Kuzey Ege barınak notları – 3

Kuzey Ege barınak notları – 3
Güre Balıkçı Barınağı - Barınak Notları
Güre Balıkçı Barınağı – Barınak Notları

İsmail Oruç teknesi Devekuşu ile birlikte Kuzey Ege barınak notları Altınoluk, Güre, Akçay, Burhaniye barınaklarını ile devam ediyor…

İsmail Oruç – www.ismailoruc.org

ALTINOLUK BALIKÇI BARINAĞI

EDREMİT – BALIKESİR
Uzatılmış bayram tatilinden sonra kıyı kıyı Türkiye gezisine devam etmek için Küçükkuyu’ya döndüm. Altınoluk’a yelkenle gitmeyi planlıyordum ancak barınaktan çıktıktan sonra yüksekliği iki metreye yaklaşan kaba dalgalarda zor geldi. Rüzgâr da pupadan geliyordu. Pupa seyrini bir türlü sevemedim. Beceremediğimden olsa gerek… Mesafe topu topu 5 deniz mili, motorla gitmeye karar verdim.

Bir buçuk saat sonra Altınoluk Balıkçı Barınağı’na vardım. Barınak çok kalabalık. Yer bulmak imkansız. Karadaki rıhtımda tur tekneleri bağlanıyor. Kooperatif ayrıca balık satışı yapılan bir yer de işletmekte. Yaz sezonunda balıkçılar ağ vb. tüm malzemelerini tali mendirek üzerine topluyor. Barınak poyraza çok açık ve yörede hakim rüzgâr poyraz. Tali mendirek dışına bir ekleme yapılmış ama yeterli değil. Poyrazda içeriye deniz girmemesi için yaklaşık bir 100 metre daha uzatılması gerekiyormuş.

GÜRE BALIKÇI BARINAĞI

EDREMİT – BALIKESİR
Güre; Altınoluk ile Akçay arasında sadece mendireği yapılmış, inşaatı yarım kalmış bir barınak. Mendirek dışında balıkçı teknelerinin ve benim de bağlandığım bir iskele var. İnşaatın bitirilmeme nedeninin siyasi olduğu rivayet ediliyor. Hemen her havaya açık bir yer.

Akçay Balıkçı Barınağı - Barınak Notları
Akçay Balıkçı Barınağı – Barınak Notları

AKÇAY BALIKÇI BARINAĞI

EDREMİT – BALIKESİR
Akçay, adı çok duyulan, kıyıda beton otelleri, caddelerindeki kebapçılarıyla popüler bir turizm beldemiz. Ancak Akçay’da barınak yok. Denizden baktığımda gerçekten hiç ama hiçbir şey göremedim. Uzunca bir iskele, gördüğüm sadece bu. İskele dışında adından hep bahsedilen Çayağzı denen bölgeye gittim. Her iki Çayağzı’na da Devekuşu’nun girmesi imkansız. Akçay’daki tekneler Güre, Altınoluk ya da Burhaniye’de barınmak zorundalar. Bazı küçük tekneler ise dere yatağının içine sığınabiliyorlar. Ben çaresizlikten iskeleye bağlandım başıma da gelmeyen kalmadı.

Yazının devamı Kasım 2016 sayımızda..

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.