Alize Ocean Racing, Transquadra’ya uğurlandı

Alize Ocean Racing, Transquadra’ya uğurlandı

Dünyanın en zorlu okyanus yarışlarından Transquadra’ya katılacak ilk Türk takımı olan, Sinan Sümer ve Tolga Pamir’in yer aldığı Alize Ocean Racing, 13-28 Ağustos’ta gerçekleştirilecek Marsilya–Madeira etabı için yola çıktı. Yelkenciler için Moda Deniz Kulübü’nde uğurlama töreni yapıldı.

Transquadra yarışı dünyanın en zorlu okyanus yelken yarışları arasında gösteriliyor. Bu yıl ilk kez tamamen Türk yelkencilerden oluşan bir takım “Alize Ocean Racing” Atlas Okyanusu’nda yapılan Transquadra yarışında mücadele edecek. Yarışın ilk etabı olan Marsilya–Madeira 13-28 Ağustos tarihlerinde, ikinci etap olan Madeira – Martinik ise 29-19 Şubat 2022 tarihlerinde düzenlenecek. Zorlu şartları sebebiyle 40 yaş üstü denizcilerin belli tekne tipleriyle katılabildiği Transquadra 2021-2022’ye yaklaşık 100 tekne katılacak. Takım, yarışlarında Jeanneau SunFast 3300 model bir tekne kullanacak.

Sinan Sümer ve Tolga Pamir’in oluşturduğu Alize Ocean Racing için 3 Ağustos’ta Moda Deniz Kulübü’nde Transquadra’ya uğurlama töreni gerçekleştirildi. Yelken ailesini bir araya getiren organizasyonda konuklar, bu yarışa katılmanın Türk yelkenciliğinin gelişimi için bir motivasyon kaynağı ve yeni bir ufuk olduğunu belirttiler.

Konuklar Sinan Sümer ve Tolga Ekrem Pamir’i “Pruvanız neta olsun, rüzgar kolayınıza olsun ve neşeniz daim olsun” sözleriyle uğurladılar. Sümer ve Pamir, yola çıkmadan önce yine bir denizcilik geleneği olarak ayakkabılarını karayla son temas ettikleri yerde bıraktılar.

Transquadra için büyük destek

Uğurlama Töreni’nde yaptıkları konuşmada Transquadra için çok motive ve heyecanlı olduklarını belirten Sinan Sümer ve Tolga Ekrem Pamir:

Alize Ocean Racing, Sinan Sümer ve Tolga Pamir tarafından hayata geçirildi

“Ülkemizi Transquadra’da temsil edecek ilk takım olmaktan dolayı büyük gurur duyuyoruz. Kapsamlı hazırlıklarımızın ardından bu önemli yarış için çok heyecanlı ve motive durumdayız. Okyanus şartları sebebiyle Transquadra, çok farklı senaryolara açık bir yarış. Dramatik değişikliklerin çok kısa süre içerisinde meydana geldiği bir yarış olduğunu biliyoruz. Bu yüzden taktik ve seyir çalışmalarımızı farklı senaryolara göre gerçekleştirdik. Yarış için tamamıyla hazırız.

Hazırlık sürecimizin bu kadar başarılı geçmesinde saygın kurumlardan aldığımız kapsamlı desteklerin de çok büyük katkıları oldu. Bu yüzden ana sponsorumuz Odunpazarı Modern Müze (OMM) başta olmak üzere destekçilerimiz Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’na (TÜDAV) ve Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü’ne (TAYK), kıyafet ve macera sponsorumuz Columbia’ya ve iletişim sponsorumuz Yacht Türkiye’ye çok teşekkür ediyoruz. 13 – 28 Ağustos 2021 tarihlerindeki Marsilya – Madeira etabının ardından aldığımız desteklerin daha da artacağını düşünüyoruz. Yarışın ikinci aşaması ise 29 Ocak – 19 Şubat 2022 tarihleri arasındaki Madeira – Martinik etabı olacak.

Bu önemli yarışta ülkemizi başarıyla temsil etmek için tüm spor dünyasının desteğini bekliyoruz. Elde edeceğimiz başarıların özellikle genç yelkencilerimiz için ufuk açıcı olacağını düşünüyoruz.” dediler.

Sıfır karbon emisyonu ile 4.000 deniz mili

Tolga Pamir ve Sinan Sümer
Alize Ocean Racing iyi dileklerle uğurlandı.

Alize Ocean Racing, zorlu yarış boyunca çeşitli çalışmalar da gerçekleştirecek. Takım, gezegenimizin sürdürülebilirliği konusunda önemli çalışmalara imza atan Odunpazarı Modern Müze’nin desteğiyle 4.000 deniz millik yarış mesafesini sıfır karbon emisyonu ile kat edecek.

Alize Ocean Racing ayrıca Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı’nın (TÜDAV) desteğiyle, geçtiği denizlerdeki plastik kirliliğini de ölçecek. Özel bir donanıma sahip olacak teknenin elde ettiği veriler, yarış sonrasında kamuoyuyla paylaşılacak. Bu sayede TÜDAV ile birlikte Birleşmiş Milletler “Ocean Decade – Okyanus On Yılı” projesine de dikkat çekilecek.

Transquadra’ya katılacak ilk Türk takımı, tüm bu projeler ışığında Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na da destek vermiş olacak. Dünya liderleri tarafından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen ve 17 maddeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasındaki “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” (madde 11), “İklim Eylemi” (madde 13) ve “Sudaki Yaşam” (madde 14), Alize Ocean Racing’in dikkat çekeceği maddeler olacak.

Transquadra’da elde ettikleri tecrübeleri yarış sonrasındaki eğitim programlarında genç yelkencilere aktarmayı amaçlayan Sinan Sümer ve Tolga Ekrem Pamir’in gelecekteki en büyük hedefleri ise bir Türk takımı olarak IMOCA 60’ta yarışmak olacak.

Dergimizi abone olarak ya da Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasını IOS ve Android tabanlı tablet ve telefonlarınızdan indirerek okuyabilirsiniz.