Predator serisine son katılan model geniş iç mekânlar ve kullanışlı bir ana güverte sunuyor. Peki, Predator adını hâlâ hak ediyor mu? Yanıtı İngiltere’de yaptığımız özel testte sizin için araştırdık.
2013 yılında üst sınıf 50ft spor-gezi pazarı çok hareketlendi. Sunseeker ocak ayında Londra fuarında San Remo’yu sergiledi. Tekne çok çekiciydi, zarif stili ve havuzluk alanı üzerindeki opsiyonel açık arka kısımlı hardtop’ıyla dikkatleri üzerine çekti. Princess aynı yıl içinde omurgadan itibaren yeni V48’i tanıttığında, temel yerleşim çok benzer olsa da, San Remo’nun eksikliklerinden bazılarını, özellikle de master kamaranın tüm alanlarında yeterli tavan yüksekliği olmamasını vurguluyordu. Princess daha geleneksel olan, arka tarafı açık hardtop versiyonu yanında bir güverte salonu modelini de tanıttı. Bu Fairline’ın Open ve ‘GT’ (güverte salonu) versiyonlarıyla ürettiği Targa 48’inde kullandığı bir formüldü. 2018’de Princess V48’i güncelleyerek V50’yi yarattı, buna çok benzer şekilde Sunseeker da 48 Portofino’yu daha büyük gövde camları ekleyerek ve iç mekânlarda daha kaliteli bir detaylandırma seçerek güncelledi. Ancak, bu yıl omurgadan itibaren yeni bir modelin örtüsünü açma sırası Sunseeker’da, San Remo öldü, yaşasın Sunseeker Predator 50.
Kağıt üstünde konsept kabaca aynı; paslanmaz küpeşte kuşağıyla vurgulanmış klasik Sunseeker eğimine sahip ve fileto hattının kıç ucunda yine klasik iri Sunseeker logosuyla hardtop’lı bir spor-gezi teknesi.
Tek uyumsuz nokta teknenin güvertedeki küpeşte kuşağının makine dairesi havalandırma menfezlerine ulaştığı noktada yön değiştirmesi. İncelediğinizde bunun aslında çok yüksek bir tekne olduğunu fark ediyorsunuz, rıhtımda yan güverteler göz hizanızda. Geniş üç parçalı gövde camları da hardtop profili gibi Predator serisinin çizgilerini koruyor. Tekneye girdiğinizde Sunseeker’ın yükseklikteki ilaveyi boyda iki kadem ekstra ve ende 20 santimetre ilaveyle birleştirerek uyumu sağladığını görüyorsunuz.
Güvertede hayat
Tekneye Sunseeker Predator 50 adını kazandıran gövde camları veya hardtop profili değil, San Remo’da ana güvertede sadece havuzluk varken, burada gerçek bir güverte salonu bulunması. Fairline’ın Targa 48’i veya Princess’in V50’sinin aksine, sonuçta bot garajını kaybetmiyorsunuz, kıçaynanın altında hâlâ bir Williams 325 için yer mevcut. Üst kısma bir de güneşlenme alanı gelebiliyor, ancak bu alan öne ve arkaya dönük oturma sağlayan hareketli sırtlık ile kesintiye uğruyor. Bunun hemen önünde kıça bakan bir oturma yeri var, birçok teknede sadece salona dönük oturmak mümkünken bu çok hoş bir dokunuş. Yerleşim planı çok kullanışlı ve havuzluk oldukça kısalarak iç mekânların hacmini yükseltebiliyor. Havuzluktan istendiğinde yukarı açılan bir cam ve kayar kapı yerine geleneksel bir kapı ile ayrılabilen salona girince hacim duygusu dev yan camlar sayesinde maksimum etkiyi yaratıyor. Bu yalnızca bir hayal değil, Sunseeker Predator 50’nin iç uzunluğu Predator 57 ile aynı. Sunseeker hacim karşılaştırmaları konusunda sessiz kalmayı tercih ediyor; Predator 57 daha büyük, ancak fark sandığınız kadar değil.
Sunseeker Predator 50 test yazımızın devamını Mart 2019 sayımızda okuyabilirsiniz.