Teknenizi ilgisiz bırakmayın

Teknenizi ilgisiz bırakmayın

Denizde huzurlu bir seyir istiyorsanız teknenize iyi bakmanız önceliğiniz olmalı. Periyodik bakımları yapılmamış bir tekneyle seyirleriniz keyif değil eziyet olur. Trio Deniz’in teknik ekibiyle kara bakımına başlıyoruz.

Yazı: Eray Emin Aydemir Fotoğraflar: Betül Usta

Tekneniz denize aittir. Karada sürekli duran bir tekne kimse için bir şey ifade etmez. Ancak tekneniz denize ait olduğu kadar bir anlamda denizin yıpratıcı etkileriyle savaş halindedir. Kekamoz sarmış, ozmoz oluşmuş, pervanesi eriyen bir tekne bir anlamda yaklaşan sonun da habercisidir. Teknenizi sağlıklı tutmak için en önemli süreç ise sezonluk bakımdır.

İstenmeyen misafirler

Tekne deniz üzerinde yaşayan bir araç. Denizse kendi içinde farklı ekosistemlere ev sahipliği yapar. Tekneyi denizde uzun süre tuttuğunuzda alt kısmında kemiksi ve yosunsu bir tabaka görürüz.. Kekamoz olarak adlandırılan bu basit canlılar bir anlamda istenmeyen misafirlerdir. Teknenizin pervanelerinde ve metal aksamlarında da görülebilirler. Tekneyi karaya aldığınızda yapılacakların başında gelen zehirli boya uygulaması bu canlıları belirli bir süre teknenizden uzak tutmaya yetecektir.

Teknenizi ilgisiz bırakmayın - Sulu zımparaZehirli uygulaması

Zehirli en basit anlatımıyla teknenin alt kısmına yapışarak yaşayan canlıları tekneden uzak tutmak için kullanılan boyama işlemidir. Bu canlılar eğer teknenizi mesken tutarsa manevra kabiliyetinizi azaltır, karinanıza zarar verir ve yakıt tüketimini arttırır. Önlem almadığınız taktirde ozmoza dahi sebebiyet verebilir. Karaya alındıktan sonra altı yıkanan tekneniz, yapısına göre uygun bir zımpara seçilerek iyice zımparalanır ve yüzey yeni boyaya hazır hale getirilir. Ardından astar ve boya işlemine geçilir.

Burada dikkat edilmesi gereken konu, karinaya daha önce uygulanan boyanın cinsini bilmek ve ona uygun boyayı kullanmaktır. Boya tekneye uygulanmadan önce iyice karıştırılmalı, altındaki katı maddeyle üstündeki sıvı madde birbirine geçmelidir. Uygulama fırçayla da yapılabilmekte ancak genelde rulo tercih edilmektedir. Kısa tüylü ve geniş ruloyla yapılan çalışmada kalınlık fırçaya nazaran daha etkilidir. Zehirliyle ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise katlar arasındaki bekleme süresidir. Alttaki boya kurumadan atılacak yeni bir kat yeterli olmayabilir. Kullanılan boya cinsine göre katlar arasında ne kadar süre bekleneceği belirlenmelidir. Zehirli boya yapılırken rüzgârdan uçuşan maddelerin tekneye yapışması istenmez ayrıca yağmurlu havalarda da zehirli boya işlemi yapılması önerilmez. Bununla beraber derinlik ölçerler, knistinler ve tutyalar da kesinlikle boyanmamalıdır. Boyamanız halinde bu parçalar çalışmayabilir.

Tutyanızı ihmal etmeyin

Suyun içerisinde özellikle birçok teknenin bulunduğu marina ortamlarında sürekli olarak bir elektrik akımı vardır. Bu akım pervane, şaft gibi kritik öneme sahip parçaları inceltebilir. Bunu önlemek için kullanılan malzemeye tutya denir. Tutya bir anlamda teknenizin kendini feda eden kahramanıdır. Karaya çektiğiniz teknenizin tutyası aşınmışsa bu normal ve istenen bir durumdur. Tutya aşınmadıysa çalışmıyor demektir ve aşınan taraf pervaneniz de olabilir.
Yazının devamı Şubat 2017 sayımızda..

 

 

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.