Hallberg-Rassy 44

Hallberg-Rassy 44

Hallberg-Rassy 44

Halberg-Rassy’nin yeni 44’ü bu geleneksel tersane için çok farklı bir tekne. Pip Hare İsveç’in kış koşullarında teknede geçirdiği iki günü anlatıyor.

Dondurucu soğuk rüzgâr üzerimdeki son teknoloji giysileri delercesine içime işliyor, bir anlığına olsun çenemi ceketimin yakasından çıkardığımda dudaklarımın çatladığını hissediyorum. Göstergeler su sıcaklığının 4ºC olduğunu söylüyor, uyuşan parmaklarımla dümeni tutarken bunun doğru olduğunu hissediyorum.

İsveç kışında yeni ve diğer modellerden daha modern Hallberg-Rassy 44’le iki günlük bir deneme seyrine çıkacağım, ancak kutup koşullarına rağmen çevreme şöyle bir baktığımda halimden hiç şikayetçi değilim. Tüm yelkenlerimizi basmış, göz alabildiğine uzayan pembe adaların arasında 7,5 knot süratle orsa seyri yapıyoruz. Dümeni Magnus Rassy’ye bırakıp birkaç not almak için havuzluğun ön kısmına, ön panelin korunaklı ortamına sığınıyorum. Rüzgârın soğuğu ânında kesiliyor, panel camından geçerek gelen güneş ışınları sıcak bir kucaklama gibi beni sararken, içerideki ısıtıcıdan yükselen sıcaklık girişten geçerek bana kadar ulaşıyor. Biraz önce hissettiğim soğuk bir anı haline geliyor; korunaklı ve rahatım, yanımızdan akarak geçen güzelliğe odaklanabilirim.

Geçen sene nisan ayında piyasaya sunulan Hallberg-Rassy 44 daha güçlü bir yelken performansı sunan yeni German Frers gövde formuyla, uzun yıllardır açık deniz seyirleri için tekne üreten tersane için ciddi bir yenilik anlamına geliyor. Bu, sayıları her gün artan ve günde 200 mil üzeri mesafe katetmek isteyen yelkencilere cazip gelebilir. Peki Hallberg-Rassy sahiplerinin istediği şey bu yeni gövde formu mu? Çift dümen gibi yeni özellikler denize elverişlilikle ilgili geleneksel yaklaşımlardan çok uzak olabilir mi?

Hallberg-Rassy 44 - Salon
Hallberg-Rassy 44 – Salon

Geleneğin yıkılışı

Bu yeni teknenin ne kadar farklı olacağını görmek için Magnus Rassy’nin kendi HR44’üyle Gothenburg’un hemen kuzeyindeki arşipelde bir mini-seyir düzenledik. Teknede konaklayarak teknenin tüm özelliklerini yaşayarak görme ve geleneksel Halberg-Rassy değerlerinin bu yeni gövdeye nasıl yansıdığını inceleme şansım olacaktı.

Uzaktan bakıldığında HR44’ün gövde formu modern bir cruiser-racer’a benziyor. Pruvası dik, üzerinde teknenin bir parçası olan kısa bir cıvadra ve zincir makarası bulunuyor. Başüstü uzun ve temiz, geniş yan güverteler merkezi havuzluğun gersindeki geniş kıç güverteye kadar uzanıyor. Bordalar dik ve tekne genişliği kıça, geniş aynalığa kadar taşınmış.

Hallberg-Rassy 44 test yazısının devamı Haziran 2017 sayımızda..

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.