Arma değişimi için doğru zaman

Arma değişimi için doğru zaman

Arma değişimi için doğru zaman

Bir armanın ömrünü etkileyen faktörlerin başında tipi, kalitesi ve yelken sıklığı gelir. Yapılacak kontroller sonrasında belli başlı parçalarını değiştirmek armanın ömrünü uzatacağı gibi bazı durumlarda armayı tamamen değiştirmek iyi bir çözüm olacaktır.


YAZI: Pip Hare

Bu kış, Vendee Globe yarışına katılacağım IMOCA 60 Medallia’nın hazırlanma sürecinde tüm armayı değiştirdim. Arma bir dünya turunu tamamladığından ve bu armayla ikinci kez Güney Okyanusu’ndan geçmeyi istemediğimden değişim kararı kolay oldu.

Bir açıdan, UV hasarına uğrayabiliyorsa belli bir mil veya süre biçilen sentetik armanın ömrünü tahmin etmek daha kolay. Paslanmaz çelik armalar içinse değişim zamanına karar vermek daha zor olabilir.
Armanın durumunu değerlendirirken tekne sahiplerinin karşılaştığı başlıca güçlükler aşınmanın ilk işaretlerinin kolayca görülememesidir. Bunun nedeni kısmen armanın büyük bölümünün yukarıda bir yerde olması, kısmense metal yorgunluğudur.

Metal yorgunluğu kaçınılmazdır ve önlenmesi mümkün değildir. Tek değişen; bir parçanın bozulması için geçecek süredir. Armanızın ömrünü etkileyecek belli başlı faktörler vardır. Bunlar içinde kullanılan armanın kalitesi, tipi ve yelken yapma sıklığınız önde gelir.

ARMA KALİTESİ


Metalin saf olmaması ve parça içinde görülmeyen üretim hataları, çatlakların başlangıcını ve yorulma sürecinin gelişme süresini hızlandıracağından, tel ve rot armanın kalitesi çok önemlidir. Tanınmış bir üreticinin yüksek kaliteli tel armasını kullanmak iyi bir başlangıç olabilir ancak kullanılan metalin türü ve üretim süreci armanızın ömrünü uzatacaktır.
İkinci el bir tekne alırken armanın en son ne zaman değiştirildiğini öğrenin ve tedarikçinin kim olduğu gibi detayları içeren faturasını almaya çalışın; emin değilseniz, bir arma uzmanının kontrol etmesini sağlayın.

KULLANMA SIKLIĞI

Kaba anlamda, tekneniz her kullanıldığında uygulanan periyodik yükler metal yorgunluğu sürecini ilerletecektir. Bir tekne düzenli olarak ve zorlu şartlarda yarışıyorsa arma hasarlarının başlayacağı noktaya, aralıklarla gezi seyirleri yapan bir tekneden daha çabuk ulaşacaktır.

Bu, hafif kullanımdaki teknelerin asla arma değişimine gerek duymayacakları anlamına gelmez. Rüzgârın direk üzerindeki etkisi bile armayı yüke maruz bırakmaya yeterlidir ve boşta kalan arma elemanları da rüzgâr ve dalga etkileriyle hareket ederler.

Seyir esnasında yük çevrimlerinin neden olduğu gerilmeleri önlemek için armanın düzenli olarak ayarlanmasıyla armanın daima optimum gerginlikte olması sağlanmalıdır. Bu şekilde yüklerdeki değişiklikler daha küçük farklarla gerçekleşecektir. Kendi arma tansiyonunu ayarlayamayacağınızı düşünüyorsanız bir arma uzmanından yardım alın ve sonrasında armanızı sezon boyunca kontrol edin.

Arma değişimi için doğru zaman yazımızın devamını Eylül 2020 sayımızda okuyabilirsiniz.

Bu yazının tamamını App Store, Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasıyla hızlı ve kolayca ulaşabilirsiniz..