Oceanis Yacht 60

Oceanis Yacht 60

Beneteau, performanslı gövde formlarının gezi modellerine de zekice adapte edilebilirliğini yeni amiral gemisi prototipinde de göstermeyi sürdürüyor.

Son birkaç yılda yat tasarımının ne kadar ilerlediğinin bir göstergesi de Beneteau’nun başarılı Oceanis Yacht 62’nin (2016) yerine daha küçük, görsel anlamda daha zarif, alçak bordalı ve tam beş ton daha hafif bir model üretmesi. Buna karşın tekne aynı yaşam yerleri hacmini sunuyor.

Sonuç olarak yeni Oceanis Yacht 60 tasarımı çok daha farklı bir karaktere sahip ve imrenilecek büyüklükte hacimler sunması yanında çok iyi yelken yapabilen bir tekne. Gövde formu Roberto Biscontini’nin First 53 ve Oceanis Yacht 54 için tasarladığı dizaynın geliştirilmiş hali. Ancak, 60 temelde bir gezi teknesi olarak geliştirildiğinden ilave yük taşıma kapasitesine ve su hattı üzerinde çeneler kullanılmasa da genişleyen açılarla daha geniş başkesitlere sahip.

Bu, direğin ön tarafında iç hacimleri artırıyor ve form dengesini iyileştiriyor. Yeni tasarım tekne yattığında baş taraf suya daha az battığı için aynı zamanda daha iyi bir gövde dengesi sağlanmasına yardım ediyor. Ayrıca, baş taraftaki daha büyük hacimler geçmişte 70ft’in hayli üzerinde teknelerde karşılaşabileceğimiz boyutlarda bir master süite yer sağlıyor.

Testimiz için harika bir günde prototip tekneyle Les Sables d’Ollonne’dan denize çıkıyoruz. Dümen her şartta çok hafif, tekne her rüzgâr açısında ve karşılaştığımız tüm rüzgâr kuvvetlerinde yeni First 44’ten daha yüksek süratleriyle bizi şaşırtıyor. Rüzgârüstü mezarnada otururken flokun alt tüycüklerini görebiliyorsunuz ama orsa yakasının tamamı ancak rüzgâraltından dümen tutarken görülebiliyor.

Tekne yattığında kullanım için sağlam ayak takozları, dümenin gerisinde konforlu döşemeli ve sırtlıklı oturma yerleri var.

Orsa seyrinde 12kt civarı gerçek rüzgârla 50 derece açıyla süratimiz kolayca 7,5kt seviyesinde ve tekne çok hafif yatıyor. Rüzgâr 15kt civarına yükseldiğinde beş derece daha yüksek seyredip 45 derece gerçek rüzgâra yükselmemize karşın, maksimum 8,3kt sürate ulaşıyoruz.

Elektrikli vinçler mezarnaların dış tarafında ve dümenden erişim veya cihaz konsollarındaki düğmelerden kontrol mümkün. Vinçler ayrıca derin bir küpeşte yanında standart 60cm’den yüksek bir vardavelayla korunan yan güvertelerden de kullanılabiliyor. Dümenin arkasından geçiş için geniş bir alan var ve buradan baş tarafa gitmek (D1 çarmıhların üst bina yerine dışarıda olmasına karşın) sadece iki küçük basamakla çok kolay. Rüzgârdan açarken Incidences Voile Code3’ü donatıyoruz. Bu hafif havada dar apaz veya daha sert havada rüzgâraltına seyir için tasarlanmış kullanışlı bir sarma sistemli yelken. 18kt gerçek rüzgârda ve 145 derece gerçek rüzgâr açısında 9kt üzeri süratleri koruyabiliyoruz. 20 derece kadar yükseldiğimizde sörf süratlerinde iki haneli noktalara geliyoruz. Tekne burada çok iyi yükte, ancak dümen rüzgâraltı paladaki yeterli tutuşla hâlâ çok hafif.

Oceanis Yacht 60 test yazısının devamnını Şubat sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimizi Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasını IOS ve Android tabanlı tablet ve telefonlarınızdan indirerek okuyabilirsiniz.