TURMEPA tekneleri sezonu açtı

TURMEPA tekneleri sezonu açtı

TURMEPA’nın atık toplama tekneleri vira dedi. TURMEPA tekneleri bu sezon da Çeşme, Marmaris, Hisarönü ve Göcek koylarında, maviyi korumak amacıyla çalışacak.

Yaklaşık 20 yıldır maviyi korumak amacıyla atık alım hizmeti veren DenizTemiz Deneği/TURMEPA, altı adet atık toplama teknesiyle bu yıl da koylarda çalışacak. Çeşme, Marmaris, Hisarönü ve Göcek koylarında hizmet verecek olan TURMEPA tekneleri başarılı bir sezon geçirmeye hazırlanıyor. Haziran ayında başlayan sezonun kasım ayına kadar sürmesi planlanıyor.

8 Nisan 1994 yılında Rahmi M. Koç’un kurucu başkanlığında, Deniz Ticaret Odası’yla birlikte kurulan DenizTemiz Derneği/TURMEPA, “Ülkemiz kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak” amacıyla kurulduğu günden beri çalışıyor.

Geçen yıl salgın nedeniyle tekne tatiline artan talep sonucunda yoğun bir sezon geçiren TURMEPA, bu yıl da ihtiyacı sorunsuz şekilde karşılamayı hedeflediğini açıkladı. Haziran ayında başlayan sezon boyunca; TURMEPA I ve DTO Fethiye tekneleri Göcek’te, TURMEPA II Çeşme’de, TURMEPA D-Marin ve DenizTemiz 3 Marmaris Hisarönü Körfezi’nde, DenizTemiz 4 ise Marmaris’te kasım ayına kadar faaliyetlerini sürdürecek.

Geçtiğimiz yıl 4 bin 715 tekneden 2 milyon 527 bin 830 litre gri ve siyah su toplayarak 20 milyon litre deniz suyunun temiz kalmasını sağlayan TURMEPA filosu, bu sezon da maviliklerin geleceğe aktarılması için hizmet verecek.

TURMEPA teknelerine salı günü hariç haftanın altı günü 09.00-17.00 saatleri arasında 0850 460 67 67 numaralı Mavi Hat’tan ulaşmak mümkün.

DenizTemiz Derneği/TURMEPA
TURMEPA atık toplama filosu bu sezon da koylarda.

Maviye duyarlı sponsorlar

TURMEPA atık toplama filosu denize duyarlı sponsorlarının desteğiyle toplamda 40 milyon litreyi aşkın sıvı atık topladı, 3 milyon kilogram katı atığın denizlere karışmasını önledi.

Arkas Holding, 15 yıldır Çeşme koylarının temiz kalması için çalışan TURMEPA II teknesinin sponsorluğunu üstleniyor. SANKO Enerji Göcek’te çalışan TURMEPA I teknesinin 10’uncu kez sponsoru olarak destek veriyor. TÜPRAŞ, DTO Fethiye teknesinin altıncı kez sponsorluğunu üstlenirken, Persil Marmaris’te çalışan DenizTemiz 4 teknesinin sponsorluğunu üçüncü yılında da sürdürüyor.

Derneğin atık alım teknelerine üçüncü defa sponsor olan ZEN Pırlanta da bu yıl Marmaris’te çalışan TURMEPA D-Marin’in sponsorluğunu üstlenerek denizlerimizin korunmasına katkı sağlıyor. Opet TURMEPA atık toplama teknelerine yakıt desteği vermeye devam ediyor.

Salgın tedbirleri devam edecek

TURMEPA atık toplama tekneleri, bu yıl da hijyen tedbirleri alınarak uzman personeliyle görevinin başında olacak. Salgın tehdidi süresince tekne personeli; şeffaf koruyucu maske, ağız maskesi, gözlük, tek kullanımlık eldiven ve dezenfektan kullanacak. İş Güvenliği Eğitimi kapsamında Kovid-19 ile ilgili bilgilendirme işyeri hekimi tarafından kendilerine yapılacak.

TURMEPA’dan yapılan açıklamada: “TURMEPA’nın atık toplama tekneleriyle verdiği hizmet ekolojik açıdan önemli olan bölgelerin korunmasına katkı sağlıyor. TURMEPA’nın sürdürdüğü denizi kirlilikten koruma çalışmaları balık popülasyonun yeniden inşasını desteklerken, denizel yaşam alanlarını ve ekosistemi bütüncül bir sistemle koruyor.

TURMEPA tekneleriyle, yat ve turistik teknelerden toplanan atık suyun deniz ortamına karışması engellenerek deniz canlarına sağlıklı bir yaşam alanı için katkı sağlanırken deniz habitatının bozulması önleniyor. Bilimsel araştırmalara göre ihtiyacımız olan oksijenin yüzde 50 ila 70’i denizlerimiz tarafından üretiliyor. Bu nedenle bu çalışma sadece denizdeki değil karadaki yaşamın devamı için de hayati önem taşıyor. Unutmalayım ki, Deniz Varsa Hayat Var!” denildi. www.turmepa.org.tr