Volvo Ocean Race’te kaza, kırım ve kumar

Volvo Ocean Race’te kaza, kırım ve kumar
SunHung Kai Scullywag ekibinden usta denizci John Fisher denizde kayboldu
SunHung Kai Scullywag ekibinden usta denizci John Fisher denizde kayboldu

Volvo Ocean Race’te yaşanan kazalar ve sürprizler sonrası sıralama değişmeye başladı. Bir balıkçı teknesiyle çarpışan Vestas 11th Hour yarışa dönmeyi başardı. SunHung Kai Scullywag ekibiyse iyi performans göstermesine rağmen ciddi problemlerle boğuşuyorken kötü haber John Fisher’den geldi. Usta denizci yarış sırasında denize düştü ve tüm çalışmalara rağmen bulunamadı.

Yazı: Baran Atasoy

Haftalar boyunca gece-gündüz durmadan devam eden okyanus aşırı bir yelken yarışında kazaların olması kaçınılmaz. Tecrübeli dümencilere göre en hızlı tekneye, en iyi ekibe de sahip olsanız eğer şans yanınızda değilse bu yarışı kazanamazsınız.

Nitekim Vestas 11th Hour ekibi, bu şanssızlıktan fazlasıyla nasibini almış durumda. 2014 yılındaki yarışta henüz ikinci ayakta Hint Okyanusu’nda bir kayalığa çarparak teknenin kıç kısmını kaybeden ekip, tüm çabalara rağmen o seneki yarışın ancak son iki ayağına katılabilmişti. Benzer bir durum bu yılbaşında gerçekleşen kazada yaşandı. Bu defa Hong Kong’un 20 mil güneydoğusunda yarışa ikinci sırada devam eden ekip bir balıkçı teknesiyle çarpıştı. Vestas ekibinde yaralanan olmazken balıkçı teknesinin 10 kişilik mürettebatından dokuzu olay yerinden geçen bir gemi tarafından kurtarıldı. Geriye kalan balıkçı Vestas’ın tekneye alındı ve daha sonra helikopterle hastaneye kaldırılırken hayatını kaybetti.

Vestas 11th Hour balıkçı teknesiyle çarpıştı.
Vestas 11th Hour balıkçı teknesiyle çarpıştı.

Olayın akabinde resmi açıklama yapan Hong Kong’lu yetkililer balıkçı teknesinin Hong Kong’a kayıtlı olmadığını ve olayın kendi sorumluluk alanları dışında gerçekleştiği için herhangi bir işlem yapamayacaklarını bildirdiler. Kaza esnasında Vestas teknesinin 20 knot hızla seyrettiği düşünülürse 14 tonluk bu teknenin çarpışma esnasında yarattığı yıkımı tahmin etmek çok da zor olmayacaktır. Uzmanlara göre bu hızda seyreden teknenin ışığı üç mil uzaklıktan dokuz dakika boyunca görünebiliyor. Kazanın gerçekleştiği Güney Çin Denizi, ticari gemi trafiğinin ve balıkçı teknelerinin yoğun olduğu bir bölge. Deniz trafiğini düzenlemek ve kazaları önlemek için kullanılan AIS (Automatic Identification System) sistemi ise balıkçı tekneleri tarafından kullanılmadığından elektronik navigasyon ekranlarında gözükmüyorlar.

Volvo Ocean Race‘e ait güncel gelişmeleri Nisan 2018 sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.