Kışlama zamanı

Kışlama zamanı

Kışa hazırlık teknenize sadece yakıt katkısı ekleyip bir tutam antifriz koymaktan ibaret değildir. Tekne tipine, amacına ve bulunduğunuz coğrafyaya bağlı olarak farklı yöntemler uygulamalısınız.

Kışlama Zamanı - Kalastra mı payanda mı?
Tekneyi üzerine oturtmak için en güvenli yol teknenin boyutuna göre kalastra veya payanda kullanmaktır.

Denizde mi, karada mı kışlamalı?
Kışı denizde veya karada geçirmeyi tercih edebilirsiniz. Soğuk iklimlerde karada konaklamak doğru tercihken, ülkemiz gibi nispeten ılıman iklimlerde bu karar tartışmaya açıktır.

Karada kışlama

Karaya alınan bir teknenin en büyük avantajı tahmin edeceğiniz gibi dalgadan ve sert akıntılardan etkilenmeyerek zarar görmemesidir. Yılın bu dönemini karada geçiren bir teknenin, karinası tam olarak kuruyabileceği için sürekli denizde kalan başka bir tekneye göre ozmozla karşılaşma riski daha düşük olacaktır. Buna karşın, karada konaklamanın en büyük dezavantajı, teknenizin sıcaklık değişimlerinden daha çok etkilenmesidir. Su havaya göre daha geç ısınır daha geç soğur. Yani ısıyı bünyesinde tutma süresi havaya göre uzundur. Örneğin bir gecede hava sıcaklığının ortalama 10 derece düşmesi deniz suyu sıcaklığına aynı oranda yansımayacaktır. Böyle bir gecede karada olan tekne bu ani soğumadan daha çok etkilenir. Kış boyunca teknenizi kapalı bir şekilde iklim kontrollü bir tekne depolama alanında saklamak da bir yöntemdir fakat böyle bir tercih size pahalıya mal olabilir.

Karada konaklayacak teknenin motorunu ve diğer aksamlarının kışlamasını denizde yapacak bir tekneye göre daha erken yaptırılmalıdır. Artık suda olmadığından tasarlandığı gibi yüzemeyeceğine göre ayakta durabilmek için bir desteğe ihtiyaç duyacaktır.

Gelelim teknenizi kızağa veya lifte aldıktan sonra nelere dikkat etmeniz gerektiğine… Tekneyi üzerine oturtmak için en güvenli yol teknenin boyutuna göre kalastra veya payanda kullanmaktır. İster kalastra kullanın ister payanda teknenize birebir uygun olduğuna emin olun. Farklı marka teknelerin karina tasarımları farklı olacağı için asla başka model bir tekne için yapılmış kalastrayı kullanmayın. Nakliye için tasarlanmış bir kalastrayı sabit bir noktada uzun süreli bir konaklama için kullanacaksanız, güçlendirme yapmanız gerektiğini unutmayın. Güvenli olmalarının yanı sıra kullanılmadıkları zaman depolanacak yer sıkıntısı olduğu için birçok marinada kalastra yerine payanda sistemi kullanılmaktadır. Eğer payanda kullanılacaksa, dikkat edilmesi gereken en kritik nokta payandaların teknenin neresine yerleştirileceğidir. Karinanın her noktası aynı dayanıklılığa sahip değildir. Yanlış bölgeye yapılan basınç tekneye zarar verebilir.

Denizde kışlama

Eğer teknenizi kışlama için denizde bırakıyorsanız karadakinden farklı olarak ilk dikkat edilecek nokta uygun bağlama yeri seçimidir. Birçok bağlama noktasında deniz yazın çarşaf gibiyken kışın vahşi ve kırıcı fırtınalara ev sahipliği yapar. Bağlayacağınız bölgedeki dinamiklerin kışın nasıl olduğunu mutlaka öğrenenin. Uygun marinayı seçtiniz, şimdi iş marinada nerede kalacağınıza karar vermekte. Marinalarda tekneler gruplandırılıyor olsa bile, siz yine de komşu teknelere dikkat edin. Yedi sekiz metrelik teknenizin yanında 30 metrelik bir motoryat bağlanıyorsa orta-sert bir rüzgârda ezilen sizin tekneniz olacaktır. Hakim rüzgârı da göz önünde bulundurarak mümkünse iskelenin rüzgâraltı tarafına bağlamayı tercih edin. Mevsim değişiklikleri her şeyi olduğu gibi teknenizi de etkiler. Denize çıkmayacak bile olsanız hava durumunu sürekli takip etmekte fayda vardır. Fırtına çıktığında veya ciddi hava değişikliklerinde teknenize uğrayıp her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol etmek sizi bir felaketten kurtarabilir.

İŞE NEREDEN BAŞLAMALI?

Teknenizi kış denen çetin savaşa kısım kısım nasıl hazırlamanız gerektiğini inceleyelim.

Kışlama yazısının devamını Aralık 2017 sayımızda okuyabilirsiniz.

 

 

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.