Bir teknenin dizayn aşamasından suya inip, ilk sahibine ulaşması ve sonrasında aktif ömrünü tamamlamasına kadar geçen süreçte kaç kişinin emeği olduğunu düşündünüz mü hiç? Tasarım, mühendislik, üretim, inşa, donatım, montaj, satış, pazarlama, satış sonrası derken sayısız kişinin eli değiyor bir tekneye…
Son yıllarda, süperyat üretiminde dünya çapında önemli bir yere konumlanan ülkemizde denizden ekmek yiyen on binlerce çalışan var. Dünya sıralamasında, süperyat üretiminde ikinci sıraya oturduysak eğer bunu daha da ilerilere taşıyıp bu alanda söz sahibi bir ülke olmayı neden hedeflemeyelim?
- Yatçılığın standartlarını belirlemeyi, öncülük ve liderlik yapan olmayı,
- Yat sektörünün her alanında çalışanları ve bunlara hizmet eden gerçek ve tüzel kişileri korumak ve kalkındırmak için çalışmalar yapmayı,
- Sektörün teknik, hukuki ve eğitim alanlarında farkındalık yaratmayı ve standartlarını yükseltecek faaliyetlerde bulunmayı,
- Yat sektörü çalışanlarının standartlarını artırarak uluslararası alanda iş ve pozisyon almalarını sağlamayı, kendine amaç edinen bir çatı altında tüm sektör çalışanlarının ve paydaşlarının toplanması, uzun vadede sektöre büyük artı olmaz mı?
Bu hedeflerle yola çıkan oluşumun temelleri üç yıl önce “Uluslararası Profesyonel Yat Sektör Çalışanları Derneği” adı altında atıldı. Derneğin uluslararası adı PYI GLOBAL yani “Global Professional Yacht-Industry Individuals”. Ana hedefi sektörel gelişimin öncülüğünü yapmak. Ve bunu yaparken de önce “deniz”e sahip çıkmak.
Göcek’te 30 Mart tarihinde yapılan genel kurulla 2. Dönem Yönetim Kurulu seçildi ve ben de bu yönetimle birlikte aynı amaç için çalışanlardan biri oldum. Denizcilik kültürünün oluşmasına katkı sağlamaya çalışan ve markalarla deniz tutkunları arasında bir iletişim köprüsü kuran deniz yayınlarının da bu çatı altında olması önemli.
Güç birliği için hepimizin ipin ucundan tutması şart.
İyi okumalar, iyi seyirler