Şu tekneyi sigortalatsakta mı kışlasak?

Şu tekneyi sigortalatsakta mı kışlasak?

Tekne sahibi olur olmaz yaptırdığımız tekne sigortaları acaba neyi ne kadar ödüyor? Ne, ne kadar teminat altında ya da gerçekten tekne sigortalarının püf noktalarını, dikkat etmemiz gereken kısımlarını biliyor muyuz? Sorularımızı tekne sigorta eksperi İlker Civelek cevaplıyor.

Yazı: Özlem Ulubay Şahin (Instagram: @baskaturluyasamak – Youtube: youtube.com/baskaturluyasamak – Facebook: @baskaturluyasamak)

Yaz gelmiş çatmış, bir heyecan, günlerdir hayalini kurduğunuz tatile, maviliklere, koylara, deniz dostlarınıza kavuşacaksınız. Ve tabii ki teknenizin havuzluğundan kapıyı açıp içeri girdiğinizde kendine has kokusuyla sizi karşılayan teknenize… Her şey bıraktığınız gibi, bir an evvel “virabismillah” demek için sabırsızlanıyorsunuz. Ama tam teknenizi çözerken yan tekneye hafifçe çarptınız, daha yeni pasta-cila yaptığınız tekneniz boydan boya çizildi, ne yapacaksınız? Euro-dolar kuru bu kadar artmışken (bu konu kanayan bir yara, ne olacak halimiz hiçbir fikrim yok. Enseyi karartmayalım yeni yılın bu ilk yazısında umutsuzluk yok), masraflar bu kadar çoğalmışken hem de? Aklınıza ilk olarak sigorta geliyor değil mi? Tekne sahibi olur olmaz yaptırdığımız tekne sigortaları acaba neyi ne kadar ödüyor? Tekneniz ne kadar teminat altında ya da gerçekten tekne sigortalarının püf noktalarını, dikkat etmemiz gereken kısımlarını ne kadar biliyoruz? Ekim ayında pervanemizi doladığımız halat yüzünden, ilk defa sigortayı devreye sokmak istedik ve bilmediğimiz ne kadar çok detay olduğunu fark ettik.

Sorularımı, deniz araçları konusunda eksperlik ehliyetini 2011 yılında alarak, yaklaşık 10 yıldır kesintisiz denizcilik sigortalarında lider ve etkin durumda olan birçok sigorta şirketiyle sigortalanma öncesi gözetim, denetim ve hasar eksperliği yapan İlker Civelek’e yönelttim. Civelek, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamlamış ve “Yüksek Mühendis” unvanını almış. 2001 yılında kendi şirketini kurup, bugüne kadar 36 metreye kadar yatların projesini, mühendislik hesaplarını yapmış ve 2005 yılından sonra üretime de geçmiş. Gemi Mühendisleri Odası, Deniz Ticaret Odası, TSE, Takdir Komisyonları gibi kurumlarda görev almanın yanında mahkemelerde bilirkişi olarak da çalışmış. Bunları da öğrenince tam doğru kişi deyip bu kadar derya deniz bir alanda kısaca aklıma takılanları sordum.

Tekne sigortası yaptırmak kanuni olarak bir zorunluluk mu? Yaptırılmaması durumunda herhangi bir cezayla karşılaşılır mı?
Özel teknelerde kanuni bir zorunluluk yok. Ancak sigortalanacak yatı veya deniz aracının gerek kendi uğrayacağı hasarı telafi etmek, gerekse başkalarına verecek hasarlarda teminat sağlamak amacıyla mutlak suretle geciktirmeden ve aksatmadan yapılmasını tavsiye ederim. Ayrıca, artık marina işletmeleri sigortasız tekne barındırmadığı için bu da tekne sahiplerinin karşısına bir engel olarak çıkacaktır.

Tekne sigortaları hakkında bilinmesi gerekenler yazısının devamını Ocak sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimizi abone olarak ya da Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasını IOS ve Android tabanlı tablet ve telefonlarınızdan indirerek okuyabilirsiniz.