Su, her yerde su

Su, her yerde su

İçme suyunun nasıl depolanacağı, korunacağı ve üretileceği açıkdeniz yelkencileri için temel bir soru. Yachting World editörü Toby Hodges, ARC 2020 filosundan 81 kaptanla birlikte bu konuyu araştırıyor.

Su tüm yaşamın kaynağı. Uzun mesafeli geziler veya bir okyanus geçişi düşünen her yelkenci için yeterli miktarda suyun taşınması veya üretilmesi, üzerine düşünülmesi gereken ilk önceliklerdendir.

Peki, ne kadar su taşıyacağınıza veya kendi suyunuzu üretmenin en iyi yoluna nasıl karar vereceksiniz? Geçen yılın ARC (Atlantic Rally for Cruisers) filosu üzerinde yaptığımız incelememizde özellikle su konusuna odaklandık. Kaptanlara ne kadar suyu ne şekilde taşıdıklarını, su rezervlerini nasıl kullandıklarını ve su yapıcılardan faydalanan çoğunluğa su üretimi ve sistemlerin denizdeki performansı hakkında detaylı sorular yönelttik.

Bu konu üzerinde 2014 yılında yaptığımız incelemeden bugüne dek, atıklar karşısında kolektif tutumumuz bariz bir biçimde olumlu yönde gelişti. O günün 193 teknelik filosu beraberlerinde tam 28 ton şişelenmiş suyu Karayipler’e taşımıştı. Bugün tüm yelkenciler teknelerinde taşıdıkları her tüketim ürününün varış noktalarında nasıl atığa dönüştürüleceğini düşünmeli.

Okyanus yelkencilerinin su yapıcı kullanıp kullanmayacakları sorusu, seyre çıkmadan önce cevaplamaları gereken, hem bütçe hem de kullanışlılık açılarından önem teşkil eden temel sorulardan biri. Kendi suyunu üretmek gezi yelkencilerinin konfor ve bağımsızlık adına yapabileceği en iyi yatırımlardan biri.

Son 20 yılda ARC kaptanları su yapıcıları sürekli olarak en yaşamsal ekipmanlarından biri olarak tanımladılar. “Bizim için, bir su yapıcı gezi seyirleri için sahip olabileceğiniz açık ara en iyi şey ve oyunun kurallarını tamamen değiştiriyor” diyor Rush’tan Ian Baylis. İncelememize katılan kaptanların dörtte üçünün teknesinde su yapıcı mevcut. Su yapıcısı olmadığını belirten yedi teknenin tamamı 35-45ft arası ve 20 yaş üzeri modeller. Bunlar ekstra suyu şişe ve bidonlarda taşımış ve idareli kullanmış.

Teknede içme suyu - Şişe sorunu
2014 yılında 193 teknelik ARC filosu beraberlerinde tam 28 ton şişelenmiş suyu Karayipler’e taşımıştı.

SU KULLANIMI VE TASARRUFU

Su konusunda tasarruflu davranış gezginlerin çoğunda alışkanlık haline gelir. Yanıtların çoğunda mürettebatın üç günde bir, 12 teknede iki günde bir ve 13 teknede her gün duş aldığı belirtiliyor.

Kaptanların su tasarrufu konusundaki önerileri içinde en sık rastlananlardan biri bir deniz suyu devresi montajı ve her mümkün olduğunda bunun kullanımı oluyor. “Mümkün olduğunda yemekleri deniz suyuyla pişirin” diyor 1973 S&S Swan 48 Montana ekibi. Ancak katılımcıların yarısından çoğunun teknesinde bir deniz suyu musluğu bulunmuyor, hatta kuzine veya tuvaletlerde manüel bir tatlı su pompaları bile yok.

Teknede içme suyu yazısının devamını Haziran sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimizi abone olarak ya da Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasını IOS ve Android tabanlı tablet ve telefonlarınızdan indirerek okuyabilirsiniz.