Mayıs sayısında dergimizde neler var?

Mayıs sayısında dergimizde neler var?

2021 Mayıs ayında dünyadan ve Türkiye’den güncel haberler, yeni tekneler, yeni teknolojiler, yarış haberleri, teknede her zaman işinize yarayacak pratik bilgiler.

Haberler

– Vision F markasıyla tekne inşa sektörüne hızlı bir giriş yapan Via Properties’ın suya inen ilk katamaran modeli Vision F 80 ile test seyrine çıktık.
– Meraklıları için 35 ile 55 feet arası çok gövdeli yekenli tekneleri inceliyoruz.
– Alman çift, Marlow 72 model tekneleriyle batı kıyısında güneye doğru ilerlerken, Sardunya çevresinde büyülü bir seyrin tadını çıkarıyorlar.
Yeni nesil sarma sistemleri Code 0 ve asimetrik yelkenlerin kontrolünü kolaylaştırıyor.
Yelken eğitmeni Mehmet Erem, zor durum ve şartlarla karşılaşan her kaptan ve mürettebatın bilmesi gereken ileri demirleme tekniklerini anlatıyor.
– Teknelerin su altında kalan kısımları hayati önem taşır. Bu alanlara erişim gerektiğinde, ilk akla gelen karaya almak olsa da dalış konusunda bilgili olmak işleri çok kolaylaştıracaktır.
Yeni tekneler; Riva 88 Folgore, Azimut Grande Trideck, J/45, Saxdor 320 GTO, Hydrolift X-27 SUV

Start Hattı

Türkiye’den..
– 2011 yılında temelleri Levent Peynirci ve Alp Doğulu tarafından atılan ENKA Yelken Takımı, bu yıl 10’uncu yaşını kutluyor.
– 26 Mart tarihinde Bursa Yelken Kulübü’nde genel kurul yapıldı. Genel kurul sonucunda Başkan Dr. Sürel Solakozlu görevini Komodor Haluk Turşucular’a devrederken yönetim kurulu da değişti.
– Tokyo Olimpiyatları öncesi son yarış olan 2021 Finn Avrupa Şampiyonası Portekiz’de yapıldı.
– Son yılların gözde sınıfı Sportsboat, 2021 yarış sezonunu 27 Mart’ta Kalamış Koyu’nda gerçekleştirilen yarışla açtı. 23 teknenin katıldığı Kalamış Yelken Kulübü Kupası ile SportsBoat Trofesi başladı.
– Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü (TAYK) tarafından düzenlenen Komodorlar Trofesi’nin ilk yarışı olan Fahir Çelikbaş Kupası 3 Nisan’da yapıldı. Moda- Adalar parkurundaki yarışa 24 tekne katıldı.

Yurtdışından…
– Mart ayında Yeni Zelanda’nın galibiyetiyle sonuçlanan America’s Cup sonrasında 37’nci kupa için gerçekleşmesi planlanan birtakım değişiklikler şimdiden konuşulmaya başlandı bile.
Düşük bütçeli okyanus yarışlarına olan ilgi giderek artarken 2023 yılında üç yeni yarış daha yapılması planlanıyor.
– Son America’s Cup ile tek gövdeli yelkenlilerde de sıkça görmeye alıştığımız su kanadı teknolojisi artık yüksek performanslı gezi teknelerine de uyarlanmaya başlandı.
– America’s Cup’ın bitmesinin ardından bütün gözlerin çevrildiği SailGP serisi, yarışacak ekipler arasında kadın yelkencilere aktif rol vermek için bir girişim başlattı.

Ve dahası Türkiye’den ve dünyadan yarış haberleriyle Start Hattı bölümümüzde.

Akıl Hocası

Yeni Teknolojiler
– Norveçli start-up Orca yeni kullanıcı dostu seyir sistemlerinin tekne sahiplerinin rota oluşturma yöntemlerinde devrim yaratacağını bildiriyor. Sizin için inceliyoruz.
– Demirleme işleminiz sonrasında çapanızın tam olarak nerede olduğunu kolayca görebileceğiniz, kullanımı basit Grippy; ileri teknoloji ürünü bir çapa şamandırası.
– Honda, Honwave serisi şişme botlarını 2021 için güncelledi. Lacivert ve kırmızının kullanıldığı yeni renkler de yenilikler arasında.
– Yüzmek, güneşlenmek, oyun oynamak veya dinlenmek için geniş bir alan sunan Eastmarine yüzer platform; bakım, onarım gibi farklı amaçlar için de kullanılabiliyor. Yan tutamaklar, ilave aksesuarlara ihtiyaç duymadan sudan kolay erişim sağlıyor.

Sizin İçin Seçtiklerimiz

Sektör Röportajı
– Temiz bir gelecek için yüzde 100 yenilebilir, temiz enerji kaynaklarıyla çalışan, çevreci ve kullanıcı dostu ürünleriyle öne çıkan ePropulsion’ın Türkiye distribütör Erke Marine Genel Müdürü Selin Kaya ile ePropulsion teknolojisini, elektrik motorlarının geleceğini ve firmanın hedeflerini konuştuk.

Mia’nın Mavi Dünyası
– Tuna ve Fırat Göker çifti, yeni sezon öncesi hazırlıklarını tamamlayarak, kara bakımı için Marmaris’in yolunu tutuyor.

Başka Türlü Yaşamak
– Teknelerinde köpekleriyle birlikte yaşayan Tuğba Palazoğlu ve Aleks Kalendaroğlu ile Dündar çifti deneyimlerini anlatıyor.

Öteki Dünya
Ford Kuga, yenilenen yüzü ve şık tasarımıyla, geleceğin teknolojilerini konforla birlikte kullanıcılarına sunuyor

Dergimizi okumak için Abonelik Sayfası‘ndan abone olabilir, Turkcell Dergilik ve Magzter uygulamasını IOS ve Android tabanlı tablet ve telefonlarınızdan indirerek okuyabilirsiniz.