Olympos Regatta: Rüzgar gelir her şey değişir

Olympos Regatta: Rüzgar gelir her şey değişir

“Rüzgar Seninle” sloganıyla, Moda-Trilye rotasında 11’inci kez düzenlenen TAYK – Olympos Regatta’yı, yarışın her anını takip eden Osman Uğur kaleme aldı.

Yazı ve Fotoğraflar: Osman UĞUR

Yarış rüzgarı Trilye’deydi

Bu fotograf, bu yıl 11’incisi yapılan Eker Olympos Regetta’nın son günü olan 20 Ağustos Pazar günü Trilye meydanında çekildi. Cümlenin ilk kelimesi karalanmış, devamında “…gelir her şey düzelir” yazıyordu. Karalanan kelime neydi, ne gelirdi de, her sey düzelirdi? Ne, nasıl, gelirdi bilinmez ama “Rüzgar Seninle” sloganıyla yapılan Olympos Regatta’ ile Trilye Meydanına gelen “yarış rüzgarı” Mudanya bölgesinin çok önemli bir yarış destinasyonu olduğunu bir kez daha gösterdi.

Durun.. Durun .. Hikayeyi başa saralım ve yarışın ilk gününe geri dönelim.

İstanbul Trilye rotası Olympos Regatta olmadan çok önce fun race, turistik gezi gibi bakılan bir rotaydı. 11 yıl önce Bursalı iş adamı ve yelkenci Ahmet Eker’in elini taşın altına koymasıyla Olympos Regatta olarak düzenlenmeye başlandı. Bu sayede hem yarışçılar hem de izleyenler, bu rotanın ve koy içinde yapılan yarışlarla Olympos Regetta’nın çoktandır bir marka yarış olduğunun farkına vardılar.

18 Ağustos Cuma günü 19.00 olan start saatine yaklaştıkça Moda Deniz Kulübü’nde konuşlu yarış komitesi önce can salı kontrolü yaptı. Rüzgar 18 knotları gösteriyordu. Parkur kurulmuş, parkur botlarında görevli hakemler start için yerlerini almışlardı. Kerem Kaptan’a ait Maviş basın teknesi olarak en iyi açı için yerini almıştı. Saat 19.00 olduğunda planlanan saatte start verildi ve start hattında saati bekleyen filo yaydan fırlayan bir ok gibi balon basarak Marmara’ya doğru açıldı.

Orient Express VI ve Eker Süzme tekneleri başabaş şekilde Marmara’nın Avrupa yakasına yakın olarak kavanca atarak Tirilye’ye rota koyarken filonun geri kalanı orta suları tercih etti.
Yarışın ilk günü olan ve gece seyri olarak gerçekleşen rotada 30 knotlara varan sert hava yelkencilere zor anlar yaşattı. Logo ekibinin balonları parçalanırken, Orient Express VI broça girdi. Filonun diğer teknelerinde de durum farklı değildi.

Küçük kazaların meydana geldiği ilk yarışın finişleri de hızlı oldu. Finiş hattına 3 saat 34 dakikalık zamanla Eker Süzme ilk tekne olarak ulaşırken, rotasını 3 saat 46 dakikada tamamlayan Orient Express VI’yı 3 saat 47 dakika ile Levent Peynirci liderliğindeki ENKA Cheese IV izledi.

Tirilye sahilinde konuşlanan Emekli Deniz Albayı Baş Hakem Utku Bircan Balkal başkanlığındaki finiş komitesi sabah saatlerine kadar finiş almayı sürdürdü.

Rüzgar nerede?

İkinci gün start sırasında 2 metreye yakın dalgalar görüldü.

TAYK – Olympos Regetta’nın ikinci günü olan 19 Ağustos’ta, parkur sihirbazı Can Giray başkanlığındaki yarış komitesinin teknesi, Tirilye meydanının açığındaydı. Konuşulan, startın herkes tarafından izlenebilmesi için yarış komitesinin burada konuşlandığıydı. Fakat rüzgar ölçümleri öyle demiyordu. Açıkta ve Mudanya önlerinde de rüzgar ölçümleri yapılıyor fakat yarış için gerekli rüzgarın oturmadığı telsiz konuşmalarından anlaşılıyordu. Deniz, tabiri caizse çarşaf gibi, dalga kıpırdamıyordu. Saat 14.00 olduğunda yarış komitesi Mudanya içlerine doğru yol almaya başlarken, artık yarış olmaz düşüncesinde ki gazeteciler, bu gelişmeyle tekrar umutlandılar.

Rüzgar biraz daha kendini gösterince 12 kişilik basın grubu Mudanya’ya doğru hareket etti. Limandan çıkar çıkmaz kaba dalgalarla yarış komitesinin bulunduğu yere 1.9 millik yolculuk başladı. Gittikçe kendini gösteren kaba dalgalar ve içeriye giren dalgalardan endişelenen basın grubunda homurtular yükselmeye başladı. Üstüne bir kişinin panik atak geçirmesi, diğerinin de deniz tutması, diğer gazetecilerin de ekipmanlarını koruyamama düşüncesi nedeniyle basın teknesi geldiği limana doğru geri gitmeye başladı.

Fenalaşan basın grubu, Ecem Çay Bahçesinde konumlanırken, ben, Turksail’den Serdar Bapoğlu’yla start hattına gitmek için yeniden yola çıktık. Kaptan ve yardımcısıyla beraber dört kişi adeta her yerden gelen kaba dalgalarla ve içeri giren sularla mücadele ederken start hattına doğru yola koyulduk. Dalgalar o kadar yoğundu ki bir ara yarışta oldugumu unutup Moby Dick’te oldugumu düşünmeye başlamıştım ki, telsizden yarış komitesinin Lima asılı anonsunu duyunca kendime geldim.

Start hattında 2 metreye varan dalgalar 17 knotlardaki rüzgar, güneşli hava, bölgedeki denizin adeta bir ergen ruh hali içerisinde olduğunu bir kez daha göstermişti. Saat 14.00’te verilmesi düşünülen start lokasyon değişikliğiyle beraber 15.55’e alınmıştı. Alternatif rota uygulanan yarışta start düdüğüyle beraber filo dalgaların üzerinden atlaya zıplayarak start aldı. Olympos Regatta ikinci günü olan 19 Ağustos’ta bölgedeki rüzgar ölçümü 3 knotlarda başlamış 17 knotlara kadar çıkmıştı.

Enka’nın şanssızlığı…

Yarışın ikinci günü bölgedeki rüzgar ölçümü 3 knotlarda başladı ve 17 knotlara kadar çıktı

Pupa şamandırası dönüşü Enka Cheese IV balon mandarını kaçırıp yelkenleri suya indirdi. Sudaki yelkeni toplamaya çalışan ekibin cenovası ıstralyaya dolanınca bir zaman kaybı da orada yaşandı. İlk yarışta “Line Honour” ödülünü kazanan Eker Süzme terk bildirirken, ilk yarışta grup birincisi olan Doğa Arıbaş yönetimindeki Coca Cola İçecek-DAS Carina da pupadan orsaya dönerken istralyaya dolanan cenovası nedeniyle ikinci yarışta grubunda sonuncu sırada kaldı.

Sert rüzgar ve kaba dalgalarda düşen bir yelkenci karada ambulansla hastaneye taşınırken birçok yelkenci de limana dizlerinde ve kollarında oluşan morluklarla yarışı bitirdi. Yarışın mini ödül töreni Trilye marinada yapılırken ekipler yorgunluklarını ikram edilen sucuk ekmekle attı.

Rota İstanbul

Yarışın son günü 20 Ağustos’ta rota İstanbul-Moda’ydı. Yarış Komitesi yine Tirilye açıklarındaydı… 26 tekne rüzgarın gelmesini bekliyordu. Start saati 11.00’di. 10.30’da sahile toplanmış küçük bir grup tekneleri seyretmek için beklerken, iki çocuk ‘acaba yelkenliler başlamış mıdır?’ diye birbirilerine sorarak merak içinde sahile koşuyordu.

Son 10 yıldır Eker Olympos Regatta’ın Tirilye-Moda startı, komite ve şamandıra arasından verilir ve genellikle 4 knotluk rüzgarla oflaya puflaya İstanbul’a doğru yola çıkardı. Herkes aynı beklenti içindeydi ama dediğimiz gibi parkur sihirbazı Can Giray, bu yıl bir yenilik getirmişti. Starttan hemen sonra Mudanya’ya doğru atılan bir şamandırayı dönecek olan filo istanbul’a yola koyulacaktı. Saat 11.00’e doğru rüzgar şiddetini artırınca, tam zamanında start verıldı. Filo orsa seyriyle tramolalar atarak dönüş samandırasını neredeyse toplu dönerek istanbul’a doğru yola koyuldu. Bu yenilik yarışın heyecanını daha da arttırırken görsel olarak da Tirilye’lilerin de ilgisini çekmişti.

Bu sakin beldede çay bahçelerinde oturanlar sohbetlerine kısa bir ara verip startı izledi. Gün kararmadan finişlerin alındığı yarışın ödül töreni 23 Ağustos ‘ta Moda Deniz Külübü’nde yapıldı.

Şık kıyafetler

Gemicioğlu Yelken Takımı

Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat kurduğu Moda Deniz Kulübü’ndeki ödül törenine gelen şortla gelen yelkencilerin bazıları geri gönderilirken pantolonla gelen erkekler içeri alındı. Yelkenci hanımlar zarif erkekler şıktı. TAYK Genel Müdürü Can Giray ve Eker Pazarlama Müdürü Özge Kiraz’ın konuşmasından sonra ödül töreni yapıldı. Fenerbahce 1 Doğus Yat Yelken Takımı Fenerbahçe 1 ödülleri toplarken IRC 3 sınıfında yarışan Gemicioğlu Yelken Takımı Bled2 ekibinin mutluluğu gözlerinden okunuyordu.

Ödül gecesi DJ performansıyla son bulurken bu yıl 11’incisi yapılan Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü (TAYK) tarafından Eker Süt Ürünleri ana sponsorluğunda, Bursa Yelken Kulübü ve Moda Deniz Kulübü işbirliğinde düzenlenen organizasyona 25 tekne ve 200’ün üzerinde yelkenci katılım gösterdi. Mudanya ve Tirilye’ye hareket getiren bu yarış ,Tirilye sahilindeki duvara yazılmış cümlenin de kelimesini buldurmuştu; “RÜZGAR GELİR, HER ŞEY DEĞİŞİR!”

Dergimizi Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasını IOS ve Android tabanlı tablet ve telefonlarınızdan indirerek okuyabilirsiniz.