Patron Yeniden Aramızda

Patron Yeniden Aramızda

Alex Thomson Vendess Globe'u kazanabilecek mi?

Alex Thomson ’ın cüretkâr yeni Hugo Boss’u, solo skipperların yelken alışkanlıklarını değiştirecek gibi görünüyor olsa da asıl merak edilen soru yeni tasarımın 2020 Vendée Globe’u kazanıp kazanmayacağı. YW ekibinden Helen Fretter sizler için araştırdı.

Alex Thomson mikrofona bağırıyor, “Süratim ne? Sürat ne? Teknenin şu anda sürati ne?”

Yepyeni Hugo Boss’un dümenindeki Thomson oldukça heyecanlı. Fotoğraf çekimi için denize açılırken tekneyi fazla zorlamayacaklarını söylemişti. Sonuçta, tekneyi yeni yeni tanıyorlar. Bugünkü seyrin amacı drone ile bu fütüristtik teknenin su üzerinde fotoğraflarını çekmek.

18-20 knot arası batılı rüzgârda Gosport’tan süratle ayrılıp dönerken rakamlar birden gündemin odak noktası haline geliyor. Alex, eliyle armayı gösterip, “18 knot rüzgârda bir… bir… fırtına floku ile 32 knot tekne sürati! Gerçekten inanılmaz!” Aslında bir fırtına flokundan değil, tek camadanlı anayelkenle bir J3’ten bahsediyor ama bu kadarı da teknenin mutedil havada koy içinde kullanacağı tüm yelken alanı kesinlikle değil. Üstelik henüz su balastının valfinin açılmamış haliyle bile.

Sürat duygusu inanılmaz –kanatlı bir IMOCA sağlam rüzgâr yakalayan bir dingi gibi ileri atılmıyor, bir Maxi gibi gümbür gümbür momentum kazanmıyor ya da kanatlı katamaranlardaki gibi ürkütücü bir süratle ilerlemiyor. Daha çok bir jetin havalandığında ya da turbo devreye girdiğinde olduğu gibi hızlanarak insanın nefesini kesiyor. IMOCA 60’larda sürekli havalanma sağlayan T-kanatlı dümen yok, dolayısıyla o savaş jetlerine özgü sürat dalgasının bir kısmı bir süre sonra 30 knot üzeri süratle seyre başladığınızda yavaş yavaş oturuyor. Ne kadar yükseğe havalandığınızı tekne tekrar suya oturana kadar anlamıyorsunuz.

Thomson’ın başındaki mikrofonlu kulaklıktan sürekli rüzgâr ve tekne süratini sormasının nedeni, bunları göremiyor oluşu. Bu yedinci Hugo Boss’un radikal tasarımında dışarıda havuzluk yok. Direkte ya da başka herhangi bir yerde gösterge bulunmuyor. Thomson’ın eli geçici dümende, bir ayağı güvertedeki destek noktasında, diğeri gergin ıskotalarda, tünemiş halde duruyor. Açıkçası bu okyanus aşırı yarışta dümen tutmak için uygun bir pozisyon değil.

Alex Thomson özel dosya yazısının devamını Kasım 2019 sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.