Tekne trim ve trimleme sistemleri

Tekne trim ve trimleme sistemleri

Evinrude tekne trim ve trimleme sistemleriİhtiyacı karşılamak için gerekenden çok daha fazlasını yapabilen flap sistemleri varken, yeni geliştirilen tekne trim ve trimleme sistemleri kullanıcıya neler vaat ediyor?

Tekne trim konusundaki yenilikçi düşünce ve teknolojinin ilerlemesi sayesinde teknenizde en iyi performansı ve yakıt ekonomisini yakalamak, sert havalarda en iyi ve en konforlu seyri gerçekleştirmek her gün daha da kolaylaşıyor. Yakın zaman önce dört ilginç gelişmeyle karşılaştık. Geçen ay Evinrude’un yeni nesil G2 dıştan takma makineleriyle birlikte kullandığı otomatik iTrim sistemi beğenimizi kazanmıştı. Denediğimiz yeni nesil Bennett trim flapları Amerikan firmasının ürünlerinde sistemin ana rakibi Lenco’nun bir süredir sunduğu özellikleri yakalayan bazı önemli gelişmeleri içeriyor. Ayrıca, Volvo’nun sınırlandırıcı sistemlerinin en iyilerinden Humphree’yi devralması sonrasında çok daha kapsamlı Volvo sınırlandırıcı modelleri ortaya çıktığını görüyoruz. Peki, tüm bu ürünler birçoğu zaten çok etkin olan mevcut trim sistemleri içinde nasıl bir yer ediniyorlar?

Evinrude – Volvo

Bildiğimiz kadarıyla Evinrude’un otomatik trim sistemi iTrim, dıştan takma makinenin kuyruk trimini ayarlamakla kalmayıp devir durumuna göre de ayarlar yapma gibi özgün bir özelliğe sahip. Örneğin, hareketsiz konumdayken gaz kolu sonuna getirildiğinde G2 en kısa sürede kayışa geçmek istediğinizi anlayarak kuyruğu en alt konuma trimliyor. Kuyruk tahrik sistemlerinde bunun en yakın rakibi Volvo’nun Powertrim Assistant adlı ürünü olabilir, ancak iki sistem bazı önemli noktalarda farklar gösteriyor.

Lenco Control tekne trim sistemi
Lenco’nun Auto glide ve Bennett’in Autotrim Pro sistemleri çok sade, üstelik anlaşılır bir kontrol ekranı kullanıyor.

Powertrim Assitant’la kuyruk trimini kendi seçiminiz olan beş farklı devir ve teknenize özel davranış biçimleri için siz ayarlıyorsunuz ve yeniden programlama her zaman mümkün. iTrim’le yazılım önceden belirlenmiş dört farklı tekne tipine göre kurgulamalar içeriyor. Tekne üreticisi bunlar arasında kendi teknesine en uygun olanı seçiyor. Evinrude’un bir adım daha ileri giderek en azından kullanıcı tarafından programlanarak mevcut dört seçimin ince ayarına olanak veren bir ekleme yapmaması iyi olmamış. Öte yandan, sistemi 150hp tek makineyle 300hp çift makine ve 20ft-34ft arasında dört farklı teknede denedik ve hepsinde başarılı olduğunu gördük. Volvo ve Evinrude sistemlerinin ikisi de, istendiğinde anında manüel olarak devreden çıkarılabiliyor. Ancak, Evinrude iTrim’i her G2 ile birlikte sunarken Volvo Powertrim Assistant için ilave fiyat uyguluyor. Yine de, sistemi sadece kayış süratlerinde yapacağınız bir seyri kolaylaştırmak için kullanacak olsanız da Powertrim Assistant son derece konforlu bir sistem, Volvo kuyruk sistemli bir tekne alırken bu ilaveyi seçmemek için çılgın olmak lazım.

Yazının devamı Şubat 2017 sayımızda..

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.