Yılın Avrupalı Yatı – 2020

Yılın Avrupalı Yatı – 2020

Yachting World test editörü Toby Hodges Yılın Avrupalı Yatı adaylarını değerlendiriyor ve kazananları açıklıyor.

FOTOĞRAFLAR Rick Tomlinson ve European Yacht of the Year (EYOTY) Ödülleri

Piyasadaki en iyi tekneleri belirlemek isteseydiniz nasıl bir yol izlerdiniz? İlk akla gelen yanıt suda karşılaştırmalı bir test yapmak olurdu ancak tersanelerin dünyanın her yanına yayılmış olması ciddi bir lojistik sorun yaratırdı.

Yachting World, 2004 yılından beri bu tür karşılaştırmalı testleri yapmamıza olanak veren bir program olan Yılın Avrupalı Yatı ödüllerinin jüri üyesi. Test paneli Avrupa’dan her biri kendi ülkesinde önde gelen isimler olan 12 jüri üyesini kapsayacak şekilde genişledi.

Bu kez Barselona Port Ginesta’da altı günlük bir test için 14 aday tekne belirlemeyi başardık. Eğilimler açısından, 2019 yılı sınırlı mürettebat yarış teknelerinde bir yükselişe tanıklık etti. Bunlar ince ayar ve trimle kullanılan, kolayca kayışa geçebilen ve giderek yükselen küçük bir ekiple hızlı yarışma talebine yanıt verebilen 30-35ft aralığında güçlü cep roketleri.
40-55ft arası tek gövdeliler ise hızlı gezi teknelerinin hakimiyetinde, yarışa uygunlar ancak öncelikle minimal ekiplerle keyifli ve hızlı gezi seyirleri için tasarlanmış modeller. Gezi odaklı çok gövdeliler de performansa ağırlık vermeye başlıyorlar. Fiyat aralığının en üstünde ise mükemmelleştirilmiş seyre hazır paketler sunan bazı çok başarılı açıkdeniz tekneleri bulunuyor.

Yarış Tekneleri

Adaylar: Club Swan 36 – Dehler 30 OD – J/99 – Jeanneau Sun Fast 330 – JPK 1080

2019 yılında 30ft civarı yarış tekneleri güçlü bir dönüş yaptılar. Sınırlı mürettebatla açıkdeniz yarışlarına artan ilgi ve gelecekte olimpik sınıf olasılığı açıkdeniz IRC ve/veya tek sınıf yarış tasarımlarında bir patlama getirdi. Kağıt üstünde bu tüm zamanların en heyecanlı kategorisi olabilirdi, Sun Fast ve JPK Port Ginesta testlerine katılabilseydi kazananı seçmek çok güç olurdu.
Üç Fransız adayın tam testlerini geçen yıl yayınlamıştık. Hepsi kendi gerekçeleriyle öne çıkmış ve hepsi kendilerini birçok açıkdeniz organizasyonlarında kanıtlamıştı. Test sırasında J/99 tam mürettebatlı veya ikili yarış veya gezi için kullanışlı bir paket olarak öne çıktı. Model tek veya çift pala, torpido veya düz salma ve simetrik veya asimetrik balon opsiyonlarıyla sunuluyor.
Karışıma kolayca bir Fransız yarışçısı sanılabilecek bir Alman tasarım ve üretimi olan Dehler’i de ekleyince alışkanlık yapan yeni açıkdeniz yarış tekneleri grubunuz tamamlanıyor. Club Swan da kategoriye muhteşem şıklıkta tek sınıf tasarımı paketiyle bir ölçek Grand Prix görkemi ekliyor.

Yarış Kazananı: Dehler 30 OD
Karşımızda potansiyel yüklü küçük bir tekne var. Sınırlı mürettebatla veya tam ekiple kullanılabiliyor ve gerçekten düzgün küçük bir iç mekânı var; içinde yatabileceğiniz bir mini açıkdeniz yarışçısı.

Dehler karbon direk ve karbon takviyeli gövde yapısı, su balastı, içeri çekilebilir pervane, düz kafalı ana yelken dahil geniş yelken alanı, derin salma ve çift pala gibi bazı özellikleri bir arada sunuyor. Akıllı üretim fiyat ve ağırlığı kontrol altında tutuyor. Parçaların çoğu önceden kalıplarla üretiliyor ve yerlerine yapıştırılıyor, böylece tek sınıf yarışlarında gerekli hassas ağırlıklar korunabiliyor.

Gizli tahrik sistemi Nanni makinenin pervanesini gövde içine çekiyor. Her iki taraftaki 200lt balast tankları sınırlı mürettebatlı açık deniz yarışlarında küpeştede oturanların yerini alabiliyor.
Dehler göründüğü kadar yelkende de keyifli. Potansiyelini sadece beyaz yelkenlerle orsada 8kt ve rüzgâraltına 9.5kt süratlerde görebiliyoruz. Camadan vurulabilen cenovası farklı yelken planı alternatifleri yaratıyor. Ancak tam balon basıp 15kt sürate ulaştığımızda balon mandarı kıstırma noktasından kopunca eğlence yarım kalıyor.

Diğer jüri üyeleri güzel bir rüzgârda çok iyi olduğunu ve 95m² A yelken basıldığında ortalama süratin iki hanelilerde olduğunu onaylıyor. Kontrol halatlarının bolluğu aktif trimi destekliyor ancak havuzlukta kısa sürede bir yılan çukuru oluşmasına neden olabiliyor. Minimalist, akılcı tasarlanmış iç mekânda kıçta iki yatak ve başta bir V yatak mevcut. Yerleşim iyi kotarılmış fakat bu sadece yarışlarda kullanılacak bir tekne için belki biraz gereksiz.

Sonuç: Çok iyi düşünülmüş bir konsept, çekici ve kullanışlı bir tasarımda sunulan modern bir görünüm. Sağlam, iyi tepkili ve eğlenceli bir spor-tekne. İLETİŞİM: triodeniz.com

Yılın Avrupalı Yatı gezi yazımızın devamını Nisan 2020 sayımızda okuyabilirsiniz.

Bu yazının tamamını App Store, Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasıyla hızlı ve kolayca ulaşabilirsiniz..