Okyanusa Hazırlık

Okyanusa Hazırlık

Okyanusa hazırlık

Açıkdeniz seyir planlaması üzerine iki bölümlü serinin ilk yazısında, Yachting World’ten Vicky Ellis okyanusa hazırlık konusunda neredeyse her duruma hazır olmak için yapılması gerekenleri ele alıyor.

İyi hazırlanmış tekneler acil durumlar ve sorunlar karşısında verilen mücadelenin yarısını bizzat göğüslerler. Gelgelelim, potansiyel bir felaketten başarılı bir sonuçla çıkılmasında kaptan ve mürettebatın zihniyeti, deneyimi ve bilgisi tekne ve ekipmanın çok ötesinde bir rol oynar.

Peki, kötü bir badire arkadaşlarınıza keyifle anlatabileceğiniz bir hikâyeye nasıl dönüşebilir? Görünürde mükemmel bir seyirde karşılaşabileceğimiz sorunlar ve mücadeleler nelerdir? Bunlarla baş etmek ve başarıya ulaşmak için neler gerekir?

Denizde yaşanan sorunlar için gerek planlama, gerek çözüm sürecinde işin özü öncelikleri belirlemektir. Yangın, su alma ve denize adam düştü gibi durumlar tedbir alınmışsa nadiren yaşanır. Önemli olan dikkatle düşünülmesi gereken diğer sorunlardır.

Aşağıda açıkdeniz okyanus geçişi yapan iyi hazırlanmış teknelerde yaşanabilecek sorunlardan bazılarını ele alıyoruz. Sorunlar 2017-2019 arasında ARC (Atlantik Gezi Rallisi) sırasında bildirilen olaylar dikkate alınarak listelenmiştir. Arma, dümen sistemi ve donanım problemleri en dikkat çekici sorunlar arasındadır.

Açıkdeniz yelkenciliği - Okyanusa Hazırlık

DÜMEN SİSTEMİ VE PALA SORUNLARI

Bunlar en zorlu problemler arasında yer alır ve genellikle önceden hiçbir uyarı vermeksizin ortaya çıkarlar. Ticaret rüzgârlarıyla rüzgâraltına seyir, özellikle boralar esnasında veya hızlanma bölgelerinde ve yine özellikle ağır yüklü teknelerin rüzgâra baş verme ve broşa girmeleri anında dümen sistemleri çok büyük yüklere maruz kalırlar. İyi haber, olası sorunların çoğunun kontroller, düzenli bakım ve iyi bir yedek parça setiyle önlenebilir olmasıdır.

Sistem seçiminde uzun mesafelere dayanıklı ve bakım-tutumu, değişimi ve kontrolü kolay bir sistem tercih edilmelidir. Dümen sistemine kolay erişilen ve portuç içine sarkmadan onarım yapabilecek yeri bulunan tekneleri hep beğenmişimdir. Açıkdeniz seyirlerimin çoğunu geleneksel tel-kadran sistemleriyle yapmış olsam da açıkdeniz için seçimim (tamam, dileğim!) bir dişli grubu üzerinden bağlı rotlardan oluşan bir sistemdir. Telli sistem yedek parça listesinde çok sayıda kerye, yedek teller ve/ya Spectra halatlar, kafa feneri, çift set anahtar ve lokmalar, yağlama sıvıları, ve temizlik için eski diş fırçaları olmalıdır.

Okyanusa hazırlık konusunda hazırladığımız yazının devamını Mart 2020 sayımızda okuyabilirsiniz.

Mart sayımıza Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasıyla hızlı ve kolayca ulaşabilirsiniz..