Aquamarine, ilk Rafnar botunu suya indirdi

Aquamarine, ilk Rafnar botunu suya indirdi

Dünya çapında patentli “ÖK Hull” güverte ve omurga tasarımına sahip Rafnar, Aquamarine LTD tarafından Türkiye’de üretilmeye başlandı. Türkiye’de üretilen ilk Rafnar 1100, İzmir’de suya indirildi.

Rafnar Maritime, 2005 yılında özel tasarımıyla dalga etkisini azaltan, denizde ağır hava koşullarına dayanıklılık performansına sahip, Rafnar gövde yapısını tasarlamak ve geliştirmek üzere kurulmuş bir İzlanda şirketi.

Lansmana Rafnar’ın yurt dışı temsilcileri de katıldı.

Megayat servis acentası ve satış şirketi olan Aquamarine LTD’nin sahibi ve kurucusu Melis Giraud, 2020 yılında İzlanda menşeli yat ve gövde tasarımcısı olan ve ÖK Hull Technology’nin yaratıcısı ve lisans sahibi olan Rafnar Ehf ile işbirliği yaparak Rafnar Maritime grubunun bir üyesi oldu. Aquamarine LTD’den yapılan açıklamada, “Aquamarine ve Polkima’nın alan uzmanlıklarını bir araya getirmesiyle tamamı Türkiye’de, azami yerli ve milli imkanlarla üretilen ilk Rafnar botunun İzmir’de suya inmesi, Rafnar botlarının Türkiye’de seri üretime geçilmesiyle başlayacak olan yeni bir dinamik sürecin habercisi.” denildi. Rafnar Türkiye Proje Direktörlüğü, Aquamarine Ltd. yetkilisi Bora Gümüş tarafından yürütülüyor.

Rafnar’ın 5 Kasım tarihinde İzmir Marina’daki lansmanında İzlanda ve İspanya’dan yönetim ve teknik ekip de yer aldı.Katılımcılardan Rafnar İspanya Temsilcisi Anthony Just, Aquamarine’i kendi tekne üreticileri olarak seçmekten dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti. “Melis ve ekibi, daha önce İzlanda Rafnar’ın ürettiği botlarla aynı kalite, dayanıklılık ve ruha sahip muhteşem bir tekne ürettiler Türkiye’de. Biz de Rafnar İspanya olarak, Aquamarine liderliğinde hem Türkiye hem de uluslararası pazar için Türkiye’de üretilecek olan Rafnar botlarının ortağı ve satış acentası olmaktan dolayı büyük gurur duyuyoruz.”

Rafnar teknelerinin özellikleri

Rafnar gövde yapısının geliştirilmesi, İzlanda Sahil Güvenliği ve İzlandalı Arama Kurtarma kuruluşlarının işbirliğiyle 10 yıl sürmüş. Bu kuruluşların sahip olduğu açık deniz operasyon tecrübeleri, geliştirme ve deneme safhalarında büyük katkı sağlamış. Aracın bilimsel testlerle kayıt altına alınmış güvenilirliği ve emniyeti, omurga ve güverte tasarımının kendini ispatladığını kanıtlamakta. Rafnar yeni nesil ürününü ilk kez 2016 yılında İzlanda dışında tanıtmış, ticari, eğlence ve taktik kullanıcılarından olumlu karşılıklar almış.

Rafnar, gövde tasarımı sayesinde denizi ve yüksek dalgaları keserek yol alıyor. Artırılmış denize dayanıklılığı, kullanıcı personele daha emniyetli ancak manevra kabiliyeti yüksek bir seyir imkanı sağlıyor. Su üzerindeki tipik zıplama ve çarpma etkisinden koruyan ve 8 deniz durumuna kadar dayanıklılığını sağlayan özel tasarımı ile arama kurtarma botu, pilot botu, çok fonksiyonlu iş botu, denizde basın ve fotoğrafçılık faaliyetleri ile lüks yatlara destek/tender olarak ideal stabil platformu sunuyor.

Rafnar teknelerinde 20 kat azaltılmış çarpma ve zıplama etkisi görülüyor.

“ÖK Hull”

Aquamarine LTD’den yapılan açıklamada, neden “ÖK Hull” gövde yapısının seçildiğine dair şunlar belirtildi: “Normal gövde yapılarına kıyasla 20 kat azaltılmış çarpma ve zıplama etkisi. Daha az yaralanma riski ve güvertede daha fazla personel emniyeti. Azami ve iktisadi süratten taviz vermeden hassaslaştırılmış manevra kabiliyeti. Yanlamaya sebebiyet vermeden ani kumanda edilebilme yeteneği. Üzerinde sürat olsun ya da olmasın rakipsiz denge ve stabilite. Azami veya iktisadi süratten taviz vermeden daha fazla yük alma kapasitesi. Yaralanma, sigorta ve bakım risk masraflarının azaltılması sonucunda daha uzun ve efektif kullanım ömrü. Görev alanındaki sorumlulukları üzerinde istisnai kontrol.” www.rafnar.com