Whitbread yeniden canlanıyor

Whitbread yeniden canlanıyor

İlk kez 1973 yılında düzenlenen ve okyanus aşırı yarışların önünü açan Whitbread Round The World’ün farklı bir isimle yeniden hayata geçirilmesi için düğmeye basıldı. Yarış 50’nci yılı şerefine 2023’te start alacak.

YAZI: Baran Atasoy

Golden Globe yarışı ilk düzenlendiği tarih olan 1968 yılının 50’nci yılını anmak üzere Avustralyalı Don McIntyre tarafından hayata geçirilmişti. Sunday Times gazetesinin dünyayı hiç durmadan tek başına en kısa sürede dolaşacak tekneye vereceği ödül, 60’lı yıllarda yeni yeni başlayan okyanus aşırı yelken yarışlarının ilki olmuştu. Beş yıl sonra bu defa birden fazla mürettebatı olan büyük yelkenliler için düzenlenen Whitbread Round The World ise 2001 yılında Volvo’nun devralmasından sonra geçtiğimiz yıla kadar “Volvo Ocean Race” olarak anıldı. Volvo’nun sponsorluktan çekilmesinden sonra organizatörleri değişen ve IMOCA sınıfını da dahil ederek “Ocean Race” olan yarış başka bir yöne doğru evrilirken Golden Globe’dan sonra “nostaljik yarışlar” kategorisine bir yenisini eklemeyi düşünen Don McIntyre, bütçe ve ekipman derdi olmadan sıradan insanların sıradan yelkenlilerle yarışabildiği” bir yarışı yeniden canlandırmak için kolları sıvadı.

Organizastör Don McIntyre
Organizatör Don McIntyre

YELKENCİLİĞİN KÖKLERİNE DÖNÜLMESİ AMAÇLANIYOR

2023 yılında başlayıp yedi ay sürmesi planlanan yarışta dört ayak olacağı tahmin ediliyor. Sırasıyla Afrika’nın en güney ucu Ümit Burnu, Avustralya’nın en güney ucu Leeuwin Burnu ve Güney Amerika’nın Horn Burnu’nu geçecek ekipler, 1988 yılından önce üretilmiş, elektronik navigasyon ve küresel konumlandırma sistemi (GPS) bulunmayan yelkenlilerle yarışacaklar. Organizatör McIntyre aynı Golden Globe yarışında olduğu gibi bu yarışı düzenlerken de “yelkenciliğin köklerine” dönmeyi amaçlıyor ve profesyonel olmayan yelkenciler için de kapıyı aralıyor. 1973 yılında yapılan Whitbread, Sayula II adlı bir Swan 65 model yelkenliyle katılan ve arkadaşlarıyla birlikte yarışan Meksikalı Ramon Carlin tarafından kazanılmıştı. 2023 yarışı da benzer bir şekilde 47-68 feet arası, 1988 ve öncesinde üretilmiş teknelerle koşulacak. Karbon armaya izin var ancak 2019’dan önce tekneye takılmış olması gerekiyor. Şu anda bu kategoriye sadece Nautor’s Swan tarafından üretilmiş yelkenliler girse de benzer boy ve ağırlıktaki seri üretim tekneler de kabul edilecek. Yarış için üç farklı sınıf açılacak ve bunlardan en ilginç olanı ise daha önce 1973-81 arasında Whitbread’de yarışmış “Open Historic Class” sınıfı yelkenliler. Teknelerde AIS, GPS, MOB gibi elektronik aletler mühürlü bir kutuda bulunacak.

Yarışın duyurusu yapıldıktan sonra beklenmedik sayıda yelkencinin ilgisiyle karşılaşan McIntyre’a göre özellikle eski Whitbread yarışlarında yer almış insanlar sayesinde ikinci el Swan piyasası hareketlenecek. Gelişen teknoloji ve hız çılgınlığı profesyonel yelken yarışlarını bir yöne doğru çekerken sadece yelkenciliğin değil, denizciliğin temel prensiplerini yaşatmayı amaçlayan bu tarz girişimler önümüzdeki dönemde daha da artacak gibi gözüküyor.