Teknede Susuz Kalmayın

Teknede Susuz Kalmayın

rainman su yapıcılar

Seyirde, demirde ya da karaya bağlı olun teknedeki en önemli konulardan biri sudur. Teknede birçok şey için su gerekliyken hiç kimse susuz kalmak istemez. Bu ay teknenizde en büyük yardımcınız olacak taşınabilir ve kompakt Rainman su yapıcı modellerini inceliyoruz.

Eastmarine’in ülkemizde distribütörlüğünü ve satışını yaptığı taşınabilir özelliğe sahip Rainman su yapıcılar; basınç ünitesiyle ihtiyaç duyulan su basıncını sağlarken, ters ozmoz işlemi yapan filtre ünitesi sayesinde suyu membran yardımıyla arıtır ve içilebilir su haline getirir. Basınç üniteleri 12 volt, 220 volt ve kendinden motorlu olmak üzere üç ayrı gruba ayrılmaktadır. Filtrelerse saatte 35 litre üreten ekonomik model, saatte 70 litre üreten kompakt model ve saatte 140 litre su üreten yüksek model olarak üç farklı kapasitede üretim hacmine sahiptir.

Su yapıcı sistemi basınç üniteleriyle filtrelerin kombinasyonu halinde çalışır. 12 voltluk bir su yapıcısı 35 litre üreten filtreyle çalışır. Kendinden motorlu basınç ünitesini hem 140 litre üreten yüksek verimli filtreyle hem de saatte 70 litre su üreten filtreyle çalıştırabilirsiniz. 220 voltla çalışan basınç sistemi ise 140 litre ve 70 litre ile çalıştırılabilir.
Su yapıcıların farklı özellikleri bulunur. Yelkenli teknelerde seyir sırasında kullanılmak üzere genelde 12 voltluk model önerilebilir. Makinenin çalışması teknedeki ana motorun çalışması sırasında çektiği enerjiyi yerine koyabilecek kapasitededir. Zira 12 voltluk sistem saatte 7.5 amper elektrik tüketir ve en fazla 35 litre su üretir. Bu sistemi sürekli çalıştırdığınızda teknedeki aküleri zorlayacaktır. Dolayısıyla burada önerilen ana makinenin çalışması ve elektrik üreterek bu sistemi beslemesidir.

220 volt modeliyse teknede bir jeneratör veya sahil cereyan girişi varsa problemsiz olarak çalışacaktır. 220 voltluk basınç ünitesiyle yüksek verimli filtre sistemini kullanarak saatte 140 litre civarında su üretebilirsiniz.

Kendinden motorlu üniteyse diğerlerinden farklı olarak bağımsız bir şekilde çalıştırılabilmektedir. Bu ünitenin herhangi bir elektrik enerjisine ihtiyacı yoktur. İçinde bir benzin motoru ve buna bağlı olarak yüksek basınç pompası yer alır. Bu cihaz hiçbir şekilde elektrik enerjisi istemediği için ister teknenizde, ister kampta ya da karavanınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu model 35 litre, 70 litre ya da 140 litre üreten filtreyle çalışabilmektedir.

SU YAPICILAR NASIL ÇALIŞIR?

Her su yapıcı sistemde bir filtre, bir de basınç ünitesi bulunur. Örneğin, 220 volt bir sistem üzerinden anlatmak gerekirse öncelikle filtre sistemi siyah, geniş hortumla basınç sistemine bağlanır. Filtreden çıkan beyaz hortumu suyu koyacağımız depomuza, şeffaf emiş ve filtre edilen suyun çıktığı yeşil hortumsa denize bırakılır. Su basınç ünitesi çalıştırıldıktan sonra yüksek filtre üzerindeki basınç ayarı valfi yaklaşık 50-55 PSI basınca ayarlanarak su üretmeye başlanır.

Basınç cihazının arkasında güç kablosu ile suyu denizden alacağınız şeffaf su emiş hortumu yer alır. Prensip olarak hortum denize indirilir ve sistemin çalıştırılmasıyla birlikte denizden alınan suyla temiz su üretilir. Dikkat edilmesi gereken konu emiş hortumuna hava girmemesidir. Bunun için emiş hortumu suya iyice bırakılır. Fakat sığ denizlerde su üretecekseniz hortumun uzunluğu yaklaşık 5m olduğu için tümünü denize bırakır ya da dibe yakın tutarsanız hortum suyla birlikte deniz içerisindeki kumu ve çamuru da makinenize çekecektir ki bu durum makinenize zarar verir.
Genelde hortumu deniz suyunun üst yüzeyinden yaklaşık bir karış aşağıda bırakmak yeterlidir. Yüksek basınç sistemi 5m’den su çekmeye elverişli olarak üretilmiştir. Dolayısıyla yüksek bordalı teknelerde 5m yükseklikten dahi suyu emecek ve üretim gerçekleştirebilecektir. Basınç makinesinin üzerinde ayrıca bir ön filtre bulunur. Bu denizdeki kaba kirleri filtre ederek membranın içine girmesini ve zarar vermesini önler.
Su yapıcı nasıl temizlenir?

SU YAPICILAR NASIL TEMİZLENİR?

Su yapıcılarla ilgili en çok merak edilen noktalardan bir tanesi de uzun zaman kullanılmadığında ünitelerin nasıl temizleneceği sorusudur. Buna çoğu zaman ters yıkama da denilmektedir.
Cihaz işleme başlanmadan önce basınç ünitesi ve filtresiyle birlikte su üretme düzeninde tekrar kurulur. İlk yapılması gereken iş tatlı su imal etmektir. Temizleme işlemi için bir kova kadar su yeterli olacaktır. Daha sonra elde edilen suya Rainman için hazırlanmış özel solüsyondan beş kaşık kadar koyularak su iyice karıştırılır. Sonrasında emiş hortumu solüsyonlu suyun içerisine bırakılarak sistem tekrar çalıştırılır ve işlem kovadaki su bitene kadar devam ettirilir. İşlem sırasında imal edilmiş suya karıştırılan özel solüsyon membranın içindeki filtrelerin temizlenmesini sağlar.

Burada dikkat edilmesi gereken bu işlemin özellikle su yapıcıyla imal edilen suyla yapılmasıdır. Cihaz suyu imal sırasında gereği kadar filtreler. Eğer bu işlem için musluk suyu kullanırsanız suyun içerisinde bir takım mikro bakteriler veya partiküller olabileceği için istediğiniz sonucu elde edemeyebilirsiniz. İmal su sistemin temiz kalmasını garantileyecektir.
Eğer cihazı dört haftadan uzun süre kullanmayacaksanız temizleme işleminin yapılarak cihazın muhafaza edilmesi önerilmektedir.