Titanik’in enkazı turizme açılıyor

Titanik’in enkazı turizme açılıyor

Titanik’in enkazının turizme açılacağı ve 3 bin 657 metre derinliğindeki enkazı görmenin bedelinin 125 bin dolar olacağı açıklandı.

Titanik’in enkazı son dönemlerde sıklıkla gündeme geliyor. Geçen ay gemiden çıkarılmak istenen telgraf makinesi tartışmalara sebep olmuşken, şimdi de enkazın turizme kazandırılmasının amaçlandığı duyuruldu.

125 bin dolara Titanik enkazı ziyareti

OceanGate Expeditions adlı Amerikan turizm şirketi, 15 Nisan 1912’de buz dağına çarparak batan ve enkazı okyanusun 3 bin 657 metre altında yer alan Titanik’e seyahat başlatma kararı aldıklarını duyurdu.

Enkazı turizme kazandırmayı hedefleyen şirket, geminin enkazını görebilmenin bedelinin ise 125 bin dolar olduğunu açıkladı.

10 Nisan 1912’de 2 bin 224 yolcusu ve mürettebatıyla İngiltere’nin Southampton şehrinden, ABD’nin New York kentine doğru yola çıkan Titanik, 15 Nisan 1912 tarihinde buzdağına çarparak batmıştı. Tarihin en büyük deniz kazalarından biri olan olayda 1514 kişi öldü.

Telgraf makinesi tartışmalara sebep oldu

Yetkili şirket,  Titanik’ten çatıyı keserek telgraf makinesini çıkarmak istiyor. Uzmanlar ise gemide hâlâ olabilecek cesetlerin bu işlemden zarar göreceğini, enkazı mezarlı” olarak düşünmek gerektiğini söylüyor.

Gemiyi koruma ve enkazından eşya çıkarma haklarına sahip RMS Titanic Inc. geçen ay bir kavgayı ateşledi. Şirket, Titanik’in enkazından telgraf makinesini çıkarıp sergilemek istiyor.

Bu telgraf makinesi, batma sırasında acil durum çağrılarını yayımlayarak cankurtaran botlarındaki 710 kişinin kurtulmasını sağladı. ABD Virginia’daki bir federal yargıç, şirketin bu talebini onayladı. Ama ABD hükümeti, teşebbüsün, İngiltere ile yapılan ve enkazı anma yeri olarak tanıyan anlaşmayı ihlal edeceği gerekçesiyle karara itiraz etti.

Hükümetin avukatları, söz konusu anlaşmanın gemi enkazının ve enkazdaki herhangi bir insan kalıntısının korunmasını hedeflediğini savunuyor. Enkazda hâlâ cesetlerin bulunabileceğini belirten avukatlar, şirketin geminin gövdesine girişinin uygun olmadığını bildiriyor.

Enkazın 3 bin 657 metre derinlikte olması nedeniyle su sıcaklığı ve oksijen azlığı gibi faktörlerin cesetlerin korunmasını sağladığını söyleyen uzmanlar da “Enkazda insan kalıntısı olması mümkün. Bu nedenle enkaza arkeolojik bir mezarlık olarak saygıyla yaklaşılmalı” görüşünde.

İtirazların nedeni, dalgıçın enkaza girip, telgraf makinesini alabilmesi için geminin güvertesinde aşınmış çatının kesilecek olması. Şirket yönetimi ise “35 yıldır enkaza yapılan dalışlarda cesede rastlanmadı” diyor. Titanik’in batma hikayesinden ilham alan, James Cameron imzalı, Leonardo DiCaprio ve Kate Winslet’in başrollerde yer aldığı Titanik filmi, 1998 Oscar’ına 14 dalda aday gösterilip 11 ödül kazanmıştı.