Muğla’da tam kapanmada denize çıkmak serbest

Muğla’da tam kapanmada denize çıkmak serbest

Muğla Valiliği tarafından alınan kararla, 17 günlük tam kapanma sürecinde Muğla’da kamaralı teknesi olanlar ve charter tekneler denize çıkabiliyor. Aynı kolaylıkları Antalyalı tekneciler de talep ediyor.

Türkiye genelinde 17 gün sürecek kapanma kararının ardından Muğla Valiliği İl Hıfzısıhha Kurulu Toplantısı’nda aldığı kararları açıkladı. Bu kararlarda charter tekneler ile özel tekne sahiplerine kolaylıklar sağlandı.

Özel teknesi olanlar için alınan yeni kararlarda, kamaralı teknelerin içerisinde yaşam mahalli olduğundan konut olarak değerlendirileceği belirtildi. Bu teknelerde hali hazırda ikamet eden şahısların tekneleriyle denize çıkabilmelerine olanak sağlandı.

Denize açılabilen özel tekne sahiplerinin koylarda bulunabilmelerine, ayrıca zorunlu hallerin oluşması halinde (sağlık sorunu, tekne arızası, olumsuz hava koşulları, temel gıda ihtiyaçları, atık transferi vb. ) teknelerin liman ve marinalara giriş çıkış yapabilmelerine olanak tanındığı açıklandı.

Valilik kararında ayrıca charter teknelerle ilgili yeni düzenlemeler de yer aldı. Charter teknelerinin sadece yurt dışından gelen yabancı turistlerle seferlerini yapabilmelerine, charter teknesiyile gidip gelen turistlerin, tekneyi teslim ettikleri / teslim aldıkları noktalarda bulunan charter çalışanlarının, söz konusu teknelere lojistik destek sağlayanların, charter teknelerini kiralama ofisinde çalışanların ve turist rehberlerinin kısıtlamadan muaf olmasına karar verildi.

Yalıkacak Marina - Megayat Kaiser

ANTALYALI YATÇILARDAN DA TALEP VAR

Antalya’da turistlere yönelik mavi yolculuk turlarına çıkmak isteyen yat sahipleri, aynı Muğla’daki gibi tam kapanma kararlarının gözden geçirilerek yatçılara deniz yolunun açılmasını istedi. DHA’nın haberine göre, Antalya’da çalışan yat sahipleri ve işleticileri, hıfzıssıhha kurulu kararlarıyla deniz yolunun kapanmasına anlam veremediklerini söyledi.

Muğla Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile yatçıların önünün açıldığını anlatan 22 yıllık yat firması sahibi Kamil Kamiloğlu, yat filosunun limanda demirli olduğunu belirterek, turistlerin otobüslerle farklı yerlere gidebildiğini ama teknelere gelemediğini söyledi.

“Valilik başta olmak üzere, ATSO ve il hıfzıssıhha kurulumuzdan talebimiz var. 2015’ten bu yana sürekli darbe yiyoruz. Tüm tekneler limanda. Kurul birtakım kararlar alıyor. Örneğin turistler 10 farklı otelden otobüslere doluyor, turlara katılıyor. Bir otobüsün içinde 10 farklı otelden 40 turist tura çıkabiliyor. Fakat biz VIP hizmet veriyoruz. İnsanlar bize maksimum altı kişi geliyor ve aile olarak geliyor. Kendi VIP araçlarıyla gelip yata biniyorlar. Fakat alınan kararlarla denize açılmamız yasak. Bu nedenle turistler bize gelemiyor. Neden kurul bunu yasakladı, aklımız almıyor.

Muğla Valiliği akıllıca bir karar aldı. Muğla iline bağlı sahildeki denizci arkadaşlar bizden şanslı. Aynı karar neden Antalya için alınmadı. Muğla sınırlarında bulunan VIP yat, ticari tekne, sivil tüm tekneler pandemi sürecinde izinler alınarak turlara çıktı. Biz bir iki ay çalışarak ailemizi geçindiremeyiz. Denizden ekmek yiyoruz. Kapalı alan mı daha riskli, açık deniz mi daha riskli.”

Bir başka yat sahibi, aynı zamanda kaptan Fuat Eksikli, Muğla ile Antalya’daki kararlar arasındaki farkın, sektör çalışanlarını çok etkilediğini anlattı. Eksikli, “Tekne sahipleri liman kiralarını ödeyemeyecek duruma geldi. Personel maaşlarını da ödeyemiyor. Pandemide destek alamadık. Acilen bizim de açılmamız lazım. Çok bunaldık” diye konuştu.

Kaynak: Sözcü – DHA