Sınırlı Mürettebatla Seyir

Sınırlı Mürettebatla Seyir

Deneyimli yelkenci Pip Hare, balon manevralarında kavança teknikleriyle ilgili bilgiler veriyor.

YAZI: Pip Hare

İki kişiyle yelken birçok disiplinde popülerlik kazanıyor, artık her boyda teknede iki kişilik ekipleri tam ekiplerle aynı verimde ve beklentilerle yelken yaparken görüyoruz. Burada önemli manevralara yaklaşımımı, riskleri nasıl azaltılabileceğinizi, başarı hazırlığını ve tekniğinizi nasıl geliştirebileceğinizi paylaşıyorum.

Bir asimetrik balonun dıştan kavançası ortalama yelkenciler tarafından gereğinden az kullanılan bir tekniktir. Öğrenilmesi diğer tekniklerden daha zor olabilir ve kendi teknenize adapte etmeniz zaman alabilir, ancak içeriden kavançaya göre özellikle sert havada balonun “şarap kadehi” olmasını önlemeye çalışırken belirgin avantajları vardır.

“Şarap kadehi” güngörmez gerginliğinin azaldığı ve yelkenin merkezinde bir derinlik oluştuğu ıskota köşesinin boşlandığı anda ortaya çıkar. Bu derinlik mandar köşesinde dengenin kaybolmasına izin verir ve güngörmez içeri doğru katlanırsa rüzgâr balonun ön yüzünü alıp mandar köşesini döndürerek yelkenin yanlış taraftan dolmasına neden olur. Ciddi durumlarda bu birden çok tur burulmalara, hatta balonun baş istralya etrafına sarılmasına dönüşebilir. Bu balonu çabucak toparlayabilecek ekstra eller olmayacağından sınırlı mürettebatla yapılan seyirlerde genellikle sorun olur. Doğru atılmış bir dıştan kavança yelkeni rüzgâraltına uçar halde tutacak ve rüzgâr yelkenin arkasına geçemeyecektir.
Bana göre dıştan kavança yüksek rüzgârda yumuşak yelkenler kullanıldığında (lamine asimetrikler yerine) büyük teknelerde içten kavançaya göre daha kolay yönetilir. Yöntem aynı zamanda balonla baş istralya arasındaki mesafenin çok az olduğu, örneğin kısa cıvadralı veya balonun demir loçası üzerinden toka edildiği teknelere de uygundur. Ancak dıştan kavança hafif havalarda başarılı olmayacaktır.

Başarılı bir dıştan kavançayı en iyi şekilde anlamak için manevrayı gözünüzde kuşbakışı canlandırmanız gerekir. Manevraya balon doğru trimli ve tam güçteyken başlayın. Kavançaya girerken balon hızla boşlanır ve tekneden açığa uçurulur. Rüzgâr balonun ıskota köşesini karuladan uzaklaştırarak alt yakayı gerer. Sonra balon rüzgâraltında yapraklamaya devam eder ve dümen tekneyi balonun altından kavança eder, balon durur ve tekne onun etrafından döner. Balon yeni rüzgâraltında uçtuğunda kavança tamamlanmıştır ve yelkenin ıskotası doldurulabilir.

Sınırlı Mürettebatla Seyir yazımızın devamnını Mart sayımızda okuyabilirsiniz.

Dergimizi Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasını IOS ve Android tabanlı tablet ve telefonlarınızdan indirerek okuyabilirsiniz.