Püfür Püfür

Püfür Püfür

teknede-sogutma

Teknenin asıl keyfi yaz aylarında çıkar… Ancak esmeyen bir havada güneşin altında uzun süre kalmak tahmin edersiniz ki pek keyif verici olmayacaktır. Peki yaz aylarında teknenizi nasıl püfür püfür esen serin bir ortama dönüştüreceksiniz? Detaylar yazıda…

Hazırlayan: Kadir Pirasoğlu

Yeni teknolojiyle geliştirilen sistemler teknelerde konforlu bir serinlik vadediyor. Kavurucu sıcaklarda bile teknede serin bir ortam yaratmak sanıldığı kadar zor olmuyor. Önemli olan kullanacağınız alanların büyüklüğüne ve bütçenize göre uygun sisteme karar vermeniz.

SİSTEMLERİ TANIYALIM
Deniz araçlarında kullanılan klimalar karada oluğu gibi ısı transferi esasına göre çalışırlar. Sıcak hava, boru ve plakalardan oluşan ve içinde soğutulmuş gaz veya su bulunan petek üzerinden geçirilir. Petek içerisindeki soğutucu sıvı vasıtasıyla tekne iç ortamındaki havanın üzerindeki ısı alınarak soğutulur. Üç tür deniz tipi klima sistemi vardır. Tüm elemanların bir şasede toplandığı Paket Klimalar, iç ve dış ünitelerin birbirine bakır borularla bağlandığı Split Sistemler ve sulu soğutma sistemleri olan Merkezi (Chiller) Sistemler.

Paket Klimalar: Kompresör, evaparatör, kondenser ve fan gibi bir soğutma sisteminin ana temelini oluşturan tüm parçaların bir arada bulunduğu ve deniz suyu vasıtasıyla iklimlendirme yapan klima tipidir. Montajı oldukça kolay, diğer sistemlere göre zahmetsiz ve hızlıdır. Bu sistemler genellikle 60ft’e kadar ve altı kamaralı tekneler için idealdir. Bir tekne üzerine birden fazla paket klima monte edilebilir fakat diğer sistemlere göre maliyetli olacaktır.

Split Sistemler: Soğutma-ısıtma performansının ve sessizliğin önemli olduğu teknelerde sıkça kullanılan bir sistemdir. Kompresör, evaporatör-fan ünitesinden ayrı olarak makine dairesi veya bir portuca monte edilir. Üniteler birbirine gazı kompresörden evaporatöre taşıyan ve geri getiren bakır borularla bağlanır. Bu boruların uzunluğu yaklaşık 15 metreyle sınırlıdır ancak bir kompresör iki evaporatörü besleyebilir. Split sistemler makine dairesinin nerede olduğuna bağlı olarak 80ft’e kadar teknelerde kullanılabilir. Sistemin temel avantajı kompresörün kamaralar dışına monte edilmesiyle gürültünün azalmasıdır. Dezavantajıysa sistemin iki bölümü arasında bakır devrelerin kurulması ve bunların bir teknisyen tarafından gazla doldurulmasıdır.

Yazının devamı Temmuz 2016 sayımızda..

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.