Absolute 56 Fly

Absolute 56 Fly

Absolute’un tamamen yeni 56 Fly modeli hoş bir stile sahip ve hacimlerin kullanımı anlamında segmentindeki en iyilerden biri.

Geçen yılın 60 Fly ve yakında denize inecek 52 Fly arasında iyi bir konuma yerleşen Absolute’un tamamen yeni 56 Fly modeli pek çok avantaja sahip. Tasarım tipik Absolute, cesur, belirgin ve kolayca tanınır. Dikey başbodoslaması, büyük gövde camları, kesintili küpeşteleri ve boy algısını güçlendiren alışılmamış hafif ters açılı kıç hatlarıyla 56, sıkı bir rekabet yaşanan segmentinde öne çıkıyor.

Mevcut haliyle kıç havuzluk, cam korkuluklar ve havuzluğu iki basamak aşağıdaki dev hidrolik platformdan ayıran kapılarla donatılmış paslanmaz vardavelalarla güverte seviyesinde bitiyor. Kesintili küpeştelerde olduğu gibi her şey manzarayı genişletmek, suyla bağlantıyı güçlendirmek ve gerçek bir beach club havası yaratmak üzerine kurulu.

Yukarıdaki geniş flybridge’de olduğu gibi, havuzluk ‘terası’ tekne sahibinin Absolute için tasarlanan Terraforma serisi modüler güverte mobilyaları içinden seçim yapabilmeleri için özellikle boş bırakılmış. Farklı kaynaklardan da seçim yapılabiliyor, ancak görece ağır olduklarından Absolute mobilyaları güverte üzerinde kendiliklerinden yer

değiştirmiyor. Öte yandan, gün sonunda misafirler sandalyeleri yerlerine koymadığında veya sezon dışında görünüm biraz dağınık olabiliyor, ayrıca bu mobilyayı hava şartlarından korumak için iç mekânda saklamak isteyebilirsiniz. Flybridge için maksimum 1,5kW kapasiteli solar paneller içeren bir hard-top opsiyonu sunulduğunu görmek çok güzel. Akülere ek olarak bu, klima kullanmadığınız sürece günlük elektrik ihtiyacını karşılamaya yeter bir kapasite. Böylece demirde jeneratör çalıştırmaya, hatta limanda sahil elektriği almaya gerek kalmadığından teknede daha temiz ve sessiz bir yaşam sağlanıyor.

İÇ MEKÂNLARDA ZARAFET

Ana salonun kıç kesiminde iskele tarafın manzarasını üst dolaplar ve tezgâh arasından görebilen güzel ölçeklendirilmiş bir kuzine bulunuyor. Vasatta ise çok konforlu bir oturma-yemek grubu ve kaptan için çok kullanışlı bir yan kapı yer alıyor. Tekne sahibi sancaktaki dümen konsolu önünde tek veya çift kişilik serdümen koltukları arasında seçim yapabiliyor. Her iki durumda da Absolute’un kesintili küpeşteleri sayesinde iki taraftaki geniş camlardan dışarının manzarası çok açık ve mekân bol ışık alıyor. Camlar orta bölümleri açılarak gerektiğinde daha fazla temiz hava sağlıyorlar. Bu klimanın kullanılmadığı “sessiz modda” daha da önem kazanıyor. Ambiyans yönünden, açık ve koyu meşe kaplamalarla mat ve ipek mat yüzeylerin karışımı sakin ve modern bir dekor yaratıyor. Farklı kaplama seçenekleri sunulmuyor. Zemin de meşe kaplama, ancak güvenli bir kaymaz uygulamasıyla sunuluyor. Aynı uygulama kamaralar için de seçilebiliyor, böylece standart halı yerine daha modern ve hoş bir stil yaratılabiliyor.

BAŞ KAMARA

Dev baş gövde camları master süitin baş tarafta olduğunun en açık ipuçları. Bu yerleşim planı Navetta serisinin çoğunluğu yanında 47, 60 ve şimdi de 56 Fly uygulamalarıyla Absolute markasının simge haline geldi. Baş tarafa alınan master süit herkesi memnun etmeyebilir, ancak bunun olası dezavantajları yanında bir seri avantajı da bulunuyor.
Absolute için alanların optimizasyonu önemli bir konu. Ayakta durmaya yeter tavan yüksekliği sağlanması için baş güvertenin yükseltilmesi ve alışılmışın dışında master süitin vasattan daha öne taşınması gerçekten tekne sahibine geniş bir konaklama alanı yaratırken daha kıçta iki cömert misafir kamarası için de bol yer ayrılabiliyor.

Pruvaya bakan büyük yatağın etrafında inanılmaz geniş zemin alanları ve bir giyinme odasıyla baş tarafta şık bir banyo var. Kalabalık bir marinada kıçtankara iken baş taraftaki master süit sadece daha sessiz ve daha özel olmayacak, iki tarafındaki tekneler arasında sıkışıp kalmış konumdaki tam eni kullanan orta kamaraya göre daha iyi bir manzara ve ışık girişinin keyfini çıkaracaktır. Benzer şekilde baş tarafta daha az makine ve jeneratör sesi olacaktır.

Diğer bir kazanım ise genellikle master süit için kullanılan vasattaki alanı çok hoş bir tam en kullanan VIP kamaraya bırakmış olması. Bu kamaradaki özel banyonun iskele tarafta zemin alanını kısmen daralttığı bir gerçek ancak lavabo ve gövde camının açık planda bırakılması ve duşla tuvaletin ayrı bölmelerde oluşu Absolute’un alan kullanma beceresini kanıtlarken kamaranın tam en keyfini korumasını sağlıyor.

Bu düzenleme sancak tarafta iki ana kamara arasında iyi boyutlandırılmış üçüncü bir kamaraya yer bırakıyor. Bu kamara omurga hattına dik iki tek kişilik yatak ve karşısında günlük kullanıma da açık bir banyoyla bu boy teknelerin misafir kamaralarının çoğundan bir adım ileride.

Sürgülü kapılar Absolute’un iç mekânlardan bu kadar iyi yararlanmasını sağlayan yollardan bir diğeri. Bunlar yalnızca yerden değil ağırlıktan da tasarruf sağlıyor ve gürültü ve titreşimlerin azaltılmasına da yardım ediyor. Bu kayar tasarımın tek dezavantajı kenardan açılmalarının zor olabilmesi. Bu modelde master süit ve üçüncü kamaranın gardırobu arkasındaki servis tüneli kapısı dışında tüm kapılarda bu tasarım kullanılıyor. Bu kapının kolu olmasa burada bir servis tüneli olduğunu anlamak imkânsız. Sintine ve kamara zeminleri arasındaki boşluğu kullanan bu tünel master süitin altından en başta manevra pervanesine kadar uzanıyor ve iki tarafında her gün kullanılmayan eşyanızın saklanması için ideal derinlikte gözler sunuyor. Bu oldukça kullanışlı bir özellik ve artık birçok Absolute modelinde kullanılıyor.

Absolute 56 Fly’da kullanılabilen her hacme bir portuç veya dolap yerleştirmiş. Kıçta bu hacmi pek çok tekne sahibi mürettebat kamarası olarak kullanacak olsa da geniş bir portuç bulunuyor. Buraya kıçayna altında ve kıç platformdaki bir pantograf kapı ve üst taraftaki bir yarım hetçle erişim sağlanıyor. Hacimler şaşırtıcı büyüklükte ve yüzme platformu üzerinden dışarıyı gören ve iç mekânı aydınlatan iki dikdörtgen camı var. Burada ayrıca omurga hattına dik iki tek kişilik yatak ve içinden sızdırmaz bir kapıyla makine dairesine ve bir haçle havuzluğa geçiş sağlayan bir duş-tuvalet bölmesi için yeterli alan bulunuyor.

56 Fly konforlu, iyi inşa edilmiş ve seyirde güven verici.
56 Fly konforlu, iyi inşa edilmiş ve seyirde güven verici.

 

SEYİRDE VERİM

Absolute modellerinin tümü yıllardır Volvo Penta IPS makineler kullanıyor. Bunun sonucunda çok az sayıda tekne üreticisi Absolute markasından daha çok IPS deneyimine sahip. 56 Fly farklı seleflerinin evrimleşmesiyle de olsa, tamamen yeni bir gövde üzerine kurulu ve yük durumuna bağlı olarak 27-28kt civarında maksimum sürat sağlayan bir çift 600hp D8 dizel ve IPS800 üniteleriyle tahrik ediliyor.

Farklı tahrik sistemi seçenekleri bulunmuyor, böylece işler de kolaylaşıyor. Test teknemiz hafif denizlerde ve Trim-Assist devredeyken 28kt sürate ulaşıyor.
Piyasada daha süratli rakipler olmakla birlikte, çok azı seyir ekonomisinde bu kadar esnek. Öncelikli olarak deniz mili başına litre (LPM) eğrisi 16kt seviyesinden maksimum sürate kadar neredeyse tam düz ve devir kaç olursa olsun değer 8-9lpm arasında kalıyor.

Örneğin, 22-23kt yüksek süratli seyirde yakıt tüketimi 195lph veya 8,6lpm, bu yüzde 20 rezerv ile 240 mil üzerinde bir menzil saplıyor. Ancak sürati 25, hatta 27kt seviyesine yakıt ekonomisi veya menzili belirgin şekilde etkilemeden yükseltmeniz mümkün. Yalnızca sürati 10kt veya altına düşürdüğünüzde yakıt tüketimi verim artışına yetecek kadar azalıyor ve menzil 400 mile çıkıyor. Test teknemizle Marina di Varazze’de seyre çıkıyoruz. Ne yazık ki test gününde, kitaba göre 40kt seviyesine kadar rüzgârlar ve 4m denizlerde açıkdeniz seyirlerine uygun olduğu belirtilen B kategorisi için hiçbir güçlük arz etmeyen hava şartlarıyla karşılaşıyoruz. Bu şartlarda heyecan verici bir seyir yapamıyorsunuz, ancak 50ft bölgesindeki flybridge modellerinin amaçları da bu değil. Yıllar içinde pek çok Absolute test etmiş olarak sağlam inşa kaliteleri yanında daha zorlu şartlarla baş etme yeteneklerine de kefil olabiliriz.

Üst ve alt, her iki dümen mahalli ergonomileri alışılmış yüksek Absolute standartlarında. Alt dümen istasyonunda baş güvertenin yüksekliğine rağmen 360 dereceye yakın görüş var. Hızlanma sırasında baş taraf en çok 3,5 derece gibi bir açıda yükseliyor ve sürat yelpazesinin üst kesiminde yarım derece kadar iniyor. Dümen oldukça iyi yanıt veriyor ve dönüşler konfor için doğru oranda bir yatma ile yapılıyor. Ses seviyeleri iyi kontrol edilmiş, yeteneklerini denemek için bulabildiğimiz birkaç dalga ve dümen suyu ile seyir kalitesinin bu boy bir tekne için sorunsuz kabul edilebilir olduğunu görüyoruz.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Tam boy 57ft 10in (17.64m)
Su hattı boyu 46ft 9in (14.26m)
En 15ft 9in (4.79m)
Su çekimi (Tam yükte) 4ft 4in (1.32m)
Deplasman (Tam yükte) 31.7ton
Yakıt kapasitesi 2,600L (572 galon)
Su kapasitesi 650L (143 galon)
Makineler 2x Volvo Penta D8-600/IPS800
RCD Kategorisi B (14 kişiyle)
Tasarım Absolute
İletişim: denizyatcilik.com