Popüler yarış sınıfı J/70

Popüler yarış sınıfı J/70

Dünyada kısa sürede popülerleşen ve en kalabalık yarış filosuna ulaşan J70’ler Türkiye Sınıf Birliği’nin kurulmasıyla ülkemizde de gelişim göstermeye başladı.

Yazı: Beril Çalışkan – Kadir Pirasoğlu

Amerikalı tersane J Boats tarafından üretilen ve ilk kez 2012 yılında suya indirilen J/70’ler sağlamlığı, dengeli olması, rahat ve kolay kullanımıyla kısa sürede yelkenciler arasında popülerleşen ve aranılan one design yarış teknesi olarak karşımıza çıktı. J Boats’un birçok modeline imza atan Alan Johnstone’ın tasarladığı J/70, basit dizaynı ve kullanım kolaylığı nedeniyle başta yarışmak, eğitim vermek ve günlük geziler için oldukça elverişli özelliklere sahip. Tekne; kolayca sökülen karbon direği yatırılıp, salması çekildiğinde kısa süre içerisinde treyler üstüne alınabiliyor ve istenilen yere rahatça götürülebiliyor. Donatma ve taşımada sağladığı bu kolaylıklar ve teknelerin 7’den 70’e yelkeni bilen ya da yeni başlayan birçok kişiye hitap etmesi popülerleşmesinde en büyük etken. Dört yıl gibi kısa bir sürede 1100’ün üzerinde J/70’in suya indirilmiş olmasıysa özel bir başarı örneği.

Amerika’da üretilmeye başlanan ve günümüzdeyse Fransa’da üretimine devam edilen J/70 sınıfında en büyük filo hâlâ Amerika’da bulunuyor. Almanların ilgisiyle Avrupa’da da kısa sürede popülerlik kazanan J/70 tekneleri sadece sportsboat, IRC veya one design yarışlarıyla sınırlı kalmayıp kendi sınıf birliğini kurarak “European Champion League” adı altında yeni bir yarış sistemiyle yarışmaya başladılar.

2014 yılında ilk kez yapılan yarışlarda sekiz tekne aynı anda suda umpire’lık (hakemlik) sistemiyle eşleşerek yarıştı. Avrupa tekne sayısını artırıp bu sınıfı sahiplenince Amerika’da zaten yaygın olan J70 sınıfı büyük ilerleme kat etti.

J/70 sınıfı Türkiye’de Dragon ve Pirat gibi J/70’e sahip kişilerinin ön ayak olmasıyla kurulan bir sınıf.
J/70 sınıfı Türkiye’de Dragon ve Pirat gibi J/70’e sahip kişilerinin ön ayak olmasıyla kurulan bir sınıf.

Şu anda 25 ülkede 1300’den fazla J/70 teknesi bulunuyor. 2017 yılında İtalya’da düzenlenen ve 161 teknelik rekor katılımla gerçekleşen ve dikkati üzerine çeken J/70 Dünya Şampiyonası da sınıfın nasıl kısa sürede geliştiğinin ve yaygınlaştığının bir kanıtı niteliğinde.

J/70 TÜRKİYE SINIF BİRLİĞİ

Türkiye’de altı teknelik bir J/70 filosu var. Türkiye Yelken Federasyonu Yönetim Kurulu’nun 16 Mart 2018 tarihinde aldığı 17 sayılı kararla J/70 sınıfı TYF tarafından resmen sınıf olarak tescil edilse de J/70 Türkiye Birliği’nin uluslararası düzeyde resmi bir birlik olabilmesi için tekne sayısının 10’a ulaşması gerekiyor.

J/70 sınıfı Türkiye’de Dragon ve Pirat gibi J/70’e sahip kişilerinin ön ayak olmasıyla kurulan bir sınıf. Sınıf kuralları dünyada geçerli olan ilke kararları çerçevesinde oluşturulmuş ve uygulanıyor. Teknelerden dördü kişiye özel diğer ikisiyse yelken eğitim okuluna ait ve eğitim amaçlı kullanılıyor. Teknelerin çoğunun yurtdışında da yarışmış oldukları oturmuş ekipleri var.

Popüler yarış sınıfı J/70 haberinin devamını Mayıs 2018 sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimizi abone olarak ya da Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasını IOS ve Android tabanlı tablet ve telefonlarınızdan indirerek okuyabilirsiniz.