Verimli kuyruk tahrikli makineler ve tüm ene oturan geniş master kamarasıyla yeni Bavaria R40 ciddi bir cazibeye sahip. Bakalım performans konusunda neler sunuyor.
Eskiden 40ft flybridge bir teknede geleneksel şaftlardan başka bir sevk sistemi görülmezdi. Ancak, yaşam alanlarını artırma isteği tersanelerin pod drive’lara, hatta kuyruk tahriklere karşı koymasını zorlaştırır oldu. Makineler havuzluğun altında deniz malzemelerinin muhafaza edildiği lazaretin yerini alıyor, teknenin ortasında açılan alan etkileyici bir master kamaraya dönüştürülüyor ve böylece fuarlarda teknelerin daha fazla ilgi görmesi sağlanıyor.
Bu durum Volvo’nun 370 kuyruk tahrikleriyle donatılan 40ft’lik flybridge tekneyle ilgili aklımıza iki soru getiriyor: Bavaria günlük kullanılan malzemeleri muhafaza etmek için bir alan bıraktı mı? Ve, bir çift güçlü kuyruk tahrikli makineyle donatılan R40’ın hacimli gövdesi nasıl bir performans sergiliyor?
ABRAMA ve PERFORMANS
IPS pod drive’ların şaft tahriklerle donatılmış teknelerle kıyaslandığında sunduğu yakıt verimliliği bir yana, R40 kuyruk tahriklerin her zaman sunduğu etkileyici verimliliği bir kez daha hatırlamamızı sağlıyor.
Örneğin, geçen yıl test ettiğimiz 9,2 tonluk Prestige 420S Sportscruiser’da bir çift 370hp IPS500 ile tam yolda 30,5 knot sürat kaydetmiştik. Ağır ve çok da elverişli olmayan flybridge’iyle 10,3 tonluk R40 ise çift 370hp DPH kuyruk tahriklerle 36,1 knot sürat yakalıyor. Eğer 28 knot’la seyir yaparsanız 420S’iniz saatte yaklaşık 125 litre sarfiyat yapacaktır (bu değer flybridge versiyonunda bunun biraz üzerinde olacaktır), oysa R40 flybridge saatte yalnızca 100 litre harcayacaktır. Test ettiğimiz Princess 42 saatte yaklaşık 155 litre harcamıştı. Yani ekstra yaşam alanının sunduğu lüksü aramıyorsanız bile R40’ın düşük işletim masrafı büyük bir avantaj sunuyor.
Yazının devamı Eylül 2016 sayımızda..