Tersan Marine açıldı

Tersan Marine açıldı

Tersan Marine Ören Yat İmalat, Bakım & Onarım ve Çekek Yeri’nin açılışı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katıldığı bir törenle 9 Aralık’ta yapıldı.

2004 yılında başlayan 32 üyeli kooperatifin hikayesi, Ören Yat İmalat, Bakım & Onarım ve Çekek Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi olarak başlamış, ancak çeşitli nedenlerle 2019 yılına kadar ilerleyememişti.

Ören Yat İmalat, Bakım & Onarım ve Çekek Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi olarak 2004 yılında başlayan 32 üyeli kooperatifin yolculuğu, 2019 yılına kadar çeşitli nedenlerle ilerleyememişti. 2019’da Tersan Grup ile yapılan anlaşmayla çalışmalara hız verilerek tesis bugünkü halini aldı.

Toplam 283 bin metrekare alan üzerine kurulan, 30 bin m2 kapalı imalat hollerine, 6 bin m2 sosyal tesislere ve 250 bin m2 açık alana sahip olan tesis Akdeniz çanağında yat imalatı, bakım, onarım ve çekek sahası konularında bulunan açığı kapamayı amaçlıyor.

Ön planda 220 ve 820 ton kaldırma kapasiteli iki travel lift, 9 ve 15 metre genişliğindeki iki tekne indirme-kaldırma havuzuyla tekne sahiplerine hizmet verecek tesiste deniz dibi tarama yatırımları, son teknoloji yangın emniyet sistem ve ekipmanları dikkat çekiyor.

Ören tesisinin, yılda yaklaşık 1200 teknenin kışlama ve tamir bakım faaliyetlerini karşılamasının yanı sıra 60 megayat inşasına imkan sağlayacak şekilde geliştirilen alanı bulunduğu belirtiliyor. Açılış tarihine kadar, yatırım bütçesi 100 milyon USD’yi aşan bu eşsiz tesise, kısa sürede 4 bin nitelikli işçi istihdamı planlanıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin yat inşası konusunda İtalya ve Hollanda’nın ardına dünyada üçüncü sırada ve önemli bir konumda olduğunu belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin yat inşası konusunda İtalya ve Hollanda’nın ardına dünyada üçüncü sırada ve önemli bir konumda olduğunu belirtti.

BÜYÜK ÜRETİM PLANI

Tersan Marine’de yılda 60 tekne imal edilmesini planlandığını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu şunları söyledi; “Günümüzde, yatlara talebin giderek arttığını da görmekteyiz. Gururla belirtmek istiyorum ki ülkemiz dünya süper yat endüstrisinin parlayan yıldızıdır. Yat inşa sektöründe küresel pazarda önemli bir konumda olan ülkemiz özellikle megayat inşası konusunda İtalya ve Hollanda’nın ardına dünyada üçüncü sırada yer yer almaktadır. Koordinesi Bakanlığımızca gerçekleştirilen ve Avrupa’nın en büyük tekne imal yeri konumuna gelecek olan İzmir Çaltılıdere Tekne İmal ve Çekek Yeri Projesi de tüm hızıyla devam etmektedir. Bartın Kurucaşile Tekne İmal Yeri projemiz de hayata geçmiş ve faaliyetlerine başlamıştır. Burada açılışını yapmak üzere toplandığımız Ören Tekne İmal ve Çekek Yeri, 275 bin metrekare alan üzerinde 16 hangarda, 32 kooperatif üyesi işletmeciyle tekne imal ve çekek faaliyeti yürütecektir. Bu alanda sağlanacak 4 bin kişilik istihdam bölge ve ülkemiz insanına ekmek kapısı olacaktır. Boyutlarına bağlı olarak yıllık 60 tekne üretimi yapılması planlanmaktadır. Hayırlı uğurlu olsun.”

Açılış töreninde konuşan Tersan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nurettin Paksu ise yeni yatırımla ilgili şu açıklamada bulundu; “2019 yılında başladığımız projeyi, Covid-19 pandemisi ve deprem gibi krizlere, hammadde fiyatlarındaki artışlar sebebiyle yatırım maliyetinin birkaç katına çıkmasına rağmen, Tersan Marine olarak başarıyla tamamlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Projeye katkı sağlayan başta bakanlık olmak üzere yerel ve merkezi idarecilere, Tersan Grup çatısı altındaki yaklaşık 8.000 çalışanımıza ve ailelerine destekleri için teşekkür ediyoruz”