Yeni bir araştırma, küresel iklim krizine karşı hızlı ve kararlı adımlar atılmadığı takdirde, Büyük Set Resifi’nin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çekiyor.
Bu hafta Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmanın yazarları, yakın dönemde deniz yüzeyi sıcaklıklarındaki artışların incelendiği çalışmada, iklim krizini durdurmak için dünya çapında hızlı, koordineli ve iddialı adımlar atılmadığı sürece, bu neslin Büyük Set Resifi’nin yok oluşuna tanıklık edeceği uyarısında bulundu.
Kuzeydoğu Avustralya’nın Queensland sahili açıklarında yer alan, birbirinden ayrı 2 bin 900 resif ve 900 adadan oluşan, 2,600 km genişliğe ve 344 bin 400 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Büyük Set Resifi, dünyanın en büyük mercan resifi olma özelliği taşıyor.
Mercanlar Ağarma Tehlikesi Altında
Mercanlar, ısı stresine maruz kaldıklarında, dokularında yaşayan renkli ve faydalı algleri kaybederek solgunlaşıyor. Bu durum, onların üreme yeteneklerini kısıtlıyor ve açlık, hastalık gibi risklere karşı savunmasız kalmalarına yol açıyor.
Nisan ayında, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) ve Uluslararası Mercan Resifleri Girişimi tarafından yapılan bir açıklamada, mercan ağarmasının son 30 yıl içinde dünya genelinde dördüncü kez gerçekleştiği ve 54 ülke ve bölgedeki mercan resiflerinin bu durumdan etkilendiği belirtilmişti. Avustralyalı akademisyenler tarafından yayımlanan bu yeni araştırma da, bu gidişatın devam etmesi halinde Büyük Set Resifi’nde her yıl ağarma yaşanabileceğini ve bu durumun resifin ekolojik işlevi ve evrensel değeri üzerinde daha büyük tehdit oluşturacağını vurguluyor.
Denizlerin Yağmur Ormanları
Küresel Mercan Resifleri İzleme Ağı’nın (GCRMN) hazırladığı son rapor, 2009’dan bu yana mercanların yaklaşık yüzde 14’ünün yok olduğunu ortaya koyuyor. Fazla karbondioksiti emme yetenekleri sayesinde karbon yutakları oluşturan mercan resifleri, bu özellikleri nedeniyle denizlerin yağmur ormanları olarak adlandırılıyor ve deniz canlılarının en az dörtte birine yaşamsal doğal destek sağlıyor.
İklim modelleri kullanılarak yapılan bu yeni araştırmaya göre, Büyük Set Resifi’ndeki okyanus sıcaklıkları son 400 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda ve bu durum, gezegenin bu eşsiz doğa harikası üzerinde “varoluşsal bir tehdit” oluşturuyor. Araştırma, son yıllardaki aşırı sıcaklıkların, atmosferdeki fazla sera gazlarının etkisi olmasaydı gerçekleşmeyeceğini belirtiyor.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, küresel ısınmanın her 0,5 derecelik artışı, aşırı sıcaklar, yoğun yağış olayları ve bölgesel kuraklıkların sıklığında ve şiddetinde belirgin bir artışa neden olacak. Tüm uluslararası iklim kriziyle mücadele taahhütlerinin yerine getirildiği senaryoda bile, küresel ortalama yüzey sıcaklığının bu yüzyılın sonunda sanayi öncesi seviyelerin 1,9-3,2 derece üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Maalesef, küresel ısınmayı Paris Anlaşması’nda belirtilen 1,5 dereceyle sınırlamayı başarsak bile, dünya genelindeki resiflerin yüzde 70-90’ının büyük olasılıkla kaybedileceği öngörülüyor.
Kaynak: Aposto