Tahlisiye botuydu, trawler oldu

Tahlisiye botuydu, trawler oldu

Çamçak’ın hikâyesini öğrenince Napoleon’un sözü geliyor aklıma, ”Fırsat çıkmadıkça, kabiliyetler pek az işe yarar.” İşin içinde olsa da insan görmeyebilir, görmek için önce hayal kurmak gerekir.

Yazı ve Fotoğraflar: Kadir Pirasoğlu

Denizi seven pek çok insan tekne hayali kurmuştur. Tabii hayaller kişiye göre değişir. Kimi teknesiyle balık tutmayı hayal eder, kimi okyanuslara açılmayı, kimi de ailesiyle keyifli zaman geçirmeyi… Ülkemizde son zamanlarda ekonomik şartlar tekne almayı zorlaştırsa da öne çıkan fırsatları da iyi değerlendirmek gerekiyor. İşin içinde olsanız bile hayal kurmadığınız zaman fırsat önünüze gelir, geçer, fark etmezsiniz bile. Kimin aklına gelirdi İtalya’da bir kaza sonucu batan, bir süre hem dünya hem de Türkiye basınında geniş yer bulan Costa Concordia gemisinin tahlisiye botunun Marmaris’te bir trawler’a dönüşeceği…

Baharın geldiği, havaların ısınmaya başladığı bir nisan gününde Erden Eke ve Çamçak’ın hikayesini dinlemek üzere Marmaris’teyim. Marlin Yatçılık’ın kurucusu, aynı zaman elektrik mühendisi ve uzak yol kaptanı olan Eke ile ofisinde buluşuyoruz. Konuşmamız sırasında tekne hayalini, önüne bir anda çıkan fırsatı ve Costa Concordia’nın tahlisiye botunun trawler’a dönüşme sürecini anlatıyor bana.
Çamcak teknesi - Erden Eke

Çamçak ilk tekneniz mi?

Marmaris’te yaşadığımız, iklim şartlarının rahatlığı ve denizi çok sevmemiz nedeniyle daha önce de bir teknemiz vardı. Fakat o büyük bir tekneydi ve tek başına aile olarak abramak, hakim olmak zordu. Küçük ve ailece zaman geçirebileceğimiz bir tekne hep istediğimiz, hayalini kurduğumuz bir şeydi.

Çamçak’ın ilginç bir hikayesi var aslında. Sizden dinleyebilir miyiz?

Aslında fikri önümüzde bulduk diyebiliriz. Hepimizin hatırladığı ve bildiği gibi 2012 yılında İtalya’da bir cruise gemisi kazası yaşanmıştı. Kazada Costa Concordia, Toskana kıyıları yakınında kayalıklara çarpmış, yan yatarak batmıştı. Kurtarılma işlemleri sırasında tahlisiye botlarının bir kısmı İstanbul’da bir tersane tarafından satın alındı. Biz de o tahlisiye botlarından birini Marmaris’e getirerek üzerinde çalışmaya başladık.

Tekneniz hangi özelliklere sahip?

Teknenin gövdesi Alman Fastmer yapımı. Çok sağlam duble bottom polyester bir gövdeye sahip. Bu gövdeyi alıp duble bottom’ın bazı kısımlarının iç cidarını kesip epoksi laminasyon ve kontrplak sistemiyle üst yapıyı inşa ettik. Üzerindeki makineyi değiştirdik ve 240hp’lik bir Yanmar koyarak istediğimiz özelliklerle uygun şekilde donattık. Teknemizin ana güvertesinde geniş bir salonumuz, alt güvertesinde mutfak, tuvaletle bir master ve iki yataklı bir çocuk kamaramız var.

Çamçak teknesinin ilgi çekici hikayesinin devamını Temmuz 2018 sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.