Saros Körfezi’ndeki barınaklar

Saros Körfezi’ndeki barınaklar

Saros Körfezi'ndeki barınaklarİsmail Oruç, teknesi Devekuşu ile barınak barınak gezmeye devam ediyor.. Geçen ay Kumkale’de bıraktığı yolculuğuna bu ay Saros Körfezi’ndeki barınakları ziyaret ederek devam etti.

www.ismailoruc.org

KUZULİMANI – GÖKÇEADA
Kuzulimanı’na girdiğimde sol tarafımda balıkçı teknelerinin bağlandığı bir rıhtım gördüm, onunla feribotun yanaştığı yer arasında kalan ve parmak iskele olarak adlandırılan iskeleyi geçerek ilerledim. Sağ tarafımda mendirek taşlarından sonra başlayan bir rıhtım ve arkasında küçük bir havuza benzeyen alan, karşımda da önce askeri tesis zannettiğim terk edilmiş binalar vardı.
Köşedeki bu rıhtıma küçük tekneler bağlanmıştı. Kara tarafına aborda oldum. Altımdaki su pırıl pırıldı. Kuzulimanı’nda tatil sezonu değilse hiçbir şey yok. Gökçeada merkeze gitmek için ya feribot saatlerinde gelen minibüsü beklemeniz ya da telefonla taksi çağırmanız lazım.

KALEKÖY – GÖKÇEADA
Kuzulimanı’ndan çıkınca ilerideki burunda tekne enkazı sandığım şeyler gözüme ilişti. Yaklaştıkça bunların deniz ve rüzgârın binlerce yılda kayalara yaptığı şekiller olduğunu anladım. Adları Peynir Kayaları’ymış. 4 millik yol boyunca bir yanda kayaların kestiği deniz ve tepeleri diğer yanda Semadirek adasını seyrettim.
Kaleköy Balıkçı Barınağı’na girdiğimde barınak görevlisi Ahmet Bey yanaşmama yardımcı oldu. Bir motoryatın arkasına rıhtıma bordoladım. Kaleköy-Gökçeada merkez arasında her yarım saatte bir otobüs seferi var. Barınağın sancak fenerinin arkasından bir dere denize dökülüyor. Barınakta ve civarda denize girmeyi önermiyorlar. Gökçeada’daki komando alayının ve diğer atıkların buradan denize döküldüğü rivayeti var.

ENEZ – EDİRNE
Bir sabah Kaleköy’den yola çıkarak 30 derece rota tuttum. İki gündür esen poyrazın soluganları hâlâ devam ediyordu. İlk niyetim Sultaniçe’ye gitmekti. Yaklaşırken Enez Amatör Denizci Derneği’nin kurucularından dostum Kerim Bey aradı ve ben de rotamı onunla buluşmak için Enez’e çevirdim. Dernek, şu an sahipsiz kalmış olan Enez Balıkçı Barınağı için çok uğraş veriyor. İstanbul ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden birçok bilim adamı, yetkili ve halkı Enez’de yapılacak bir panelde buluşturmayı hedefliyorlar. Panelin konusu Saros Körfezi’nin korunması olacak .
Enez Balıkçı Barınağı, Enez merkeze 6 km uzakta, tatil dönemi dışında araç bulunmayan, barınağa gelenlerin araçlarıyla ulaşım sağlayabileceğiniz bir yer.

Yazının devamı Ağustos 2016 sayımızda..

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.