Dünya Çevre ve Okyanus Günü

Dünya Çevre ve Okyanus Günü

Dünya Çevre ve Okyanus Günü - 2019 Haziran ayı edito
Gezegenimizin yüzde 70’ini kaplayan okyanusların ekosistemlerinde, biz insanların aşırı avlanması nedeniyle geri dönüşü olmayan hasarlar oluştu. Bazı araştırmalar 2048 yılında dünyada balık kalmayacağını söylüyor, bazıları ise balık kalacak ancak plastik sayısı balıktan fazla olacak diyor.

Yeşil Denizci sayfamızdaki rakamlara dikkatinizi çekmek isterim, bugün ortalama miktarda deniz ürünü yiyen biri yılda 11 bin plastik parçacığı da yiyormuş. Bu verilere bakarak 2050’lerde plastikle besleniyor olacağımız sonucunu çıkarmam, yanlış olmaz değil mi?

Deniz biyoloğu Callum Roberts “okyanuslar üzerinde sadece son 30 yılda yaptığımız olumsuz etkiler, 6 milyon yıllık insanlık tarihinde okyanusların başına gelenlerden çok daha fazla” diyor Newsweek’e verdiği demeçte. Türler yok oluyor, okyanusların içerisindeki yaşamlar hızla tükeniyor.

Büyük Pasifik Çöp Alanı’nı duymuş muydunuz? Beş büyük okyanus döngü alanından biri olan Kuzey Pasifik Döngü Alanı’nın ortasında çöplerimiz birikiyor. Üstelik de bu çöplerin miktarı sadece yüzeyde görüldüğü kadar değil -ki yüzey alanı da Türkiye yüz ölçümüne eş değer- 30 metre derine kadar iniyor.

Durun, panik yok elinizde tuttuğunuz bir çevre dergisi değil denizcilik dergisi. Tam da bu yüzden bunları size anlatıyorum. Çünkü 5 Haziran Dünya Çevre, 8 Haziran ise Dünya Okyanus Günü.
Dünya oksijeninin büyük bir kısmını sağlayan bakterilere ev sahipliği yapan okyanuslar bize yaşamak ve nefes almak için lazım doğru. Ama tekneyle dünya turu yapabilmek, Atlantik Okyanusu’nu geçmek, ARC rallisine katılmak, bir tekne sahibi olmak ya da hayalini kurmak için de lazım…

Yeter ki biz elimizden geleni yapalım.

İyi okumalar, iyi seyirler.

Selcen Tanınmış
selcen@motorboatdergi.com

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.