Açıkdenizde ilkyardım seti nasıl olmalı?

Açıkdenizde ilkyardım seti nasıl olmalı?

Bir teknenin ilkyardım setinin toplanması bir teknenin uzun bir seyre hazırlanmasına çok benzer. Sizin ve mürettebatınızın sağlığını etkileyebilecek senaryoların öngörülmesini gerektirir. Bunlara beceri ve ekipmanla hazır olmanız şarttır.

YAZI: Pip Hare FOTOĞRAFLAR: Pip Hare/Medallia ve James Blake/Volvo AB

Her seyir öncesi herhangi bir anda yardımdan ne kadar uzakta olacağınızı ve kazazedenin profesyonel yardıma erişene kadar güvende ve stabil kalması için hangi seviyede tıbbi bakıma gerek duyabileceğini değerlendirmelisiniz. Bu birçoklarının zihinlerinde arka plana ittikleri bir konudur. Pragmatik bir yaklaşım gereklidir; en kötüsü için bir planımız olmalı fakat bunun hiç yaşanmayabileceği anlayışıyla hazırlıklı olmalıyız. Ayrıca tüm tedaviyi teknede vermekteki becerilerimizin sınırlarını da kabul etmeli ve riskleri de göz önünde bulundurmalıyız. İyi bir sağlık seti, destek ve eğitim, denizde hastalanma veya yaralanma riskini yönetmenin en iyi yolu olacaktır.

EĞİTİM ALIN VE KONTROLDEN GEÇİN

Bir okyanus seyri öncesinde mürettebattan en az bir kişinin, günler boyunca profesyonel tıbbi yardıma erişimi olmayacaklar için uygun ileri tıbbi eğitim almasını öneririm. İki kişiyle seyir yapılıyorsa her iki kaptan da eğitim almalıdır, tek başınaysanız kendi kendine tedavi için özel teknikler gerekir.

Yaralanmaları tedavi etme ve bakım kabiliyeti kısmen sorunların erken teşhisi ve kötüye gitmelerinin önlenmesine bağlıdır. İğneler, bistüriler ve insan vücudunun kırılganlığıyla karşılaşıldığında ekibin en güçlüleri bile zorlanabilir. Bu nedenle setin kullanımına alışın ve teknikler üzerinde önceden deneyim kazanın. İleri eğitimler açıkdeniz konusunda uzman tıbbi firmalardan alınabilir. Uzun mesafeli bir seyre katılmayı düşünen bir ekipteki herkesin genel bir tıbbi kontrolden geçmesi de iyi olacaktır. Bu kontroller özel kliniklerde yaptırılabilir.

SAHİL DESTEĞİ

Tıp konusunda profesyonel değilseniz acil durumda tavsiye almak için temasa geçebileceğiniz bir sahil destek servisiyle anlaşmanız çok doğru olur. Çok sayıda teknenin uydu iletişim cihazları taşımasıyla artık büyük sorunlarla karşılaştığınızda birkaç fotoğraf iletebileceğiniz bir doktorunuz olması mantıklıdır. Bu bir arkadaş olabileceği gibi ücretsiz telefon desteği sunan uzmanlaşmış firmalar da kullanılabilir.

Tıbbi malzemenizi torbalara koyun ve etiketleyin, böylece uygun ilaçları daha hızlı bulabilirsiniz.
Tıbbi malzemenizi torbalara koyun ve etiketleyin, böylece uygun ilaçları daha hızlı bulabilirsiniz.

TIBBİ MALZEME SETİ

Setin en önemli parçası iyi bir ilkyardım kitabıdır, özellikle yelken seyri için yazılmış bir kitap önemlidir. Bunun sıradan bir ilkyardım manüeli olmadığını unutmayın, bu tıbbi bir el kitabıdır ve çok daha fazla bilgi içerir. Acil bir durumda tüm seti açmak zorunda kalmanız yerine daha küçük çantalar ve kutulara bölmek özel bir malzemeye daha çabuk ulaşmanızı sağlayacaktır. Küçük günlük kullanım ilkyardım setini el altında bulundurun, düzenli olarak tamamlayın ve baş ağrısı, hafif deniz tutmaları ve küçük kesikler gibi basit sorunlar için donatın.

Tıbbi malzemeleri sert ve su geçirmez bir kutuda saklamak hem deniz koşullarında size konfor hem de kolayca ulaşmanız için yeterli olacaktır. Tüm içeriğin en üstünde bir liste bulundurun ve daha küçük torbalardaki içeriğe göre liste yapın. Daha uzun seyirler için son kullanma tarihlerini de kaydedin ve malzemeler kullanıldıkça tamamlayın. Aşağıda açıkdeniz solo yarış için ana setimizi nasıl organize ettiğimizi bulacaksınız. Bu yorucu bir liste değil ve siz de seyir öncesinde kendi setinizi bir tıp profesyonelinin yardımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.

AĞRI KESİCİLER

Her ilkyardım seti bir tür ağrı kesici içermelidir. Parasetamol ve ibuprofen ile başlayın, günlük kullanım için bunları ilkyardım çantanızda bulundurun. Miktar ve tür ekibin ne kadar büyük olduğuna, hastayı karaya ne kadar sürede ulaştırabileceğinize göre değişir. Kemik kırılmaları dikkate alınması gerekli bir senaryodur ve bir hasta 2-3 günlük bir seyirde atelle desteklenip hareketsiz tutulabileceğinden okyanusun ortasındaki iki kişilik bir ekibe göre daha az şeye gerek duyacaktır. Daha güçlü ağrılar için uyku ilaçları ve reçeteli antiinflamatuvar ilaçlar da gerekecektir. Analjeziklerin yanına bulantı önleyiciler de ekleyin, uyuşturucu ilaçlar birçok insanda buna neden olur. Bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka bir profesyonelle konuşun ve uluslararası yolculuklarda morfin gibi yasaklı maddelere dikkat edin.

ALERJİLER

Bu kutu alerjik reaksiyonları kapsayacaktır, ancak mürettebattan birinin bilinen alerji veya astımı varsa ve bir EpiPen veya aspiratör kullanması gerekiyorsa onların ilaçları da eklenmelidir. Biz anafilaksi için adrenalin, antihistaminikler, steroidler ve kardiyak sorunlar için GTN sprey ve aspirin de taşıyoruz.

SARGI MALZEMESİ VE ATELLER

Bu çanta daha ciddi deri ve kemik hasarları için hazırlanacaktır. Ben kırık kemikler için plastik ve şişme ateller taşıyorum, ayrıca alçıya alma olanağımız da var. Boynu sabit tutmak için bir boyunluk da taşıyoruz. Yaralar için farklı ölçülerde sargı bezleri, gazlı bezler, steril bantlar ve bantlar taşıyoruz. Birçok insanın Elastoplast’a alerjisi olduğunu unutmayın, bu nedenle bez bantlar da taşıyın. Islak ortamlarda sıklıkla değiştirilmeleri gerekeceğinden bu malzemeden bol miktarda bulundurun.

DENİZ TUTMASI

Deniz tutması tabletlerini günlük ilkyardım setinde taşıyoruz. Herhangi bir nedenle sürekli kusma açıkdenizde kısa sürede önlenmezse ciddi su kaybına yol açabilir. Bu çantada ayrıca ishal, kabızlık ve midesel reflü gibi diğer mide tedavileri için ilaçlar da bulunuyor. Deniz tutması herkesin başına gelebilir ve aniden başlayabilir, bu nedenle çevrimi kırmak için ilaç almakta yarar olacaktır. Bir süredir deniz tutanlardan sıvı kaybı belirtileri gösterenler rehidrasyon poşetleri kullanarak elektrolitleri geri almalıdır. Ekstrem sıvı kaybı durumlarında (üç günden çok veya ciddi sıvı kayıplarında) damardan rehidrasyon gerekebilir.

EKİPMAN

Yaraların teşhisi ve tedavisi için malzemeler arasında kafa yaralanmalarında gözbebeği genişlemesini değerlendirmek için bir kalem fener, kendi kendine tedavi için ayna, idrar ölçüm çubukları, termometre, bisturi, makas, forseps, iğneler ve şırıngalar bulunmalıdır. Her şey steril pakette olmalı ve su geçirmezlik için plastikle sarılmalıdır.

Mürettebata ve seyre göre düzenlenmiş kapsamlı bir tıbbi set açık denize çıkan herkes için çok gereklidir.

GÖZ, AĞIZ, DERİ

Bu çantada sadece sargılarla tedavi edilemeyecek daha derin yaraların tedavisi ve temizliği için gerekli malzemeler bulunuyor. Yara derinse yapıştırılmalı, steril bantlar kullanılmalı veya bazen iyileşebilmesi için dikiş atılmalıdır. Yanımda bir sütür seti (lokal anestetik dahil) taşırım ve kendime dikiş atma eğitimi aldım ancak bunun yanında çok derin olmayan yaralarda su geçirmez özellikte yara yapıştırıcısı da kullanırım. Bunun bir alternatifi de deri zımbası olabilir. Dikiş ve zımbalarda ileri tıbbi eğitim almak gereklidir.

ANTİBİYOTİKLER

Denizde kalacağınız süreye bağlı olarak neleri alacağınızı doktorunuzla belirleyin. Mürettebat içinde penisilin alerjisi olan birinin olup olmadığını öğrenin. Ben birkaç kullanımlık geniş spektrumlu antibiyotik yanında topikal antibiyotikler de taşırım. Güçlü bir sepsis durumu için bu kas içi/ damar içi antibiyotikler de olabilir. Bunlar kalçadan veya damar yolundan uygulanabilir. Kas içi uygulama hareket halinde daha az hassasiyet gerektirdiğinden yelken seyri için daha çok önerilir.
Antibiyotikler diğer işaretler ve semptomların kaçırılmaması için karadaki bir doktorun tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

Açıkdenizde ilkyardım seti nasıl olmalı? yazısı dergimizin Aralık 2022, 181. sayısında yayınlanmıştır.

Dergimizi Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasını IOS ve Android tabanlı tablet ve telefonlarınızdan indirerek okuyabilirsiniz.