Pandemide hafta sonu önerileri

Pandemide hafta sonu önerileri

Hafta sonu kısıtlamaları devam ederken evinizde veya teknenizde keyifle vakit geçirebilmeniz için öneriler belirledik. Eğlenceli bir film ve denizden yeni çıkan üç kitap yazımızda.

Çılgın bir bağımsızlık öyküsü: Rose Adası’nın İnanılmaz Hikayesi

Pandemi günlerinde eğlenceli bir şeyler izlemek isteyenler için film önerimiz Rose Adası’nın İnanılmaz Hikayesi (Rose Island)

Hiç uluslararası sularda bir ülke kurup bağımsızlığınızı ilan etmeyi düşündünüz mü?

Muhtemelen bu sorunun cevabı hayırdır. Ama İtalyan bir mühendis olan Giorgio Rosa düşündü. Düşünmekle kalmadı hayata da geçirdi. 1967 yılında İtalya’nın Rimini kentinin 6 mil açıklarına, Adriyatik Denizi’nin ortasına 400 metrekare büyüklüğünde bir platform inşa etti. Bir yıl sonra adasının resmi dili ve bayrağını belirledi ve resmi bir ülke olarak tanınmak için BM’ye başvurdu.

Tüm bu şaşırtıcı ama gerçek öykü 2020 yılında Rose Island isimli bir Netflix filmine ilham verdi. Hikayeyi merak edenler için film keyifli bir seyir sunuyor. Adanın yapım aşamalarından, ün kazanmasına, İtalya’nın sıcaklığı ve Akdeniz havasıyla, ‘68 ruhu eşliğinde eğlenceli bir hikaye Rose Adası’nın İnanılmaz Hikayesi. Film ayrıca 6 mil olan karasuları sınırlarının bu çılgın bağımsızlık hamlesi sebebiyle 12 mile çıkarıldığını da iddia ediyor. Çorbada tuzu olması mümkün.

Gerçek bir hikayeden uyarlanmasıyla daha çarpıcı hale gelen filmin sürprizlerini daha fazla kaçırmayalım. Netflix’ten izleyebilirsiniz.

Kitap önerilerimiz

Pandemi uzadıkça okunacak bir şey kalmadı diye yakınıyorsanız size yeni çıkan üç kitap önerimiz var.

Fora Yelken

Sadun Boro’nun Pupa Yelken kitabının ardından kızları Kısmet Deniz ile yaptıkları gezilerini anlatan Fora Yelken kitabı da yeniden yayınlandı. Kısmet Deniz Polat ve ailesinin emekleriyle hazırlanan kitap, Epona Yayınları’ndan çıktı.

“Bu kitabın sayfalarını araladığınızda küçük bir kız çocuğunun, abisi kedi Miço, ebeveynleri ve 10,5 metrelik Kısmet yelkenlisi ile çıktıkları Atlantik okyanusu ve Amerika maceralarına tanıklık edeceksiniz. 1965’te Yelkenlisi ve eşi Oda ile ilk dünya seyahatini gerçekleştiren Türk denizcisi Sadun Boro, Fora Yelken’i şu kelimelerle sunuyor: “1977 yazında eşim Oda, kızımız Deniz ve emektar tayfamız Miço ile beraber çıktığımız Atlantik ve Amerika gezisi iki yıl üç ay sürmüş, Kısmet ardında 17.000 mil köpükten iz bırakmıştı.”

 

Kürekten Yelkene Kaybolan Miras

Tekne tasarımının önemli isimlerinden M. Cem Gür, Kürekten Yelkene: Kaybolan Miras kitabında denizcilik üzerine çeşitli yerli ve yabancı kaynaklardan derlemelerini, kendi deneyimleriyle harmanlayarak aktarıyor. Kitap, Koç Üniversitesi Yayınları tarafından okuyucuyla buluşturuluyor.

“M. Cem Gür, denizciliğe ilgi duyanların hem tarihsel hem de uygulamaya dönük bilgi edinebilecekleri bir kaynak kitap oluşturuyor. Küçük teknelerin tarih boyunca aldığı yoldan günümüzde bir gezi teknesi inşasına kadar kürekten yelkene, A’dan Z’ye bilgi veren Gür, evrensel denizcilik mirasının unutulmaya yüz tutan hazinelerini bizlere hatırlatıyor.”

 

 

Anavatandan Mavi Vatan’a

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz’in yazdığı kitapta yazarın kendi yaşamı ve Yunanistan/Kıbrıs sorunları ve yaşanan süreç okuyucuyla paylaşıyor. Kırmızı Kedi’den çıkan kitap hakkında Emekli Amiral Mustafa Özbey şunları yazdı:

“Bir Türk deniz subayının kaderi, Yunanistan/Kıbrıs konusu ve bu konunun yarattığı deniz sorunları ile uğraşmakla şekillenmiştir denirse, doğru bir tespit yapılmış olur. Cem Gürdeniz Amiral, bu kitabın girişinde, doğumundan günümüze kadar kendi yaşamı ile Yunanistan/Kıbrıs sorunları arasındaki kader bağlantısını özlü bir şekilde özetlemiş…”