142 milyon atık denizde

142 milyon atık denizde

Plastik atıklar

Gelin bu ay rakamlarla konuşalım. 11 yıldır yürüttüğümüz projenin bize verdiği rakamlar denizlerimizin gün geçtikçe, hızla yok olduğunun sinyalini veriyor.

YAZI: Mustafa Murat Özdil (marine@ogemgroup.com)

Boğazımıza Takılanlar adlı kurumsal sosyal sorumluluk projesi ve deniz çevreciliğine dair genel bazı rakamları paylaşmak istiyorum bu yazımda. Rakamların üzerinde biraz düşündüğünüzde gidişatın ne kadar endişe verici olduğunu ve günbegün artan kirlilikle birlikte yok olma sürecinin hızlandığını göreceksiniz.
Biz, Boğazımıza Takılanlar projesinde 11 yıl içinde; firmaların üst düzey yöneticilerinin içinde olduğu 600’den fazla kişiyle denizden çöp topladık. Çöp toplama ve deniz temizliğine toplamda 4 bin saat zaman ayırdık ve 10 bin kilogram üzerinde yüzer atık topladık.

Gelin şimdi bu yazı için toparladığım rakamlara birlikte göz atalım:
Geçen yüzyılda doğal sulak alanların yaklaşık yüzde 71’i insanlar tarafından yok edildi.
Son 40 yılda Marmara Denizi’ndeki balık türlerinde ciddi oranda azalma yaşandı. Azalan türler;
– Barbun %7
– Çipura %48
– Palamut %90
– Uskumru %95
– Kefal %91
– Lüfer %58

İnsanlık doğanın bize verebileceğinin 1.7 kat fazlasını tüketiyor. Öte yandan da doğanın kendi kendine yok edebileceğinden yüzde 780 kat daha fazla kirletiyor.
Bilimsel çalışmalar denizlerdeki atıkların yüzde 70’inden fazlasının karadan denize ulaştığını gösteriyor.

MacArthur Vakfı ve WEF raporuna göre, 2050 yılı itibariyle denizlerde bulunacak toplam balık miktarı 899 milyon ton olurken, sadece plastik atıkların toplamı bu tarihte 950 milyon ton üzerinde olacakmış. Günümüzde denizlerde yüzen atık miktarının 142 milyon ton olduğu biliniyor ve bu sayıya her yıl 10 milyon ton ilave atık eklendiğine göre ortaya kişi başı yıllık yaklaşık 20 kilogramlık atık miktarı çıkıyor.

Uzmanlar ortalama miktarda deniz mahsulü yiyen herkesin yılda yaklaşık 11 bin plastik parçacığı da fark etmeden yediğini kaydediyor! Bu parçacıklar denizde bulunan plastiklerin, küçük parçalar halinde balıklar tarafından yenmesi ve sonrasında bizlerin de bu balıkları yememiz sonucunda oluşuyor.
Dünyada ortalama her sene 300 milyon ton plastik çöp üretiliyor. Ülkemiz belediyelerinde toplanan atıkların yüzde 30’u plastik. Türkiye’de farklı sektörlerde toplam 8 milyon 612 bin ton plastik tüketilmekte. 1 milyon 800 bin ton plastik ambalaj piyasaya sürülmekte ve bunun sadece 384 bin tonu toplanmakta.