Ege’nin yelkenci fabrikası: Dokuz Eylül

Ege’nin yelkenci fabrikası: Dokuz Eylül

Yelken camiasının en eski üniversite yelken takımlarından olan Dokuz Eylül Üniversitesi Yelken Topluluğu hem yetiştirdiği yelkencilerle hem de aldığı ödüllerle Ege’de fırtına gibi esiyor. 2010 yılında kurulan Dokuz Eylül Yelken Topluluğu 60’tan fazla resmi yarışta yer alırken 50’den fazla ödülün sahibi oldu. DEÜ Yelken Yönetim Kurulu Başkanı Şevval Buse Aydın sorularımızı cevapladı.

Yazı: Osman UĞUR

Kaç öğrenci yelken eğitiminden geçti?

12 yıldır Dokuz Eylül’lüleri denizcilik kültürü ve yelken sporuyla tanıştıran bu topluluk, sadece 2021 yılında 80 ileri 110 temel yelken eğitimi tamamladı. 2022 yılında kulüp işleyişini biraz değiştirdik. Bu yüzden sayımız azaldı. Sadece teorik ve pratik eğitimleri tamamlamış olmak yeterli değil. Üye olmak için katılımı zorunlu toplantılar ve etkinlikler düzenliyoruz. İçeride dinamik ve sürdürülebilir bir yapı oluşturmak asıl amacımız.

Kaçı hala yarışıyor?

Kulüpte aktif yarışan kişi sayısı şu an 27 kişi, okuldan mezun olup farklı takımlarda yarışmaya devam eden birçok Dokuz Eylül’lü de mevcut.

Yelken eğitimine katılan herkes yarışa katılabiliyor mu?

Temel, ileri ve balon eğitimlerini tamamlamış olmanın yanında aktif lisansa sahip olmalı ve asıl yarışlara katılım göstermeden önce, yarış antrenmanlarında, üniversiteler arası yarışmalarda ve match race’lerde yer almış ve nispeten yarış tecrübesizliğini üstünden atmış olması gerekli. Bunun dışında organizasyonel anlamda toplulukta insiyatif alan üyelerde yarışmalarda öncelik sahibi.

Yarışacak kişileri nasıl seçiyorsunuz?

Dediğim gibi teorik ve pratik eğitimleri tamamlamış olmanın yanı sıra biz bir okul topluluğuyuz. Bu işe gönüllü olarak destek veren tüm üyelerin yarışlara katılmasında öncelik gösteriyoruz. Bizim asıl yarış takımımız ve sürekli tekne kiralayacak bütçemiz olmadığından bize yarışlarda teknesini açan kaptanlarımızla birlikte yarışıyoruz. Yarış ekibi o yılki başkan tarafından seçilip yönetim ve denetimin kararına sunulur.

Danışman hocanın da onayıyla birlikte tüm topluluğa duyurusu geçilir. Yarışacak kişiler uygunluklarına ve konumlarına göre seçiliyor, takıma ayak uydurabilmesi de çok büyük önem taşıyor. Çünkü ana yelkeni bir diğerinden iyi yapıyor olmak, takımın enerjisine ayak uydurabilmek anlamına gelmiyor. Her yarış önemli ama bazı yarışlar diğerlerinden daha çekişmeli geçiyor böyle durumlarda tecrübesi en çok olan üyelere öncelik tanınıyor ama onun dışında herkese yarışma fırsatını sağlamaya çalışıyoruz.

Hangi havalarda en iyi performansınızı gösteriyorsunuz?

O an ki şartlarımızda, mevcut teknenin el verdiği tüm havalarda yarışıyoruz. Nispeten daha sakin havalarda ekip daha iyi koordine oluyor diyebilirim. Hava arttıkça ekibin gerilimi ve hata yapma olasılığı artıyor ama benim buna bireysel cevabım kesinlikle yüksek havalar, yelken zaten sınır zorlayıcı bir spor, yüksek havaların bu sporun doğasına uyum sağladığını düşünüyorum.

Dergimizi Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasını IOS ve Android tabanlı tablet ve telefonlarınızdan indirerek okuyabilirsiniz.