Seyir öncesi hazırlıklar

Denize çıkmadan önce ekipmanlarınızın iyi ve çalışır durumda olduğundan emin olun. Bunun için kendinize bir “kontrol listesi’ oluşturmanızı ve her seyir öncesi üzerinden geçmeyi alışkanlık haline getirmenizi tavsiye ederiz.

Güvenli ve konforlu bir seyir için, denize çıkmadan önce yapılması gereken kontroller ve hazırlıklar vardır. Bu hazırlıklar teknenizin donanımlarının çalışır durumda olup olmadığını kontrol etmekle başlayarak, bulundurmanız gereken yedek ekipmanlara kadar uzanır.

Kısa veya uzun seyir yapmanız bu kontroller için değişkenlik göstermez. Seyre çıkılacağı zaman alınacak risk aynıdır. Kısa ve uzun seyir için alınacak farklı şeyler sadece yakıt, su ve kumanyadır. Teknenin her iki seyirde de hazır durumda olması gerekir.

Teknenizi seyre hazırlarken kullanabileceğiniz bir kontrol listesi (check list) yapmak büyük kolaylık sağlar. Bu liste karmaşayı önleyip düzenli kontrol yaptırırken, önemli adımların eksizsiz kontrolünü de sağlar.

Tekneyi seyre hazırlarken takip edilecek adımlar ve kontrol listenizde bulunması önerilen maddeler:

1- Önce teknenin dış fiziki durumuna bakılır. Tekneye biri çarpmış olabilir, Tekne gövdesinde sizin bilmediğiniz ve seyir esnasında size sorun yaratacak bir hasar olabilir ya da başka bir hasar görmüş olabilir. Bunları tespit etmek amacıyla tekneye adım atmadan önce dıştan gözle kontrol tavsiye edilir.
2 -Güverteye çıktıktan sonra yine gözle ve elle fiziki kontroller yapılır. Çapasından, usturmaçalara kadar ekipmanların durumu gözlenir. Yelkenli teknede ek olarak direğin, halatların, vinçlerin, kıstırmaçların durumuna da bakılır.
3- Teknenin içine girildikten sonra elektronik eşyaların, aydınlatmaların, seyir lambalarının çalışıp çalışmadığına bakılır.
4- En önemli şeylerden birisi hem servis hem motor aküsünün şarj durumudur. Kontrol edilir. Marinada bir elektrik kesilmesi ve ya teknedeki bir teknik sorundan aküler boşalmış olabilir. Bu kontrol seyir sırasında enerjisiz kalmamak için önemlidir. Üreticiler teknelerdeki tam boşalmış akülerin ortalama 8 saate şarj olacak şekilde donanımlarla donatırlar ve bu nedenden dolayı yapacağınız motor seyri kısa ise aküleriniz tam dolmaz ve demirleme yaptıktan kısa bir süre sonra akülerinizdeki enerji biter.
5- Motor çalıştırılıp, devri yükseltilip şarj yapıyor mu diye kontrol edilir. Vitese geçip geçmediği test edilir.
6- Depolardaki su ve yakıt durumu tespit edilir. Yapılması planlanan seyrin uzunluğuna göre bunların ayarlanması gerekir.

Seyir öncesi hazırlıklar yazısının devamı Haziran 2017 sayımızda..

Dergimizi abone olarak ya da Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasını IOS ve Android tabanlı tablet ve telefonlarınızdan indirerek okuyabilirsiniz.