Argonotların izinde Karadeniz

Argonotların izinde Karadeniz

Karadeniz yıllar yılı denizciler tarafından korkulan bir deniz olsa da tüm bakirliği, yemyeşil doğası ve tarihi, kültürel miraslarıyla bizi bekliyor. Uygun mevsim seçimi ve doğru donanımla Karadeniz’de sorunsuz bir seyir mümkün.

Yazı ve Fotoğraflar: Sema Akgün-Erhan Öztürk

Karadeniz her zaman denizciler arasında çok konuşulan fakat ‘hırçın dalgaları’ sebebiyle uzak durulan bir deniz olmuş. Bizim için de Karadeniz Rallisi’ne katılmaya karar vermemiz çok kolay olmadı. Çevremizdeki herkesin Karadeniz’de seyir yapmak üzerine olumsuz bir algısı vardı. Bizi “aman ha”, “ne işiniz var”, “gidecek yer mi kalmadı” şeklinde uyarmaya ve düşüncemizden geri çevirmeye çalıştıklarından biraz tereddüte düşsek de sevgili İsmail Tümerin’in Avrasya Boat Show’da yaptığı nefis sunum aklımızda yer etmişti bile. Biz de böylece KeyfeSeyir olarak üyesi olduğumuz Denizlerdeyiz Amatör Denizciler Derneği’nin düzenlediği DADD Karadeniz Rallisi’ne katılmaya karar verdik.

Efsaneye göre İason’un liderliğini yaptığı Argonotlar, Antik Çağ’da güç sembolü sayılan altın postu ele geçirmek için Argo isimli bir tekneyle Batum’un kuzeyindeki Poti şehrine zorlu bir sefer gerçekleştirmişler. Bu seferde Karadeniz’in birçok yerinde konaklamış, savaşmış ve izler bırakmışlar. “3 Ülke 1 Hikaye Argonotların İzinde Altın Postun Peşinde” sloganıyla oluşturulan programda Yunanistan’dan başlanarak Türkiye kıyılarını geçerek Gürcistan’a ulaşacak ve bu izlerin peşinden giderek bazı önemli yerleri ziyaret edeceğiz.

Aslında DADD Ralli Karadeniz ekibinin bir kısmı Bodrum’dan demir alıp önce Yunanistan’ın Volos şehrine seyir yaptılar ve Argonotların ilk çıkış noktası olan bu yerden ralliye başladılar. Volos, Loutraki, Limnos, Gökçeada, Çanakkale, Marmara Adası ve West İstanbul Marina etaplarını tamamlayarak İstanbul’a ulaştılar. Burada hem hazırlıklar tamamlandı hem de katılacak diğer tekneler beklendi. Biz de bazı işlemlerin gecikmesinden dolayı bu geziye Yunanistan’dan değil de Fethiye’den yola çıkarak İstanbul’da katıldık.

DADD Ralli Karadeniz - Şile
DADD Ralli Karadeniz – Şile

DADD RALLİ KARADENİZ BAŞLIYOR

Aile ziyaretleri, tekne alışverişi, bakımlar, DADD Ralli yemekleri ve ağırlamalar derken 3 Temmuz’da yola çıkıncaya kadar zaman hızla geçti. DADD Başkanı Zafer Türkmen komodorluğunda içerisinde bir Sırp, bir İngiliz ve bir Fransız teknenin de bulunduğu 25 Karadeniz Rallisi katılımcısıyla birlikte 3 Temmuz sabahı saat 7.00’de Gürcistan’ın Poti şehrine kadar sürecek ve tekrar İstanbul’a aynı yolla dönülecek DADD Ralli Karadeniz turumuz için palamarları çözdük ve marinadan ayrıldık.
Birçoğumuz kendi tekneleriyle İstanbul Boğazı’nı geçeceğimiz için müthiş heyecanlıydık. Hakim akıntı Karadeniz’den Marmara’ya fakat bazı yerlerde akıntı ters dönebiliyor. Her iki yakada da birbirimizin ardında, o koca gemilerin arasından geçerek seyir yaptık ve akıntılardan mümkün olduğunca kendimizi koruyarak geçtik. Bir süre sonra bu duruma alışınca boğazın görselliğiyle seyir heyecanımız unutulmaz bir hal aldı ve sorunsuzca Karadeniz’e ulaştık.

İSTANBUL – ŞİLE

İlk hedefimiz İstanbul Boğazı’nın yaklaşık 21.5 deniz mili doğusundaki Şile. Üç saatte çok rahat bir seyirle saat 17.00 gibi Şile limanına vardık. Belediye var olan balıkçı barınağını marina düzeninde yenilemiş ve yeni pontonlar ilave etmiş. Henüz alt yapısı tam olarak tamamlanmış olmasa da elektrik ve su gibi ihtiyaçlar karşılanacak yeterliğe sahip hale getirilmiş. Limanın ağzı batı rüzgârına açık ve sert havalarda deniz yapıyor. Bir de derinlik sorunu var. Buraya gidecek tekneler pontonların diplerindeki ve zaman zaman girişte oluşan sığlıklara mutlaka dikkat etmeliler. Geceyi teknelerde sohbet ederek geçirdikten sonra sabah Şile Belediyesi’nin DADD Ralli için tahsis ettiği iki otobüsle ilçenin önemli yerlerini gezdik. Şile bezi üretim atölyesine ziyaretimiz sırasında burada bolca alışveriş yapıldı. Gece belediyenin verdiği yemeğe katıldık. 65 kişilik ralli katılımcısı ekibimizin hep birlikte DAAD Ralli üniformalarıyla katıldığı yemekte okul çocukları gibi olsak da halkın ilgisi çok hoşumuza gitti.

Keyfe Seyir Ekibi; Sema Akgün, Erhan Öztürk
Keyfe Seyir Ekibi; Sema Akgün, Erhan Öztürk

KeyfeSeyir ekibini tanıyalım

Denize, yelkene, sualtına, doğa sporlarına gönül vermiş tam zamanlı iki gezgin. Sema Akgün; uzun yıllar hastane yöneticiliği yapmış, anestezi ve yoğun bakım uzmanı, doktor. Erhan Öztürk; üst düzey yönetici, satış ve yönetim danışmanı, işletme uzmanı. Her ikisinin de gönlünde dünyayı gezmek, sualtını ve üstünü fotoğraflama ve yazmak vardı. Önce sırt çantalı gezmeyi düşündüler ama şartlar istedikleri olmayınca yelkenliye yöneldiler. 2015 yılında yelkenlileri KeyfeSeyir’i aldıktan sonra işlerinden istifa ettiler ve Fethiye’de teknelerinde yaşamaya başladılar. Teknelerine alışırken yelkenden meteorolojiye, arma donanımdan güneş enerjisine birçok konuda kendilerini geliştirdiler. 3.5 senede yaklaşık 10 bin deniz mili yol yaptılar. Atlantik, Adriyatik, Sicilya, Yunan Adaları’nda seyir deneyimi yaşadılar ve DADD Ralli Karadeniz ile Karadeniz kıyılarında bu deneyimlerini sürdürüyorlar.

DADD Ralli Karadenizin ilk bölümünün devamını Ağustos 2018 sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimizi abone olarak ya da Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasını IOS ve Android tabanlı tablet ve telefonlarınızdan indirerek okuyabilirsiniz.