi bize akıl danışarak planlarını anlatan ve aldıkları tekneden bahseden kişilerin daha önce bizimle konuşmalarını dilerdim, açıkdeniz seyirleri için bazı tekne tiplerinden uzak durmalarını önerebilirdik.

Çocuklarda seyirde doğru seçim yazımızın devamını Nisan 2018 sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.