Çeşme Marina’da hayata geçirilen deniz patlıcanlarının marina deniz sahasında hayata döndürme projesi başarıyla devam ediyor.
Çeşme Marina tarafından, Çeşme Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Çeşme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde izinsiz avlanan deniz patlıcanlarının marina deniz sahasında hayata döndürme projesi başarıyla devam ediyor.
Çeşme Marina dalış ekibi, gerçekleştirmiş olduğu son kontrollerde, marina sularına bırakılan deniz patlıcanlarının hem ortama uyum sağlayarak yaşamlarına devam ettiklerini, hem de epey geliştiklerini gözlemledi.
Çeşme Marina Genel Müdürü Can Akaltan “Yakalanan deniz patlıcanlarının marinamız sularında yaşamlarına kavuşturulması bizim için büyük önem taşıyor. Yaptığımız dalışlar neticesinde deniz patlıcanlarının marina sularına uyum sağlayarak projemizin başarıya ulaştığını gördük.
Deniz patlıcanlarımız ekolojik dengeyi koruyarak marina su kalitesini de yükselteceklerdir. Bu ve benzeri çevresel sürdürülebilirlik projelerimize destek veren başta Sahil Güvenlik Komutanlığımız ve İl-İlçe Tarım Müdürlüklerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.” şeklinde açıklama yaptı.
Deniz patlıcanının denizlere faydaları nelerdir?
Derisidikenliler familyasına mensup omurgasız bir canlı çeşidi olan deniz patlıcanının 900 kadar türü olduğu biliniyor. Ağız çevresinde çelenk şeklinde 10-30 kadar duyu, dokunma ve av yakalamaya yarayan dokungaçlar bulunuyor. Genellikle 3–27cm boyunda olan canlıların 60cm uzunlukta olanları da var. Denizlerin kıyılara yakın sığ yerlerinde rastlanıyor.
Deniz patlıcanı dünyada özellikle Çin mutfağında kullanılıyor. Yemeklerde kullanımının yanı sıra ilaç ve kozmetik sanayisinde de kullanılan deniz patlıcanına halk arasında deniz hıyarı da deniliyor. Türkiye’de genellikle tüketilmezken özellikle Uzakdoğu ülkelerinde rağbet görüyor.
Bu sebeple Uzakdoğu ülkelerinden gördüğü taleple dolar üzerinden yüksek satış fiyatı bulunan canlılar kaçak avcıların hedefi oluyor. Normalde Türkiye’de avlanmaları yasak olan veya devletin izin verdiği yerlerde kontrollü olarak avlanan canlıların kaçak şekilde avlanması deniz ekosistemine zarar veriyor.
Deniz tabanına çökelmiş organik atıkları temizleyen, bunu yaparken de sedimenti havalandıran deniz patlıcanı, karada bel küreği ve traktörle efor harcanarak yapılan işi denizlerde tek başına üstleniyor. Bilimsel araştırmalara göre deniz patlıcanlarının yılda yaklaşık yüz elli ton kumu filtrelediği de biliniyor.